Consilierii municipali au votat bugetul pe 2015

0
277

Consilierii municipali au votat, ieri, bugetul pentru 2015. Ședința nu a fost lipsită de tensiuni, consilierii opoziției criticând modul cum au fost împărțiți bani, și anume în favoarea instituțiilor de cultură, dar în detrimentul Sănătății și Învățământului. S-au spus și cuvinte dure, precum „dezmăț pe bani publici”, iar unul dintre consilieri a plecat din sală în semn de protest. Primarul Lia Olguța Vasilescu le-a spus consilierilor că este cel mai mare buget din istoria Craiovei și că fondurile au fost împărțite într-un mod echilibrat la toate instituțiile din subordine.

Consilierul PNL Pavel Badea a cerut mai mulți bani pentru Sănătate și Învățământ. Acesta a povestit că a ajuns cu mama sa la Spitalului Filantropia, iar doctorii de acolo i-au spus că nu sunt dotați cu o stație de oxigen pentru pacienți. De unde consilierul a tras concluzia că municipalitatea trebuie să dea mai mulți bani pentru spitale. „Suma pentru amenajarea de sub pasajul suprateran este extrem de mare și nu este suficientă. Ce dorim să facem acolo? O sufragerie urbană între două străzi unde poluarea este foarte mare. Amendamentul meu este să aducem această sumă la Sănătate unde ar fi mai bine primită”, a spus Badea. Un alt amendament al acestuia a fost să se ia jumătate din suma de 2,4 milioane de lei care a fost alocată pentru achiziția de indicatoare rutiere și să fie transferată la Învățământ. „Directorii au cerut bani pentru amenajarea terenurilor de sport de la Liceul Energetic, Auto, Școala nr. 37 și Liceul Sportiv”, a mai spus alesul local.

Consilierul Marian Vasile: „Este un dezmăț pe bani publici”

Cel mai înverșunat critic a fost însă consilierul Marian Vasile. Acesta a spus despre buget nici mai mult nici mai puțin decât că este un „dezmăț” pe bani publici. Și amendamentele lui s-au îndreptat tot spre Sănătate. În plus, Vasile a cerut bani pentru extinderea iluminatului în Cartierul Veteranilor. „Acest buget este departe de a fi unul echilibrat, ca să nu spun că este un dezmăț pe bani publici. Alocăm un milion de dolari pentru un sens giratoriu, iar această amenajare de sub pasaj reprezintă tot bugetul pentru Sănătate. Nu se regăsește cererea celor din cartierul Veteranilor care nu își doresc decât să aibă lumină. Este un cartier pe care noi l-am creat și trebuie să le oferim oamenilor toate utilitățile”. Consilierul a adus în discuție și bugetul Asociației „Craiova Capitală Culturală Europeană” care a primit, pe ultima sută de metri, 100.000 de euro de la buget. „Această sumă nu a fost prinsă în bugetul pe care l-ați prezentat craiovenilor la dezbaterea publică, au apărut ulterior și am cerut și eu să mi se explice de ce”, a spus Marian Vasile.

Primarul Lia Olguța Vasilescu: „Nu mai aruncați cu minciuni pe piață!”

Cuvântul „dezmăț” a sunat dur în urechile primarului Lia Olguța Vasilescu. „Domnule Vasile, unde este dezmăț pe bani publici?”, s-a enervat edilul. „Nu mai aruncați cu minciuni pe piață. Acolo nu este vorba de un simplu sens giratoriu, este o pasarelă care este posibil să se facă din sponsorizări”, a explicat primarul. Consilierul Dan Dașoveanu a avut și el o replică. Din postura de președinte de ședință, acesta i-a spus fostului coleg de partid – între timp Dan Dașoveanu este independent și a devenit consilierul personal al primarului – că nu este un gest frumos să spui astfel de lucruri în plen. „Cuvântul dezmăț nu provine din vocabularul unui consilier. Știu că este frumos să vii în plen atunci când este presa și să spui tot felul de lucruri. Însă cel mai bine ar fi fost ca, timp de o lună, să fi venit să discutați, pentru că biroul doamnei primar și cele ale viceprimarilor au fost deschise”, a spus Dașoveanu. Consilierul Bianca Predescu a spus, la rândul ei, că „dezmăț” este un cuvânt „în afara realității”, bugetul fiind, în opinia sa, unul echilibrat.

„Cel mai mare buget din istoria Craiovei”

Primarul Lia Olguța Vasilescu a lăudat, în schimb, bugetul din acest an. Edilul a scos în evidență faptul că este cel mai mare buget de până acum. „Eu cred că trebuie să se accepte faptul că este cel mai mare buget din istoria Craiovei. Suntem pe primul loc în țară ca absorbție a fondurilor europene – și le-am preluat în 2012 de la un procent de 3,86%. De când sunt eu primar încasările de taxe au crescut foarte mult, avem 750 de miliarde de lei vechi în plus. În fiecare an am avut excedent bugetar, ceea ce înseamnă că bugetul a fost bine gestionat și nu ne-am bătut joc de bani”. Primarul Lia Olguța Vasilescu a punctat însă faptul că investițiile în Sănătate au crescut, pe mandatul său, cu 10%. Cât despre Învățământ, primarul a spus că sunt știe că terenurile de sport ale unităților de învățământ sunt pline de gropi, dar „e vina mea că primarii dinaintea mea nu au investit în școli și în spitale?”.

Bani pentru Asociația „Craiova Capitală Culturală Europeană”

Un punct intens dezbătut al bugetului a fost alocarea de fonduri către Asociația „Capitală Culturală Europeană”. Consilierii opoziției i-au atras atenția că, în proiectul inițial de buget, cel care a fost supus dezbaterii publice cu craiovenii, bugetul acordat a fost zero, dar între timp s-a modificat. „Primește 100.000 de euro care nu este deloc mult pentru un an de zile. Inițial am avut o discuție cu domnul Zamfir (n.r. – Antoniu Zamfir, președintele asociației) să nu alocăm nici un ban de la bugetul local, dar mi s-a atras atenția că atunci ar fi ca și cum municipiul nu ar mai susține asociația, ori 2015 este un an decisiv. Sibiul s-a schimbat nu pentru că a fost un primar genial, ci pentru că a primit niște bani. Asta este bătălia noastră, una financiară”. Primarul le-a explicat consilierilor că municipiul Craiova se situează pe primul loc la acțiuni culturale, motiv pentru care Eurovisionul va fi organizat aici. „Nu se mai joacă nici un spectacol decât cu casa închisă și am ajuns să facem profit din cultură. Indiferent dacă vom câștiga această competiție și indiferent ce primar va veni, sper din toată inima să continue aceste activități, pentru că orașul simte nevoia să se relaxeze”.

Până la finalul ședinței, raportul asociației a fost distribuit fiecărui consilier. Primarul Lia Olguța Vasilescu a părăsit ședința, spunând că merge la București pentru conferința de lansare a spectacolului pentru preselecția la Eurovision. Proiectul a fost votat în lipsa primarului, cu trei voturi împotrivă (Pavel Badea, Marian Vasile și Emilian Ștefârță de la PNL). În semn de protest că amendamentele sale nu au fost luate în discuție, Pavel Badea a anunțat că va părăsi și el sala imediat după votul pe acest proiect.