Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru: „Războiul din Siria nu s-a încheiat”

0
51

Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru, vicepreședintele Grupului S&D pentru politică externă, a atras atenția că războiul din Siria nu s-a încheiat, nu s-au făcut progrese privind încălcările flagrante ale drepturilor omului iar pacea este încă departe de a fi atinsă. Declarația eurodeputatului român a fost făcută în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, în contextul celei mai recente dezbateri privind situația din Siria, în prezența Comisarului european pentru Politica de Vecinătate și Negocierile de Extindere, Johannes Hahn.

Conform eurodeputatului Victor Boștinaru: „Unii spun că războiul din Siria s-a încheiat. Cred că o astfel de afirmație este total greșită! Deși putem observa o scădere aparentă a schimburilor de focuri, nu s-au făcut progrese asupra cauzelor care stau la baza conflictului, iar pacea este încă departe de a fi atinsă. 

Da, alianța militară ruso-siriană-iraniană a recuperat teritoriile deținute de forțele de opoziție, inclusiv grupuri teroriste, însă doar ca urmare a atacurilor nediscriminatorii care au implicat bombardamente aeriene și arme interzise. 

Războiul se va sfârși doar atunci când vom găsi o cale de a merge spre o adevărată tranziție politică, cu o responsabilitate deplină și o justiție de tranziție credibilă, atunci când putem asigura că cei 6 milioane de refugiați și cei 4 milioane de sirieni strămutați intern au o casă la care să se întoarcă și vor fi protejați de represalii. Numai atunci reconstrucția poate începe! 

Justiția rămâne un cuvânt cheie: conflictul sirian este marcat de crime de război, de la tortura sistematică și detenția de către serviciile de securitate din Siria, la guvernul care împiedică ajutorul umanitar să ajungă la populația civilă înfometată și la utilizarea nediscriminatorie a armelor interzise de către armata ruso-siriană. Dacă sistemul de justiție sirian nu este capabil să ofere anchete independente vom găsi o soluție internațională!

Mesajul meu către Comisia Europeană, domnule Comisar Hahn, este că Uniunea Europeană nu poate accepta situația fait accompli impusă de Bashar al-Assad.”