Planetariu pentru nevăzători, la Muzeul Olteniei

0
454

La sediul Secţiei de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei (strada „Popa Șapcă” nr. 8) are loc astăzi, ora 11.00, deschiderea oficială a celei de-a II-a ediţii a proiectului „Cerul în Mâinile Tale II – Planetariu pentru nevăzători”, un experiment cultural-educaţional de comunicare unic în România, iniţiat de Complexul Astronomic Baia Mare şi finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale prin Administraţia Fondului Cultural Naţional. Acţiunea, organizată şi coordonată de muzeograf dr. Olivia Cioboiu, coincide cu perioada în care, în urmă cu 5 ani (4 decembrie 2012), s-a vernisat la Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei expoziţia permanentă „Universul şi Sistemul nostru Solar” şi s-a inaugurat planetariul digital, o călătorie virtuală printre stele, constelaţii, planete, asteroizi.

În proiectul cultural „Cerul în mâinile tale II – Planetariu pentru nevăzători” sunt implicate planetariile din Baia Mare, Galaţi, Bârlad, Craiova, Constanţa, Bucureşti şi Muzeul de Etnografie al Transilvaniei din Cluj-Napoca, activităţile derulate aici promovând patrimoniul cultural imaterial referitor la tradiţiile populare româneşti despre aştri şi constelaţii, într-o formă inovativă, destinată în special persoanelor cu handicap vizual, dar şi publicului larg.

Potrivit reprezentanţilor Muzeului Olteniei, planetariul pentru nevăzători prezintă două cupole, care imaginează cerul de vară, respectiv cerul de iarnă (un total de 39 de constelaţii), materializat într-o construcţie specială, alcătuită dintr-un schelet cubic de lemn, cu o platformă mobilă deasupra, ce conţine cupola pe care sunt fixate în interior constelaţiile, formate din stele tridimensionale legate între ele în forma tiparului stelar.

„Beneficiind de un fotoliu reglabil pe înălţime şi pe orizontală, care se roteşte la 360 grade, planetariul permite persoanele cu dizabilităţi de vedere să-şi imagineze cerul printr-un mod complex de percepţie şi reprezentare respectiv: contactul tactil şi un ghid audio însoţitor care explică poziţionarea constelaţiilor. Călătoria sau aventura printre stele a nevăzătorilor porneşte dintr-un punct fix, de bază, direcţia nordului, indicată de cupolă, apoi din poveste în poveste, din descriere în descriere, este conturată în mentalul utilizatorului imaginea fiecărei constelaţii”, se precizează într-un comunicat de presă al muzeului. Ghidul audio este disponibil pe Google Play store, pentru dispozitivele android sau pe pagina www.planetariupentrunevazatori.crt-ro.com.

La manifestarea de astăzi şi-au anunţat participarea membri ai Asociaţiei Nevăzătorilor Filiala Craiova, studenţii Departamentului de Geografie al Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii din Craiova (coord.: lector univ. dr. Emil Marinescu şi lector univ. dr. Oana Mititelu Ionuş), elevi de la Colegiul Naţional „Carol I”, îndrumaţi de prof. Ecaterina Bogdan, însă aşteptat este şi publicul larg interesat de cunoaşterea spaţiului cosmic.