Absolvenţii de liceu din Dolj au la dispoziţie mai puţin de o lună pentru a se înscrie la concursul de admitere la studii universitare de licenţă din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”. Aceeaşi dată este valabilă şi pentru absolvenţii de studii superioare, cu examen de diplomă sau licenţă, care doresc să ocupe unul dintre cele 60 de locuri scoase la concurs, la forma studii superioare de master profesional. Ambele forme de învăţământ sunt cu frecvenţă. Pot deveni viitori studenţi doar cei care au vârsta de până la 23 de ani împliniţi în cursul anului 2017. Limita cerută în cazul masterului este de 32 de ani împliniţi în 2017.
Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, componentă esenţială a Serviciului Român de Informaţii, acordă în acest an posibilitatea ocupării locurilor scoase la concurs, aşa cum sunt acestea alocate Facultăţii de Informaţii şi Facultăţii de Studii de Intelligence. Oferta se adresează atât absolvenţilor de liceu, cât şi a celor de studii universitare, care îşi pot continua pregătirea prin studii universitare de master profesional.
Pentru liceeni, 55 de locuri
Concurenţa la sesiunea din iunie 2017 se anunţă a fi foarte puternică. Locurile scoase la concurs nu depăşesc cifra 55. Concret, Facultatea de Informaţii – specializarea Psihologie-informaţii oferă 30 de locuri – 20 băieţi şi 10 fete. Facultatea de Studii de Intelligence – specializarea Studii de securitate şi informaţii alocă, în acest an, 25 de locuri – 17 pentru băieţi şi 8 pentru fete.
Termenul-limită de înscriere este până la data de 10 februarie 2017. Concursul se va desfăşura în intervalul 17-21 iulie a.c., iar durata studiilor va fi de trei ani. Instituţia academică a SRI face precizarea că, pentru a dobândi competenţele necesare exercitării atribuţiilor profesionale de ofiţer de informaţii, este necesară continuarea pregătirii universitare în cadrul unui program universitar de master profesional dedicat, organizat de Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” (ANIMV).
Opţiunea de a participa la concursul de admitere se face prin completarea unei cereri-tip adresată comandantului/rectorului Academiei. Pentru liceeni doljeni, formularul se obţine şi se completează la sediul Direcţiei Judeţene de Informaţii Dolj, din strada „Amaradia” nr. 32. Candidaţii se vor prezenta pentru înscriere cu C.I., iar cererile se vor completa în mod obligatoriu la toate rubricile.
La Master, 60 de locuri
Pentru sesiunea septembrie 2017, Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” organizează concurs de admitere la studii universitare de master profesional, tot prin intermediul celor două facultăţi de profil.
Astfel, 35 de locuri – 25 bărbaţi şi 10 femei – sunt ofertate de Facultatea de Informaţii, specializarea Intelligence şi securitate naţională; iar alte 25 de locuri – 16 bărbaţi şi 9 femei – sunt alocate de Facultatea de Studii de Intelligence, specializarea Analiză de intelligence. Data până la care se pot înscrie candidaţii este aceeaşi ca pentru liceeni: 10 februarie 2017. Concursul se va derula în perioada 4-8 septembrie a.c. Forma de învăţământ este cu frecvenţă şi se va desfăşura pe parcursul a patru semestre.
De precizat că toţi candidaţii declaraţi „Admis” vor fi încadraţi în Serviciul Român de Informaţii, urmând ca prin cursurile menţionate să dobândească în plan profesional competenţele necesare exercitării atribuţiilor de ofiţeri de informaţii operativi, respectiv de ofiţeri de informaţii analişti. Mai mult, pe întreaga desfăşurare a programului, cursanţii vor avea statut de angajaţi ai SRI, cu toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din acesta. Astfel, pe durata primelor 4 luni aferente modulului I sunt angajaţi civili, cu contract individual de muncă pe perioadă determinată; ofiţeri de informaţii, pe restul duratei cursului, în situaţia promovării evaluărilor complexe ce vor fi susţinute la finalul primelor 4 luni aferente modulului I.
Nu se dau derogări de la condiţiile de înscriere
„Ca orice altă profesie dinamică, munca de informaţii are la rândul său nevoie de pregătire academică la cel mai înalt nivel. Din acest motiv cât se poate de pragmatic, Academia oferă viitorilor studenţi atât programe interdisciplinare de licenţă şi master, cât şi posibilitatea continuării parcursului academic prin proiecte de cercetare în cadrul Şcolii Doctorale sau a Institutului Naţional de Studii de Intelligence. Numitorul comun al tuturor formelor de învăţământ pe care le derulăm rezidă în cunoştinţele şi competenţele complexe formate, dar şi în cultura generală vastă a absolvenţilor noştri”, preciza col. conf. univ. dr. Niculae Iancu, rectorul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”, într-o declaraţie publică referitoare la instituţia pe care o coordonează.
Aşa se face că, transpuse în practică, aceste deziderate se transformă în normative clare şi obligatorii: „Candidaţii care doresc să participe la concursul de admitere în Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” trebuie să îndeplinească, în mod cumulativ, următoarele condiţii…”. În total, 16 condiţii. Tot categoric se precizează că nu se acordă derogări de la condiţiile de înscriere!
Patru probe eliminatorii pentru liceeni
După ce absolvenţii de liceu din Dolj interesaţi vor depune cereri de înscriere la sediul DJA Dolj, verificarea condiţiilor de participare şi întocmirea dosarelor de concurs cad în sarcina structurii de specializate de management resurse umane judeţene. În această perioadă, candidaţii sunt planificaţi pentru susţinerea următoarelor probe cu caracter eliminatoriu: interviuri de selecţie; evaluarea psihologică preliminară; evaluarea psihologică complexă/test de inteligenţă; examinarea medicală.
Evaluarea psihologică complexă şi examinarea medicală se efectuează în unităţi specializate ale SRI, situate în municipiul Bucureşti. Asupra candidaţilor vor fi efectuate verificări cu privire la activitatea desfăşurată şi comportamentul adoptat, precum şi verificările de securitate prevăzute de H.G. nr. 585/2002 pentru accesul la informaţii secrete de stat.
Probele de concurs sunt eliminatorii: proba pentru stabilirea nivelului de cunoaştere a unei limbi străine (engleză, franceză, germană, rusă); proba pentru evaluarea aptitudinilor fizice şi proba de creativitate – probă ce nu necesită o pregătire de specialitate şi al cărei rezultat nu poate fi contestat. Urmează, la Facultatea de Informaţii, specializarea Psihologie-informaţii alte două probe: Psihologie (prima probă) şi Limba şi Literatura Română (a doua probă). La Facultatea de Studii de Intelligence – specializarea Studii de securitate şi informaţii se vor da probe la Limba şi Literatură Română (prima probă) şi la Istoria României (a doua probă).
Media finală pentru admitere se calculează în funcţie de: media examenului de bacalaureat (5%); punctajul obţinut la testul de inteligenţă din cadrul evaluării psihologicecomplexe (30%); nota obţinută în urma susţinerii lucrării la prima probă scrisă (40%); nota obţinută la a doua probă scrisă (25%).
Viitori masteranzi vor susţine probe eliminatorii la limba străină (engleză, franceză, germană, rusă, italiană, spaniolă, ucraineană, maghiară, turcă, neogreacă); probele sportive şi interviul pentru verificarea competenţelor de exprimare orală. Apoi, probe scrise ce nu necesită o pregătire de specialitate, unde ponderea evaluării aptitudinilor este de 40% din media finală şi evaluarea nivelului de cultură generală de 30%. Testul de inteligenţă va avea restul de 30% din ponderea mediei generale de admitere.