Burse pentru elevii cu venituri modeste, dar cu performanţe şcolare

0
168

20 de elevi cu rezultate bune la învăţătură, dar cu o situaţie materială modestă vor primi burse în valoare de 300 de lei pe lună pentru a-şi continua studiile. Sprijinul financiar este oferit, pentru perioada ianuarie-iunie 2012, de Rotary Club Craiova, care a anunţat, ieri, că solicită şi implicarea întregii comunităţi pentru a-i ajuta pe cât mai mulţi elevi, care se confruntă cu dificultăţi materiale, să-şi concentreze eforturile asupra studiului şi îmbunătăţirea performanţelor şcolare.

Proiectul denumit „Rotary pentru educaţie” a pornit de la faptul că anual, numai în Craiova, peste 100 de elevi din clasele a XI-a şi a XII-a, cu rezultate bune la învăţătură, sunt în pericol de a abandona şcoala. Situaţia financiară precară împiedică familiile din care provin să le ofere şansa la educaţie. Eforturile acestor copii de a ajunge în pragul finalizării studiilor, speranţele lor pentru o viaţă mai bună, sunt astfel zădărnicite. Problema este prezentă în orice şcoală şi nu ocoleşte nici colegiile craiovene, după cum au precizat ieri, patru reprezentanţi ai Rotary Club, Corneliu Dincă fondatorul organizaţiei în Craiova, Gabriel Vlăduţ, managerul clubului în perioada 2010-2011, Cătălin Adam actualul director şi Mircea Năstase- manager propus pentru intervalul 2012-2013.

«Numai în Colegiul Naţional „Elena Cuza” în anul şcolar trecut, 2010-2011, au fost 10 elevi care au cerut transferul în liceele din apropierea localităţilor de unde provin, întrucât nu-şi permiteau cazare şi masa în municipiul Craiova, datorită condiţiilor materiale extrem de modeste», a precizat Mircea Năstase, directorul colegiului.

Banii au fost strânşi în bună parte de la un bal de caritate

Anul acesta 20 de elevi din cei 100 înregistraţi ca având probleme materiale deosebite vor beneficia de acest sprijin financiar. Bursele vor fi repartizate în mod egal pentru Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Colegiul Naţional „Carol I”, Colegiul Naţional „Elena Cuza” şi Liceul de Artă „Marin Sorescu”. În valoare de 300 de lei pe lună, bursa va acoperi cheltuielile de cazare şi masă.

O bună parte din banii pentru burse au fost strânşi la balul de caritate, organizat În Craiova, anul trecut, în decembrie de Clubul Rotary. „Programele Rotary sunt îndreptate spre tânăra generaţie şi mai ales spre educaţie. În acest scop acţiunile noastre au dublu scop: de strângere de fonduri şi de sprijinire a acelor elevi care merită sprijin adică să aibă rezultate bune la învăţătură şi să îşi dorească să facă performanţă”, a precizat Cătălin Adam, preşedintele clubului Rotary Craiova.

Se va deschide un cont pentru donaţii

Pentru a veni în sprijinul cât mai multor elevi, Clubul Rotary a constituit şi un Fond pentru Educaţie. Mai exact, pe site-ul organizaţiei, www.rotarycraiova.ro se va posta un cont, unde pot dona bani toţi cei care vor să sprijine educaţia copiilor.

„Programul a fost constituit pornind de la faptul că abandonul şcolar a început să devină o problemă. Acest program încearcă crearea a unei viziuni pentru rezolvarea acestei probleme. Şi asta înseamnă că atragem alături de noi comitetele de părinţi care la rândul lor vor atrage bani. Copii sunt ai noştri ai tuturor. Nu privim izolat pe fiecare in parte, deşi sunt şi cazuri la care dacă am privi izolat fiecare ne-ar impresiona, ci privim problematica per ansamblu. Alături de comitetele de părinţi, alături de manifestările pe care noi le organizăm să reuşim creăm un fond dedicat acestei problematici la care să contribuim cu toţii. Din puţin putem realiza mult în folosul acestor copii”, a precizat Gabriel Vlădut, reprezentant Rotary Club Craiova şi manager în perioada 2010-2011.

Reprezentanţii clubului Rotary au precizat că odată ce banii vor fi strânşi se vor organiza rapoarte lunare pentru a arăta contribuabililor cum s-au cheltuit sumele donate.