Aproape 4,5 tone de droguri, distruse de Poliţia Română

0
206

Poliția Română, cu sprijinul unui operator autorizat, a distrus aproximativ 4,5 tone de substanţe stupefiante, confiscate în dosare penale instrumentate în perioada 2014 -2022.

La data de 7 decembrie a.c., Inspectoratul General al Poliţiei Române a efectuat distrugerea a aproximativ 4.340 de kilograme de droguri (heroină, cocaină, cannabis, rezină de cannabis, amfetamină, opium, M.D.M.A.) cu sprijinul unui operator autorizat pentru distrugerea de substanţe periculoase. Dintre acestea, o cantitate însemnată de substanțe stupefiante, respectiv 2,938 de tone de cannabis, a făcut obiectul unui singur dosar penal. Potrivit prevederilor articolului 17 din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri „drogurile ridicate în vederea confiscării se distrug”. Distrugerea drogurilor se efectuează periodic, prin incinerare sau prin alte mijloace adecvate, de către o societate, autorizată, în prezenţa unei comisii formate din judecătorul delegat cu executarea, câte un reprezentant al Agenţiei Naţionale Antidrog, al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, un specialist din cadrul formaţiunii centrale specializate în prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri din Inspectoratul General al Poliţiei Române şi gestionarul camerei de corpuri delicte a aceleiaşi unităţi. Drogurile distruse au facut obiectul confiscărilor din perioada 2014 – 2022, în cadrul a  641 de dosare penale instrumentate de către Poliția Română, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., soluţionate definitiv de către instanţele de judecată.

Date în plus

Una dintre cele mai importante capturi de droguri ale anului 2021, aproximativ o tonă și jumătate de heroină, care ar fi fost transportată, în mod disimulat, în două containere cu materiale de construcție, pe ruta Iran-România, cu destinația finală vestul Europei, a fost descoperită de polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, cu sprijinul reprezentanților DEA de la Ambasada SUA în România, Europol și Eurojust, în Portul Constanța. Pentru destructurarea grupării infracționale care ar fi traficat drogurile, au fost efectuate percheziții în România și două țări din vestul Europei. În urma activităților investigative derulate, a reieșit că liderul grupului infracțional ar fi stabilit o infrastructură de transport și comerț sofisticată și complexă, pentru a facilita transportul unor cantități mari de droguri, de la unitățile de producție, la cele de distribuție din Europa. El ar fi controlat un număr semnificativ de companii, depozite și camioane, în mai multe țări din UE și ar fi organizat un flux de mai multe tipuri de bunuri legale, pentru a ascunde traficul de droguri. Marfa legală ar fi fost folosită pentru a ascunde drogurile sau pentru a justifica deplasarea camioanelor între facilitățile sale. Valoarea de piață a drogurilor a fost estimată la 45.000.000 de euro, fiind a doua cea mai mare captură de heroină din Uniunea Europeană, din ultimii ani. În cadrul acțiunii, a fost implicat operațional Europol și Eurojust. Activitățile au fost sprijinite de atașatul de afaceri interne al M.A.I. la Europol. Europol a detașat, pe parcursul operațiunii, un analist senior în România, iar, din România, s-au aflat în misiune, în vestul Europei, trei ofițeri de poliție, pentru a facilita comunicarea între statele implicate și coordonarea operațiunii. Politiștii români au participat la coordonarea activităților în Centrul de Coordonare al Misiunilor din cadrul Poliției Regatul Țărilor de Jos. Operațiunea s-a derulat cu implicarea Direcției Operațiuni Speciale, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, specialiștilor din cadrul Direcției Generale a Vămilor, dar și cu participarea autorităților din cadrul celorlalte State Membre.