La Bratovoeşti, investiţii de milioane de lei pentru comunitate

0
2060

Ieri, în comuna Bratovoieşti, a fost inaugurată clădirea dispensarului uman din localitate, o clădire care a fost modernizată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) II, investiţie de 2,1 milioane de lei, contribuţia de la bugetul local fiind de 570.000 de lei. În imobil vor funcţiona , pe lângă cabinete medicale de specialitate, şi structuri ale administraţiei publice locale, precum şi Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP), inaugurat tot ieri,  primul act de identitate fiind eliberat pe numele primarului comunei.

Clădirea, modernizată la standarde europene, nu a fost niciodată reabilitată, ajungând, la un moment dat, într-o stare de degradare, numai parterul fiind funcţional. Dar , prin accesarea unor fonduri prin PNDL, s-a reuşit reabilitarea. „Este un moment pentru important pentru localitatea noastră, de acum având condiţii moderne pentru activităţile derulate. Investiţia a început în 2018, de la bugetul local fiind alocată suma de 570.000 de lei, restul de 1,6 milioane venind de la PNDL”, a precizat  Ion Oancea, primarul din Bratovoeşti. În incintă, vor funcţiona două cabinete de medicină de familie, un cabinet de stomatologie, o policlinică medicală, un laborator pentru analize medicale, o farmacie, de serviciile acestora beneficiind atât cei 3200 de locuitori ai comunei (care , pe lângă satul de centru, mai are în componenţă Bădoşi, Prunet şi Gioroc), cât şi cei din localităţile din zonă – Teasc, Rojişte şi Mârşani. De asemenea, Biblioteca locală, Serviciul de Asistenţă Socială şi Arhiva primăriei vor fi în aceeaşi clădire, la care se adaugă SPCLEP. 

Aurităţile judeţene, mulţumite de ceea ce s-a realizat în comună

La momentele de ieri, au participat, pe lângă oameni ai comunei şi invitaţi, şi preşedintele Consililui Judeţean Dolj,  Ion Prioteasa, şi vicepreşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.  Preşedintele Ion Prioteasa a menţionat: „Este o realizare a administraţiei publice locale, cu care trebuie să se mândrească. Clădirea a aparţinut CJ Dolj, dar, la fel ca toate fostele dispensare din judeţ,  trecute în patrimoniul comunităţilor locale, şi cu aceasta s-a întâmplat acelaşi lucru, iar rezulattele se văd. PNDL a fost pentru Dolj o mană cerească, fiind realizate peste 230 de proiecte, în 102 primării din judeţ, fiind atrase, în acest fel, mai bine de 800 milioane de lei”. La rândul său, vicepreşedintele CJ Dolj, a completat: „Felicitări domnului primar şi Consiliului Local, pentru ceea ce au realizat. Este unul dintre primarii de referinţă ai judeţului, care a accesat cele mai multe proiecte, urmând şi altele . Revenind la SPCLEP de la Bratovoeşti, avem, în Dolj, 52 de astfel de structuri, cele mai multe din ţară, după ce, în 2005, când a început descentralizarea, erau doar 9”. 

Noi proiecte aşteaptă să fie finalizate

Învestiţiile în comună nu se opresc aici, alte proiecte urmând să fie finalizate în foarte scurt timp. Astfel, după cum a precizat primarul Ion Oancea, cel mai târziu în ianuarie va fi ornazizat un Centru SMURD, existând, deja Serviciul de Voluntari pentru Situaţii de Urgenţă, coordonat de Detaşamentul de Pompieri Craiova 2, iar noua structură va fi dotată cu echipamente performante, fiind deservită de personal calificat. De asemenea, reabilitarea Căminului Cultural este terminată în procent de 80%, la fel ca şcoala din localitate, alimentarea cu apă la Gioroc, Bădoşi şi Prunet, iar terenul de minifotbal, acoperit, aşteaptă inaugurarea oficială, în timp ce s-a dat starutl modernizării toaletelor de la grădiniţele de copii din toate satele aparţinătoare. În curând, va începe şi construirea unei policlinici la Gioroc, iar, la Bădoşi , a asociaţie umanitară va ridica un centru pe copiii cu dizabilităţi, pe o suprafaţă de 1.000 mp, donată de un localnic, fiind construite patru căbănuţe şi un imobil. La Bratovoeşti, prezentul şi viitorul arată bine.