Doljeni condamnaţi definitiv pentru înşelăciune

0
177

Şase doljeni, între care se află şi avocata Iuliana Didu, membră a Baroului Dâmboviţa, au fost condamnaţi definitiv, săptămâna trecută, la pedepse cuprinse între un an şi şase luni de închisoare cu suspendare şi 13 ani de închisoare, după ce, folosind calităţi şi identităţi false, au înşelat mai multe societăţi comerciale cu peste 1,5 milioane de lei. Doljenii au fost trimişi în judecată în iulie 2010, iar pe 6 februarie a.c. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le-a respins, ca nefondate, recursurile declarate împotriva sentinţei pronunţate pe fond de magistraţii Curţii de Apel Craiova. Reprezentanţii IPJ Dolj au precizat că unul dintre condamnaţi a fost prins luni, 11 februarie a.c., un altul a fost încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova pe 8 februarie, avocata şi o altă femeie fiind căutate în acest moment pentru a fi încarcerate în baza mandatelor emise de instanţă.

Dosarul în care au fost trimişi în judecată cei şase doljeni a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova. În urma finalizării cercetărilor, procurorii au întocmit rechizitoriul prin care au dispus, la sfârşitul lunii iulie 2010, trimiterea în judecată a avocatei Iuliana Didu (32 de ani), din Craiova, membră a Baroului Dâmboviţa, Daniel Florin Fota (33 de ani), George Radu (36 de ani), Mariana Ştefu (47 de ani), din Sadova, Silviu Cătălin Rădoi (34 de ani), din Craiova, şi Eliza Viorica Vlad (61 de ani), cea din urmă fiind trimisă în judecată în lipsă, ulterior fiind dată în urmărire naţională şi internaţională.

Au vândut utilajele închiriate

Procurorii au reţinut în sarcina celor şase inculpaţi comiterea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals privind identitatea, uz de fals şi tăinuire. Cercetările efectuate de ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Dolj, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, au scos la iveală faptul că cei şase doljeni, în perioada iunie-august 2009, folosind calităţi şi identităţi false, au înşelat patru agenţi economici din ţară, respectiv SC PREBET Aiud SA, SC PORTOROSA ART SRL – Cornu, din judeţul Prahova, SC COTACO SRL Mihăileşti şi SC ROM LUC GRUP SRL. Aceştia au închiriat de la unele dintre firme diverse utilaje de construcţii, printre care macarale şi excavatoare, pe care apoi le-au vândut, ca şi când ar fi fost proprietari. În plus, au luat diverse mărfuri, în special materiale de construcţii, însă între acestea s-au aflat până şi traverse de cale ferată, pe care nu le-au achitat şi le-au revândut imediat, sub preţul pieţei, banii băgându-i în buzunare. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs celor patru firme înşelate depăşea 1.700.000 de lei. Activitatea infracţională s-a derulat prin intermediul firmei SC SIC CONSTRUCT SRL Craiova, iar după ce şi-au făcut “plinul”, ca să li se piardă urma, inculpaţii au vândut societatea pe 2.000 de lei unui craiovean despre care ştiau că suferă de afecţiuni grave şi care a şi decedat ulterior. În acest dosar, Iuliana Didu, Daniel Florin Fota şi George Radu au fost arestaţi preventiv, ceilalţi parteneri ai lor fiind trimişi în judecată în stare de libertate. Ulterior, au fost eliberaţi şi cei trei, procesul pe fond judecându-se la Curtea de Apel Craiova.

Pedeapsa maximă – 10 ani de detenţie

După mai bine de un an de la trimiterea în judecată, pe 2 decembrie 2011, instanţa a pronunţat sentinţa în dosar, cea mai aspră pedeapsă fiind aplicată Elizei Vlad, care a comis faptele în stare de recidivă. Astfel, aceasta a fost condamnată la pedeapsa de 10 ani închisoare, la care s-au mai adăugat alţi 3 ani în baza a două sentinţe pronunţate pentru fapte similare, rezultând pedeapsa finală de 13 ani de închisoare, în regim de detenţie. Mariana Ştefu, George Radu şi Daniel Florin Fota au primit fiecare câte 4 ani de închisoare. Avocata Iuliana Didu a fost condamnată la 5 ani de detenţie, iar Silviu Cătălin Rădoi a scăpat cel mai ieftin, fiind condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare. În plus, Curtea de Apel Craiova a admis acţiunile formulate de reprezentanţii firmelor prejudiciate, care s-au constituit părţi civile în procesul penal şi i-a obligat, în solidar, pe inculpaţii Ştefu Mariana, Radu George, Didu Iuliana şi Vlad Eliza Viorica, la despăgubiri civile de peste 1,5 milioane de lei, cu dobânzile legale aferente, calculate până la data achitării efective a sumei.

Recursuri respinse ca nefondate

Inculpaţii au făcut recurs împotriva hotărârii Curţii de Apel Craiova, înregistrat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe 17 ianuarie 2012. După mai bine de un an de judecată, săptămâna trecută, pe 6 februarie a.c., Curtea Supremă a pronunţat soluţia, respingând, ca nefondate, recursurile declarate de inculpaţii Radu George, Didu Iuliana, Ştefu Mariana, Fota Daniel Florin, Vlad Eliza Viorica şi Radoi Silviu Cătălin împotriva Sentinţei penale nr. 193 din 2 decembrie 2011 a Curţii de Apel Craiova. În plus, ÎCCJ a dedus din pedeapsa aplicată Elizei Vlad durata reţinerii şi arestării preventive de la 2 decembrie 2011 la 6 februarie 2013 (femeia fiind singura care a rămas încarcerată pe parcursul procesului) şi i-a obligat pe recurenţii inculpaţi Didu Iuliana, Ştefu Mariana, Fota Daniel Florin şi Vlad Eliza Viorica la plata sumei de 325 de lei cheltuieli judiciare către stat, în timp ce Radu George şi Rădoi Silviu Cătălin au de achitat câte 600 de lei cheltuieli judiciare către stat. Sentinţa pronunţată pe 6 februarie este definitivă, motiv pentru care a fost anunţată instanţa de fond pentru emiterea mandatelor de executare a pedepselor. Mandatele au fost comunicate reprezentanţilor IPJ Dolj, care au început să-i caute pe Mariana Ştefu, George Radu, Daniel Florin Fota şi Iuliana Didu. Până ieri, fuseseră găsiţi doar doi dintre ei. Este vorba despre Daniel Florin Fota, care a fost prins pe 7 februarie de poliţiştii craioveni, o zi mai târziu fiind transferat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, după cum au precizat reprezentanţii IPJ Dolj. În plus, în cursul zilei de luni, poliţişti din cadrul Secţiei 1 Craiova au organizat şi executat o acţiune pe linia persoanelor urmărite, ocazie cu care a fost depistat, prins şi introdus în Centru de Reţinere şi Arestare Preventivă Dolj, George Radu, de 41 de ani, din Craiova, după cum au comunicat, ieri, reprezentanţii IPJ Dolj.

În ceea ce le priveşte pe Iuliana Didu şi Mariana Ştef, oamenii legii spun că sunt căutate pentru punerea în executare a mandatelor emise pe numele lor.

 

Eliza Vlad

Eliza Viorica Vlad nu a fost găsită pentru cercetări şi nici pentru a fi adusă în faţa instanţei de judecată, pe numele acesteia fiind emis un mandat de arestare preventivă în lipsă, în baza căruia a fost dată în urmărire naţională şi internaţională. Femeia a fost prinsă de oamenii legii pe 30 noiembrie 2011, în Piteşti. Pe lângă mandatul de arestare preventivă, pe numele său fuseseră emise de instanţe diferite cinci mandate de executare a unor pedepse cu închisoarea, toate pentru înşelăciune.