Trei premiere în trei săptămâni, la Teatrul Național „Marin Sorescu”

0
133

Încă din toamna anului trecut, Teatrul Național „Marin Sorescu” a început pregătirea unor noi producții, ale căror premiere urmează să aibă loc în a doua parte a lunii ianuarie și la început de februarie. Este vorba despre spectacolele „Spargerea”, în regia lui Dragoș Mușoiu, pe care craiovenii îl vor putea vedea pe 17 ianuarie, și „Dimineaţa de după…”, o comedie cu care regizorul Mircea Cornișteanu va ieși la rampă pe 7 februarie. De asemenea, pe 30 și 31 ianuarie vor fi date primele reprezentații pentru craioveni cu „Noapte bună, mamă!” – spectacol al Centrului Cultural al municipiului București (ArCuB), avându-le în distribuție pe Florina Cercel şi Cerasela Iosifescu.

„Spargerea” – dramatizare de Dragoş Muşoiu după nuvela „Jaf armat” semnată de scriitorul Răzvan Petrescu, în regia lui Dragoș Mușoiu și scenografia Andreei Negrilă, a câştigat anul trecut, la Naționalul craiovean, concursul de proiecte destinat tinerilor regizori şi scenografi, ediția a IV-a. Din distribuție fac parte actorii Claudiu Bleonț, Angel Rababoc, Adrian Andone, Iulia Lazăr Bleonț, Gabriela Baciu, Anca Dinu, Iulia Colan, Cătălin Vieru și Eugen Titu. Spectacolul se va juca la Sala „Ion D. Sîrbu” a TNC, iar premiera va avea loc pe data de 17 ianuarie, ora 18.00. Alte reprezentații vor fi date pe 18, 20 și 29 ianuarie, toate cu începere de la ora 18.00.

La sfârșitul acestei luni – 30 și 31 ianuarie, cu începere de la ora 19.00 –, craiovenii sunt invitați să vadă una dintre cele mai recente premiere ale ArCuB București: spectacolul Noapte bună, mamă!”, de Marsha Norman. În regia lui Mircea Cornisteanu, scenografia lui Viorel Penișoară-Stegaru şi cu o distribuţie de excepţie, Florina Cercel şi Cerasela Iosifescu, piesa dezvăluie o multitudine de sensuri despre atitudinea faţă de viaţă.  Un dialog aparent banal, între o mamă şi fiica ei, îi oferă spectatorului posibilitatea de a reflecta asupra eternei dileme a existenţei umane: avem obligaţia de a trăi oricum sau putem alege să renunţăm la viaţă?

La cei aproape 40 de ani ai săi, Jessie (Cerasela Iosifescu) simte că niciodată viaţa ei nu i-a aparţinut. Părăsită de soţ şi cu un băiat care a luat-o pe căi greşite, Jessie trăieşte în casa mamei ei, Thelma (Florina Cercel). Bolnavă grav, copleşită  de un destin potrivnic şi fără nici o perspectivă, Jessie decide să se sinucidă. Hotărâtă să meargă până la capăt, ea încearcă să pună ordine în viaţa viitoare a mamei, de după momentul „plecării” ei, asemenea unui om care  se aventurează într-o călătorie fără întoarcere. Jessie se comportă ca un regizor al propriei existenţe, cu o preocupare excesivă pentru detalii. Cât adevăr se ascunde în spatele cuvintelor rostite de Jessie şi cât de consecventă rămâne faţă de hotărârea ei depinde doar de felul în care Thelma reuşeşte să-şi prezinte argumentele şi punctele de vedere.

Spectacolul poartă o încărcătură de sensuri ce se relevă pe măsură ce replicile se succed. Paradoxul atitudinii lui Jessie, complexitatea stărilor pe care le resimte mama, percepţia spectatorului asupra relaţiei dintre mamă şi fiică, toate acestea contribuie la crearea unei atmosfere dominate de suspansul deciziei finale: va pleca Jessie în lunga călătorie pe care şi-a pregătit-o atât de lucid sau îşi va schimba hotărârea?

Spectacolul cu piesa „Dimineaţa de după…”, o comedie de Peter Quilter (Marea Britanie), în traducerea Iolandei Mănescu, este următoarea premieră a Naționalului craiovean, anunțată pentru data de 7 februarie, în Sala „Amza Pellea” a instituției. Regia este semnată de Mircea Cornișteanu, scenografia – de Adriana Dinulescu, iar din distribuție fac parte actorii Cătălin Băicuș, Monica Ardeleanu, Natașa Raab și Ștefan Cepoi.