Investițiile continuă în comuna Afumați și în 2020

0
5071

Se lucrează zilele acestea intens la stabilirea bugetului pentru anul în curs. Și ca de obicei în ultimii ani, investițiile sunt pe primul plan în comuna Afumați. Asta pentru că dezvoltarea și modernizarea infrastructurii în toate cele trei sate ale localității a constituit o prioritate a actualei administrații. Iar rezultatele se văd. Tocmai s-a semnat contractul pentru transformarea Școlii Gimnaziale din Afumați într-o școală a viitorului. Este vorba despre un proiect deosebit de important, în valoare de aproape un milion de euro, fonduri europene, care prevede modernizarea școlii, dar și dotarea cu mijloace inteligente educaţionale. Dispensarul uman din Boureni este aproape finalizat, localnicii vor avea curând apă curentă și canalizare, iar evenimentele pe care le au se desfășoară în spații moderne fără să mai aibă grija frigului sau a ploii de afară. Astfel că, după ce anul trecut a fost reabilitat Căminul Cultural din satul Covei, acum este în lucru Căminul Cultural din Boureni și urmează cel din Afumați. O altă veste bună pentru locuitorii comunei este faptul că taxele și impozitele nu au fost majorate, fiind menținute la nivelul de anul trecut și, ca de obicei, cei care își achită obligațiile până la 31 martie beneficiază de bonificație. 

 „Orice investiție este importantă pentru comunitate, iar cele în infrastructură pot spune că sunt prioritare. Cel puțin așa le-am considerat noi. Oamenii au nevoie de apă curentă, de canalizare, de străzi bune și, așa cum am promis, am făcut tot posibilul să realizăm aceste lucruri. În anul 2019 au fost demarate lucrările la mai multe obiective de investiții și au fost obținute finanțări de peste 400 de miliarde de lei vechi. Acest fapt situează comuna Afumați printre primele comune la capitolul absorbției de fonduri pentru investiții în infrastructura locală din județul Dolj”, a declarat primarul comunei Afumați, Titel Stoenescu.

Lista investițiilor este într-adevăr impresionantă: se lucrează intens și se apropie de finalizare sistemul de alimentare cu apă și canalizare al comunei – o investiție de peste 150 de miliarde lei vechi; au fost demarate lucrări de asfaltare în satul Covei, și vor continua cu satele Afumați și Boureni, după ce se încheie cele la apă și canalizare; modernizarea și extinderea dispensarului uman din satul Boureni este aproape finalizată; se apropie de finalizare construcția stadionului din Boureni și modernizarea Căminului Cultural din Boureni, a stadionului din Afumați, a parcului din Afumați. Căminul Cultural din satul Covei a căpătat o nouă față după ce a trecut printr-un amplu proces de reabilitare, modernizare și dotare, fondurile fiind asigurate de la bugetul local. 

S-a semnat contractul pentru modernizarea Școlii Gimnaziale Afumați

Mai mult decât atât, săptămâna trecută a fost semnat contractul, iar în perioada imediat următoare va demara și procesul de modernizare, extindere și reabilitare a Școlii Gimnaziale din Afumați, urmând ca la finalizarea lucrărilor să devină una dintre cele mai moderne unități de învățământ din județ. Acest proiect, finanțat prin POR, din fonduri europene nerambursabile, în valoare de aproape un milion de euro, o premieră pentru o unitate de învățământ din mediul rural, prevede realizarea unui sistem inovator de climatizare a clădirii școlii, folosind panouri fotovoltaice și pompe de căldură geotermale, astfel ca, la finalizarea investiției, școala să devină independentă energetic. Mai mult decât atât, copiii vor beneficia de mijloace inteligente educaţionale precum manuale digitale, table interactive, bibliotecă virtuală, catalog electronic sau o platformă prin care profesorii, elevii şi părinţii pot interacţiona.

Iar lucrările vor continua, pentru că s-a semnat deja contractul pentru amenajarea trotuarelor și acceselor la proprietăți în toată localitatea, dar și amenajarea unui centru civic în satul Covei. 

“Evident, investițiile vor continua și în 2020. Vom finaliza toate lucrările aflate în desfășurare în acest moment și căutăm soluții și pentru finanțarea unor proiecte noi, care să facă viața oamenilor mai bună. Avem deja semnat contractul pentru amenajarea trotuarelor și acceselor la proprietăți în toată comuna, lucrare de mare amploare cu care începem după ce se încheie asfaltarea, însă nu este singurul proiect avut în vedere. Suntem în discuții pentru înființarea unui parc fotovoltaic pentru a reuși scăderea cheltuielilor cu energia electrică, întrucât am făcut eforturi să asigurăm iluminatul public stradal în toată comuna. În plus, am inițiat demersuri pentru introducerea rețelei de gaz în comună. Aș mai vrea să mulțumesc echipei din Primărie pentru munca depusă, dar și consilierilor locali pentru că ne-au sprijinit fiecare inițiativă și au înțeles că tot ceea ce facem facem pentru oameni, pentru noi toți…”, a mai spus primarul comunei Afumați.

Și pentru că se lucrează transparent, iar părerea oamenilor este importantă și este nevoie de implicarea lor în luarea deciziilor, zilele acestea se desfășoară și adunări publice în fiecare sat al comunei Afumați. Localnicii au fost invitați pentru a fi informați cu privire la investițiile din localitate, proiectele administrației locale, taxele și impozitele – vestea bună fiind că autoritățile au decis să nu le mărească față de anul trecut, de fapt nu au mai crescut în ultimii trei ani – dar și să-și spună problemele, chiar dacă ușa primarului le este mereu deschisă.