Sfânta Muceniţă Tatiana, prăznuită la Catedrala Mitropolitană din Craiova

0
69

În fiecare an, la data de 12 ianuarie, credincioșii din Mitropolia Olteniei prăznuiesc cu mare cinste pe Sfânta Muceniţă Tatiana, ale cărei moaşte sunt adăpostite în Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova.

Sărbătoarea în cinstea sfintei mucenițe a început cu săvârșirea Vecerniei Mari cu litie și cu tradiționala procesiune în jurul catedralei, în seara zilei de 11 ianuarie, la care au participat preoți și diaconi din oraș, alături de Arhim. Vladimir Dărângă, marele eclesiarh.

În ziua praznicului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala mitropolitană, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul Psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, dirijat de Lect. univ. dr. Victor Şapcă.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a subliniat această bucurie de a avea ca ocrotitoare pe Sfânta Muceniţă Tatiana: „În Mitropolia Olteniei, prăznuirea Sfintei Muceniţe Tatiana diaconița este un prilej deosebit și înălțător, fiind învredniciți de Bunul Dumnezeu să avem spre cinstire capul sfintei în această Catedrală mitropolitană. Este un lucru deosebit de important pentru credința noastră, știind că sfinții sunt ocrotitori și mijlocitori ai noștri și că, unde sunt sfinții, se află prezent și Mântuitorul Hristos”.

În continuare, ÎPS Irineu a vorbit despre viața Sfintei Tatiana, cea care a suferit viață martirică pentru mărturisirea credinței creștine în prima parte a secolului al III-lea, în cetatea istorică a Romei. „Credința Sfintei Tatiana este de neînvins, pentru că a auzit de la Mântuitorul Iisus Hristos îndemnul de a nu ne teme de ceea ce vom răspunde înaintea oamenilor, pentru că Duhul Sfânt ne va da nouă cuvânt și putere să răspundem”, a transmis în cuvântul de învăţătură Părintele Mitropolit Irineu.