Consiliul Judeţean Dolj a desemnat proiectul câştigător pentru Centrul Acvatic şi de Agrement

0
380

Consiliul Judeţean Dolj a lansat un concurs de idei pentru realizarea unui Centru Acvatic şi de Agrement în municipiul Craiova, pe un teren de aproximativ 8.500 mp, situat pe bulevardul „General Dragalina”, în spatele Centrului Militar Zonal. În competiţie s-au înscris 12 arhitecţi, şapte din Bucureşti, trei din Cluj-Napoca şi doar doi din Craiova. A fost ales unul, iar ceilalţi doi au fost premiaţi cu câte 15.000 de euro, proiectele lor rămânând în proprietatea Consiliului Judeţean Dolj.

Şeful administraţiei publice judeţene, Ion Prioteasa, a anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că s-au terminat procedurile pentru unul dintre obiectivele pe care Consiliul Judeţean le propune pentru realizare în acest mandat, şi anume Centrul Acvatic şi de Agrement. Ideea a pornit de la faptul că la nivelul Craiovei sunt foarte puţine spaţii sportive şi de agrement şi era necesar un astfel de obiectiv care să îi facă pe părinţi să-şi înscrie copiii la cursuri de înot, unde să se poată dezvolta armonios.

«Nu puteam să facem acest lucru oriunde şi atunci am ales terenul din strada „General Dragalina”, care stă de ani de zile plin de buruieni şi ne provoacă probleme primăvara. Sunt circa 8.500 mp, în pantă şi de aceea trebuia găsită o proiectare aparte pentru acest teren. Ne era simplu să organizăm o licitaţie, însă ne-am gândit că trebuie să înnobilăm Craiova cu o construcţie deosebită şi ne-am adresat unui cerc mult mai larg. Am avut plăcuta surpriză să se prezinte la concursul de idei 12 arhitecţi: şapte din Bucureşti, trei din Cluj-Napoca şi doi din Craiova. Aşadar, aceştia au depus lucrări, una mai frumoasă ca cealaltă. Un juriu de specialişti a trebuit să analizeze zile întregi până să se ajungă la lucrarea care va fi pusă în operă», a declarat Ion Prioteasa.

„Nici un proiect al Uniunii Europene nu trebuie să treacă pe lângă noi”

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a mai precizat că proiectul nu poate fi realizat decât cu fonduri europene: „A fost aleasă o idee extraordinară, pe care dorim să o punem în practică cât mai repede, dar este clar că nu vom putea face ceva decât pe un program al Uniunii Europene. Din momentul în care se vor lansa fondurile pe sectorul financiar 2014-2020, noi vom avea acest obiectiv realizat. Pentru cei care sunt mai puţin familiarizaţi, trebuie să ştie că Uniunea Europeană dă bani pe diferite segmente, pe sănătate, infrastructură, reabilitare şi există şi un segment al agrementului în care, dacă noi nu depunem un proiect, banii se duc şi poate un alt judeţ din Oltenia primeşte aceste fonduri. De aceea, principiul nostru este că nici un proiect al Uniunii Europene nu trebuie să treacă pe lângă noi. Ţinem la acest criteriu şi colegii noştri de la  Direcţia Afaceri Externe au ştacheta ridicată”.

“Centrul acvatic şi de agrement va costa aproximativ 10 milioane de euro”

Dintre arhitecţii care au fost înscrişi la concurs au fost selectaţi trei. Câştigătorul Centrului Acvatic şi de Agrement va face şi proiectarea, iar ceilalţi doi au fost premiaţi cu câte 15.000 de euro, proiectele lor intrând în proprietatea Consiliului Judeţean Dolj. »Am selecţionat dintre cei care s-au înscris la acest concurs de idei trei arhitecţi. Cel care a câştigat proiectul face şi proiectarea mai departe. Conform legislaţiei, este permis acest lucru. Ceilalţi doi primesc un premiu de 15.000 de lei şi operele lor rămân în proprietatea intelectuală a Consiliului Judeţean Dolj şi, poate, noi altădată le vom realiza în alte părţi. Prin simpla lui înfăţişare, acest obiectiv va atrage oameni şi vizitatori din toată ţara. Sunt mândru de acest lucru, pentru că, alături de Centrul „Brâncuşi”, vor fi două obiective de interes, unul cultural şi unul cu conotaţie sportivă. Estimăm că ceea ce vom realiza în acest Centru Acvatic şi de Agrement ne va duce la o sumă de circa 10 milioane de euro», a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

“Această investiţie va reprezenta o emblemă pentru Dolj

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cristinel Iovan, este şi el de părere că sarcina arhitectului declarat câştigător este de a realiza o construcţie deosebită în Craiova, care să aducă municipiul în secolul al XXI-lea: „Câştigătorul desemnat la acest concurs de soluţii va avea ca sarcină principală realizarea proiectării pentru o construcţie deosebită, care poate ridica oraşul Craiova, îl poate aduce în secolul al XXI-lea. E un drum anevoios, pentru că, după ce vom face proiectarea în acest an, va trebui să găsim soluţiile financiare, să găsim programe ale UE unde să aplicăm. (…) Filosofia care a stat la baza demersului nostru a fost cum să valorificăm cel mai bine cea mai importantă suprafaţă de teren pe care Consiliul Judeţean Dolj o are în proprietate în Craiova. Ne-a luat ceva timp până să ne hotărâm ce am vrea să facem în acea zonă, de aceea participarea numărului mare de arhitecţi la acest concurs de idei a arătat interes pentru potenţialul turistic din Craiova. Credem că, odată realizată, această investiţie va reprezenta o emblemă pentru Dolj”.

Din Craiova s-au înscris doar doi arhitecţi

Radu Papa, arhitectul-şef al Consiliului Judeţean Dolj, spune că nu le-a impus arhitecţilor decât câteva condiţii minimale, lăsându-le libertate totală în creaţie. Acesta a mai declarat că este puţin mâhnit că la concursul de idei nu s-au înscris decât doi arhitecţi din Craiova: „Noi, prin tema de proiectare, am impus doar câteva funcţiuni minimale, obligatorii: o piscină acoperită, cu dimensiuni semiolimpice de 25/18 m, o piscină în aer liber şi mai multe săli de sport şi am lăsat totală libertate participanţilor să facă toate propunerile pe care le consideră necesare ca funcţiuni complementare, respectiv spaţii comerciale, alimentaţie publică. Au existat concurenţi care au propus şi spaţii hoteliere, tobogane, piscine de mică adâncime pentru copii, terenuri de sport şi multe altele. Această libertate a dus la proiecte spectaculoase. Concursul s-a bucurat de mare interes. Nu ne aşteptam să avem atât de mulţi participanţi. Doar un mic reproş am: din Craiova s-au înscris doar doi arhitecţi şi le reproşez mai ales tinerilor că nu au dorit să participe la un concurs de idei pe un teren din oraşul lor. Juriul care a desemnat câştigătorul a fost alcătuit numai din arhitecţi şi specialişti: prof. univ. Gheorghe Dumitrache, de la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu”, Radu Ionescu, preşedintele Ordinului Arhitecţilor, Direcţia de Arhitectură a fost reprezentată de arhitectul Marcel Berendei şi cei doi arhitecţi de aici, subsemnatul şi doamna Mariana David”.

 

Proiectul câştigător este cel al Biroului de arhitectură al lui Dorin Ştefan, care s-a asociat pentru acest concurs cu o firmă din Bacău specializată în piscine şi spaţii de SPA, Left Pools. Deasupra construcţiei gândite în respectivul proiect se află o piscină în aer liber, de unde se poate vedea panorama oraşului. În consolă este o piscină în care curge permanent o cascadă. Proiectul a fost apreciat pentru că ocupă puţin teren şi lasă un parc urban asemănător cu Parcul „Romanescu”: gazon, alei, copaci şi are şi o esplanadă. Mai sunt alte trei bazine în cascadă, sunt zone dedicate copiilor, spaţii speciale pentru magazine de profil, sportive, cafenele, cofetării, un restaurant, salon de înfrumuseţare, săli de fitness şi aerobic.

 ALINA DRĂGHICI şi MARIN TURCITU