Închisoare cu suspendare pentru traficanţii de canabis din parcare de la „Real”

0
473

Doi doljeni, arestaţi în august 2013 pentru comiterea infracţiunilor de deţinere de droguri de risc şi trafic de droguri de risc, au obţinut în urma apelurilor judecate la Curtea de Apel Craiova suspendarea pedepselor de doi ani închisoare primite pe fond, la Tribunalul Dolj. Cei doi, împreună cu alţi doi complici, au fost trimişi în judecată în septembrie anul trecut, fiind prinşi în flagrant, în parcarea hipermarketului Real, în timp ce încercau să vândă unui ofiţer sub acoperire peste 100 de grame de canabis provenit din Spania. 

Reamintim că, în baza informaţiilor deţinute, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, au destructurat, în august 2013, o grupare infracţională specializată în comercializarea drogurilor de risc, în speţă canabis. Membrii grupării, supravegheaţi de mai bine de jumătate de an, au primit peste 100 de grame de canabis, şi au aranjat o tranzacţie, fără să ştie că cei care cumpărau erau de fapt ofiţeri sub acoperire din cadrul BCCO Craiova. Astfel, joi, 22 august 2013, seara, poliţiştii BCCO Craiova, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, împreună cu lucrători ai Serviciului de Operaţiuni Speciale, au organizat flagrantul, în parcarea hipermarket-ului Real din Craiova. Astfel, au fost prinşi Adrian Cristian Lăpăduş, Mircea Parmac şi Alin Potcovaru, în timp ce voiau să vândă 117 grame de canabis contra sumei de 6.800 lei. Cei trei au fost “săltaţi” şi duşi direct la sediul DIICOT – Craiova, pentru audieri, iar ofiţerii BCCO Craiova sprijiniţi de “mascaţi” de la Serviciul de Acţiuni Speciale al IPJ Dolj, au făcut patru percheziţii – trei în comuna Sadova şi una în Craiova – la locuinţele suspecţilor. În urma cercetărilor, s-a stabilit că drogurile proveneau din Spania, fiind introduse ilegal în ţară de unul dintre tineri. Cei trei au fost reţinuţi de procurorul de caz, apoi arestaţi preventiv, iar pe 17 septembrie 2013 s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care Lăpăduş, Parmac şi Alin Potcovaru, toţi trei în stare de arest preventiv, împreună cu Viorel Alin Stanciu, cel din urmă în stare de libertate, au fost trimişi în judecată pentru trafic de droguri de risc. Toţi patru şi-au recunoscut faptele în faţa judecătorilor, astfel că procesul s-a finalizat rapid, sentinţa fiind pronunţată pe 31 octombrie2013. Judecătorii i-au condamnat pe doi dintre ei la pedepse cu suspendare, alţi doi primind cu executare. Astfel, Lăpăduş Adrian Cristian a primit o pedeapsă de 2 ani închisoare din care s-a dedus perioada reţinerii şi arestării preventive din data de 22.08.2013 la zi şi s-a menţinut arestarea preventivă; Mircea Parmac a primit 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare pe o durată de 3 ani şi 6 luni, ce constituie termen de încercare; Alin Potcovaru a primit 2 ani închisoare cu executare, instanţa menţinându-i şi lui arestarea preventivă, iar Stanciu Viorel Alin a primit 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare pe o durată de 3 ani şi 6 luni. Toţi patru au fost obligaţi şi la achitarea a câte 400 de lei cheltuieli judiciare.

Adrian Cristian Lăpăduş, Mircea Parmac şi Alin Potcovaru, nemulţumiţi de sentinţa Tribunalului Dolj au declarat apel, care s-a judecat la Curtea de Apel Craiova. Instanţa a soluţionat cauza pe 24 ianuarie 2014, a casat în parte hotărârea Tribunalului Dolj şi a admis apelurile declarate de Lăpăduş şi Potcovaru, şi le-a suspendat executarea pedepselor de câte 2 ani pe un termen de încercare de 4 ani. Odată cu pronunţarea hotărârii, cei doi au fost puşi în libertate: „Admite apelurile declarate de inculpaţii Lăpăduş Adrian Cristian şi Potcovaru Alin. Desfiinţează în parte sentinţa. Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor de câte 2 ani închisoare aplicate inculpaţilor pe o durată de 4 ani, reprezentând termen de încercare. Dispune ca pe durata termenului de încercare inculpaţii să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Dolj, să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea, să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpaţilor”, se arată în încheierea de şedinţă a Curţii de Apel Craiova. Hotărârea poate fi atacată cu recurs.