Coșoveni, Dolj : Laptele praf, subiect de Fake News

0
601

De ceva timp în social-media, mai precis pe rețeaua Facebook se duce o “luptă”, între Primăria comunei Coșoveni și medicul de familie Elena Gogonea. Cu ceva timp în urmă, medicul l-a acuzat pe primar că i-a lovit mașina într-un accident de circulație, făcut intenționat. Medicul abia își cumpărase mașina, iar imaginile de pe camerele de filmat pot să spună și ele o poveste de Holywood. Nu ne-am fi băgat în gâlceava asta dacă nu am fi descoperit zilele trecute un ditamai Fake News, realizat cu mare migală de o persoană care postează din spatele contului  “Primăria Cosoveni-Dolj”. Este vorba de o postare despre modul în care medicii din comuna Coșoveni eliberează rețetele pentru laptele praf.

Pentru informarea corectă a cetățenilor și nu vorbim aici doar de cetățenii din comuna Coșoveni, o să încercăm să demantelăm minciuna. În urmă cu câteva zile, medicul Elena Gogonea, despre care comunitatea din Coșoveni spune că nu ar fi  doar un medic foarte bun, dar și o persoană agreabilă și empatică cu pacienții săi, a postat în grupul “Împreună pentru Coșoveni”, pe Facebook, că în mai puțin de o săptămână de zile, doi pacienți înscriși la cabinetul său au fost întrebați de angajații Primăriei și de primar ce medic de familie au și li s-ar fi sugerat că acest lucru nu este foarte benefic pentru ei.

La aproximativ 24 de ore după postarea medicului de familie Elena Gogonea, a venit replica celui care gestionează contul “Primăria Cosoveni-Dolj”. Așadar, tot într-o postare pe Facebook, medicul este întrebat retoric ( n.r medicul este blocat de cel care administrează contul, ceea ce înseamnă că nu poate nici să răspundă și nici să se apare) unde îi sunt rețetele pentru luna noiembrie, cu referire la rețetele pentru laptele praf, asta în condițiile în care ceilalți doi medici de familie din Coșoveni, au depus la Primăria Coșoveni, 9 rețete, urmând ca Primăria să redirecționeze aceste rețete la DSP Dolj.

Desigur că am mers la lege, să vedem cine are dreptul la o reteța gratuită de lapte praf. Acest produs se dă în baza ordinului Ministrului Sănătății nr 380/4.05.2011. La Art 1 este stipulat foarte clar în ce situații se eliberează această rețetă : când mama sugarului prezintă o serie de contraindicații ale alăptării; pentru copiii sănătoși, dar la care se constată o creștere nesatisfăcătoare, sub limita normalului vârstei; copil adoptat sau aflat în familie în plasament. Și mai e un caz când mama bebelușului a decedat.

Am întrebat medicul de familie, adică pe dr. Elena Gogonea, dacă are un astfel de bebeluș în evidențe la cabinetul său din Coșoveni. Răspunsul a fost unul negativ. Așadar, medicul Elena Gogonea nu a încălcat legea și nici nu a obstrucționat în vreun fel dreptul unui copil la rețeta de lapte praf.

Quod erat demonstrandum !