Legea junglei, în pădurea amărăştenilor!

1
320

E mai presus de înţelegerea noastră ceea ce se întâmplă cu pădurea de la Amărăştii de Sus. Lucrurile nu numai că nu s-au schimbat, ba chiar s-au înrăutăţit, în condiţiile în care, zilele trecute, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj ne transmitea că mai multe persoane depistate că sustrăgeau material lemnos din pădurea aflată la marginea localităţii au fost identificate şi amendate.

Mai mulţi cetăţeni din localitate ne-au sesizat ieri că pădurea e plină de căruţe, tractoare şi drujbe şi se taie în voie. În urma unei discuţii telefonice cu primarul localităţii, Dumitru Diaconu, am aflat că de data aceasta nu hoţii de lemne erau la “datorie”, ci o parte dintre proprietari, care au hotărât să-şi facă singuri dreptate: să taie ce-i “al lor”. “Avem o suprafaţă de 306 ha, din care 140 sunt ale cetăţenilor din Amărăştii de Sus, circa 70 de ha ale oamenilor din Amărăştii de Jos, iar diferenţa este a Dobroteştiului, şi pe toată suprafaţa sunt păduri private. Acum trei-patru luni au venit de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean, am avut discuţii şi cu oamenii şi cu Ocolul Silvic Dăbuleni, pentru a clarifica situaţia, dar nu am ajuns la nici un acord. Apoi au început tăierile masive. Hoţii au tăiat toată pădurea care aparţine Amărăştiului de Jos, trei sferturi dintr-a noastră şi nici la Dobroteşti situaţia nu este prea bună. Chiar şi ieri hoţii au tăiat şi oamenii nu au mai răbdat. S-au întâlnit cu toţii ieri şi s-au pus de acord să taie şi ei ce a mai rămas de pe suprafeţele lor. Eu am transmis telefonic decizia noastră către ITRSV Vâlcea şi Ocolul Silvic Dăbuleni şi urmează ca mâine (n.r. – astăzi) să le transmit şi o informare scrisă”, ne-a declarat primarul comunei Amărăştii de Sus, Dumitru Diaconu.

Este ilegal ca proprietarii să-şi taie pădurea!

În urma declaraţiei primului gospodar al comune, am luat legătura şi cu şeful Direcţiei Silvice Dolj, Daniel Drîgnei: “Nu există aşa ceva, ca proprietarii să-şi taie pădurea, este ilegal!”, a reacţionat directorul Direcţiei Silvice Dolj. “ITRSV Vîlcea a transmis clar încă din anii trecuţi că proprietarii de păduri private trebuie să se asocieze şi să-şi asigure paza în condiţiile legii. Chiar eu am mers la Amărăştii de Sus şi le-am spus cetăţenilor că Direcţia Silvică poate să le asigure paza, la cerere şi contracost, dacă îşi delimitează suprafeţele. Orice pădure se administrează de câte o unitate silvică, fie ea de stat sau privată, pe bază de contract. Spre exemplu, Direcţia Silvică asigură paza pentru suma de circa 90 de lei/ha pe an. Din păcate, se pare că domnul primar degeaba este plătit din bani publici, pentru că îşi dezinformează cetăţenii. Cât depre amenzile aplicate hoţilor de către organele de poliţie, există voci care spun că ajung în sertarul primarului”, ne-a declarat şeful Direcţiei Silvice Dolj. “Domnul primar ar trebui să discute cu toţi proprietarii, să le explice clar că trebuie să se asocieze, să-şi facă contracte de pază în regim silvic. Dacă până acum nu s-a făcut asta şi nici în situaţia de faţă nu se face, gândul mă duce la un scenariu care poate fi real: cineva are interes să cumpere pe nimic pădurea din zonă, de la priprietarii care s-au săturat să fie furaţi. Vă daţi seama, 300 de ha de pădure nu sunt de ici, de colo”, ne-a declarat şi prefectul de Dolj, Nicolae Giugea.

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.