Problema învăţământului tehnic şi profesional, dezbătută la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj

0
545

S-a tot vorbit, în ultima perioadă, de dezvoltarea învăţământului profesional şi tehnic, împreună cu ultima componentă – „dualul”. Este deja recunoscut faptul că este nevoie în România de meseriaşi, multe dintre profesii intrând în colaps. Sunt foarte puţini ocupanţi ai locurilor de muncă în domeniul industrial, cu precădere cei care sunt, în prezent, în funcţii, nemaiavând foarte mult timp să lucreze, cu o pensionare care este din ce în ce mai aproape. Ieri, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj s-a desfăşurat o întâlnire destinată promovării învăţământului tehnic şi profesional, la care au participat şi reprezentanţi ai operatorilor economici, ai instituţiilor de învăţământ şi, nu în ultimul rând, ai Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj. Concluzia a fost unanimă – este nevoie de şcolarizare în învăţământul profesional.

isj (2)Anul 2017 este destinat promovării învăţământului tehnic şi profesional, cu precădere a celui dual, fiind recunoscută, de către autorităţi, penuria în ceea ce priveşte specialiştii, de la strungari, sudori, mecanici auto până la cofetari, patiseri, presatori de servicii publice. Ieri, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a avut loc o întâlnire a tuturor factorilor responsabili, în vederea cuprinderii, în concordanţă cu piaţa muncii, a acestei forme de învăţământ.

„Am organizat această activitate de promovare a învăţământului tehnic şi profesional, în contextul calendarului care este bine pus la punct. Forma de parteneriat, între educaţie, autorităţi, mediul privat aduce beneficii tuturor, iar în centrul preocupărilor se află elevul, cu posibilităţile lui de angajare, după definitivarea studiilor, cu luarea în calcul al pieţei muncii. Ne bucurăm că sunt prezenţi reprezentanţi ai mediului economic, ai liceelor şi unităţilor şcolare care au cuprinse în plan clase de acest gen”, a precizat prof. Simona Ciulu, inspector pentru învăţământul tehnic şi profesional în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Unităţile şcolare şi-au prezentat ofertele

isj (1)Cum evenimentul a fost mediatizat, cele mai multe dintre instituţiile de învăţământ care au cuprinse clase în planul de şcolarizare şi-au prezentat ofertele. „Am început din 2013 să încurajăm această formă de şcolarizare. Ne-am gândit că formarea profesională este cea care poate avea un viitor şi ne vom axa în continuare pe pregătirea elevilor. Mai mult, suntem prinşi şi în programe pentru învăţământul dual, semnând parteneriate cu firme recunoscute, şcolarizând sudori, operatori de maşini cu comandă numerică, mecanici auto, etc. Unii dintre elevii noştri au fost încadraţi la societăţi cu care noi am avut parteneriate şi suntem convinşi că mergem pe un drum bun”, a declarat prof.  Viorica Cîrstea, de la Liceul Tehnologic Auto din Craiova.

La rândul său, prof. Luminiţa Lazăr, reprezentantă a Liceului „Traian Vuia”, a menţionat: „Avem o tradiţie în ceea ce înseamnă pregătirea specialiştilor şi ne dorim să mergem pe acelaşi drum. Aceste parteneriate cu mediul economic sunt mai mult decât binevenite şi oferta noastră este largă, incluzând şi clase de învăţământ post-liceal. Avem în vedere deficitul de forţă de muncă – sudori, mecanici, tehnicieni în comandă numerică, şi multe, multe specializări”.

Educaţia şi economia au căzut la înţelegere

isjMediile educaţional şi economic nu puteau lipsi din această întâlnire. «Îmi doresc, alături de toţi colegii, un plan de şcolarizare prin care să fie cuprinse toate specializările deficitare. Reuniunea de astăzi este foarte bună şi ar fi bine să fie cât mai multe de acest gen. Toţi reprezentanţii instituţiilor şcolare care aveţi clase de învăţământ tehnologic şi profesional trebuie să vă spuneţi nevoile şi noi vom încerca să vă ajutăm. Se pot face lucruri frumoase pentru copii şi, mai departe, pentru noi toţi şi, chiar dacă pare demonetizat, să nu uităm proverbul „Meseria e brăţară de aur”.  Cu toţii ne dorim o dezvoltare a ţării», a spus prof.  Janina Vaşcu, inspector general adjunct al ISJ Dolj.

Din partea mediului de afaceri au vorbit doi dintre reprezentanţii unor societăţi economice de succes pe piaţă. „Suntem activi pe piaţa de muncă, iar parteneriatele noastre cu liceele sunt foarte cunoscute. Liceul Tehnologic Auto este unul dintre partenerii noştri. Încercăm să angajăm. Ceea ce am şi făcut, tot  mai mulţi dintre elevi, şi vom continua şcolarizarea, mai ales pentru sudori, operatori maşini cu comandă numerică” – Cristina Nica, reprezentant al SC „Popeci”. „Avem parteneriate cu mai multe unităţi şcolare, Liceul Auto fiind unul dintre ele. Ne dorim dezvoltarea unor maserii pentru care se observă deficit pe piaţă şi pe acest lucru ne vom axa” – Alexandru Cănuci, din partea SC „Cummins”.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj,  Gabriel Vlăduţ, a ţinut să precizeze: „Este o onoare pentru mine să particip la această întâlnire. Cred că trebuie să ştergem cu vederea ce a fost în trecut şi să ne gândim la viitor. Este necesar să stăm cu toţii la o masă şi să ne punem de acord în ceea ce priveşte învăţământul, cu corelarea sa cu nevoile pieţii. Sunt foarte multe posturi deficitare, în toate domeniile, de la agricultură până în industrie. Este un proiect larg din care, dacă este finalizat, avem cu toţii de câştigat. Trebuie folosit la maximum mediul de afaceri şi vă rog să ne transmiteţi toate propunerile dumneavoastră, pentru a găsi căi de rezolvare”.