Se doreştea extinderea Programului „Masa caldă”, dar, deocamdată, rămânem la „Lapte şi corn”

0
637

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a publicat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, supus dezbaterii publice, prin care se propune extinderea programului – pilot „Masa caldă” pentru elevii din învăţământul preuniversitar. În prezent, sunt 50 de unităţi şcolare prinse în program, intenţia fiind dublarea acestora. În Dolj, sunt, deja, două instituţii cuprinse, dar a fost acceptată şi cea de-a III-a. Din păcate, până acum, este doar un deziderat, nefiind publicate normele metodologice.

Programul a fost implementat în anul şcolar 2016/2017, astfel că acesta ar fi al IV-lea an consecutiv de punere în aplicare. Până la apariţia proiectului, s-a constatat o rată mare a abandonului şcolar, care, ulterior, s-a diminuat. De aceea, se propune, extinderea acestuia. „Cele 100 de unităţi de învăţământ cu grade de complexitate şi particularităţi educaţionale diferite, propuse pentru a fi cuprinse în program, sunt dispuse echilibrat la nivel naţional, în medii rezidenţiale diverse – Urban (mare, mic, central, periferic)/Rural (mare, mic, accesibil, greu accesibil, izolat) şi vor avea statut de unităţi de învăţământ „pilot”, conform prevederilor legale în vigoare, în care se va implementa programul”, se arată în proiect. MEC are şi alte propuneri în vederea optimizării aplicării programului: necesitatea creşterii valorice zilnice alocate/elev; implementarea programului pe an calendaristic, şi nu pe an şcolar, în scopul simplificării procedurii de selecţie a furnizorilor; etc. Bugetul estimat este de peste 66 milioane de lei/an, iar MEC a publicat şi lista unităţilor de învăţământ care ar urma să facă parte din proiect. Conform acestuia, elevii ar trebui să primească o masă caldă sau un pachet alimentar, iar fiecare trebuie să să încadreze în preţul de 10 lei, cu trei lei mai mult faţă de 2017/2018.

Trei unităţi de învăţământ din Dolj, prinse în proiect

Până acum, nu este nimic clar, având în vedere că este vorba de un proiect, dar conducerile şcolilor selectate aşteaptă apariţia normelor metodologice şi a procedurilor de licitaţie. În Dolj, sunt prinse în program trei unităţi de învăţământ: Liceul Teoretic „Adrian Păunescu” din Bârca, Liceul Teoretic „Constantin Nicolăescu – Plopşor” din Pleniţa, care au fost şi în anii precedenţi, şi, nou-venită, Şcoala Gimnazială din Sadova. „Avem 430 de elevi care urmează cursurile, aceştia primind, pe primul semestru al acestui an, sandvişuri şi un fruct, dar nu ştim, deocamdată, ce va urma. Aşteptăm apariţia normelor metodologice şi a procedurilor de licitaţie. Vom merge pe pachete alimentare, cred, dar am solicitat Consiliului Judeţean să avem programul „lapte şi corn”. Oricum, aşa cum am mai spus, suntem în aşteptarea metodologiei”, a precizat prof.  Dumitru Petre, director al liceului din Bârca. Cu aceeaşi situaţie se confruntă şi unitatea de învăţământ de la Pleniţa, după cum a afirmat prof.  Ileana Iacob, managerul acesteia: „Până la 31 decembrie 2019, am beneficiat de un sandviş pentru fiecare dintre cei 630 de elevi. Suntem şi noi în aşteptarea legislaţiei, dar am solicitat , la CJ Dolj, programul „lapte şi corn”, pentru al II-lea semestru, până la implementarea proiectului ”. Nou – venită în program, Şcoala Gimnazială din Sadova, are aceleaşi aşteptări, cum a afirmat prof. Angela Călugărescu, director al instituţiei: „Deocamdată, nu ştim cum se va aplica programul. Avem 400 de copii care învaţă aici şi ne dorim o masă de calitate, fie şi prin pachete alimentare. Aşteptăm metodologia”.