Ministerul Sănătăţii ar putea organiza o sesiune extraordinară a Rezidenţiatului

3
409

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii s-au întâlnit, joi, cu un grup de absolvenţi ai facultăţilor de Medicină care au obţinut punctaj de promovare şi nu au putut alege loc/post datorită epuizării acestora. Aceştia au solicitat suplimentarea numărului de locuri. Reprezentanţi Ministerului Sănătăţii au subliniat că repartiţia candidaţilor se face cu respectarea Ordonanţei Guvernului nr.18 din 2009, privind organizarea şi funcţionarea rezidenţiatului.

Astfel, în situaţia, existentă la Bucureşti, în care au obţinut punctajul minim de promovare un număr mai mare de candidaţi decât cel al locurilor/posturilor existente, candidaţii sunt repartizaţi prin organizarea unui nou concurs. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au subliniat că singura modalitate legală în care locurile/posturile rămase neocupate pot fi ocupate este aceea a Ordonanţei nr. 18 din 2009 care prevede că: “Prin excepţie de la prevederile art. 16 şi 18, în cazul în care la finele repartiţiei candidaţilor promovaţi la concursul de rezidenţiat rămân locuri/posturi de rezident neocupate, Ministerul Sănătăţii poate organiza, pentru ocuparea acestora, o sesiune extraordinară de concurs de rezidenţiat în primul semestru al anului următor”.

153 de candidaţi care au obţinut un punctaj minim de promovare nu au putut alege loc/post

În Metodologia concursului de rezidenţiat din 15 noiembrie 2015 aprobată prin Ordinul Comun MS şi  MECŞ nr. 1195/5414/2015 s-a prevăzut că: „Locurile şi posturile rămase neocupate în urma finalizării alegerilor nu se vor putea redistribui altor candidaţi declaraţi promovaţi în alte centre universitare, acestea urmând a fi ocupate numai printr-un alt concurs de rezidenţiat”. Oficialii MS au arătat că o suplimentare de locuri la Bucureşti nu se încadrează în prevederile legale şi va atrage o depăşire a cifrei de şcolarizare aprobată prin HG nr. 211/2015. De asemenea, o redistribuire fără concurs ar constitui o măsură discriminatorie faţă de cei care au promovat acest examenul de rezidenţiat organizat în data de 15 noiembrie 2015 în centrele universitare medicale din ţară.

Din datele Ministerului Sănătăţii rezultă că un număr de 153 candidaţi care au obţinut un punctaj minim de promovare nu au putut alege loc/post întrucât acestea au fost ocupate.

Ministerul Sănătăţii a crescut anual numărul de locuri/posturi scoase la concursul de rezidenţiat, în 2015 fiind scoase la concurs 4.000 de locuri/posturi.

3 COMENTARII

  1. COLEGIUL MEDICILOR DOLJ CE ZICE ?
    ACESTI MEDICI REZIDENTI I-AU VOTAT RECENT PE CANDIDATI!
    SAU COLEGIUL MEDICILOR DOLJ ARE ALTA TREABA, ACUM ?

  2. Inevitabilul s-a produs! Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), dr. Gheorghe Borcean, a fost nevoit să recunoască în ceasul al 12-lea ilegalitatea produsă la nivelul CMR, la alegerile pentru un nou mandat. Comisia Electorală Centrală a invalidat alegerile sâmbătă după-amiază, însă parţial! Totul a fost o bătaie de joc la adresa medicilor corecţi, a fost o bătaie de joc la adresa unei organizaţii profesionale din România, aşa că reacţiile medicilor sunt extrem de dure. „Legea a fost încălcată de la cap la coadă la recomandarea conducerii Colegiului”, spune, revoltat, conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgenţe. Afirmaţiile sale nu sunt întâmplătoare, ci bazate pe dovezi, dovezi pe care cotidianul nostru le-a prezentat în ediţiile trecute. „Deşi conform Legii nr. 95/2006 cei care au mai avut două mandate succesive nu aveau voie nici măcar să candideze, înscrierea candidaturii a fost acceptată de comisiile electorale locale în urma unei informări venite de la nivel central. Mai precis, de la Consiliul Naţional al CMR, semnată de preşedinte şi vicepreşedinte. Şi asta, în ciuda avertismentelor privind legalitatea venite de la CEC. Alegerile s-au desfăşurat în ilegalitate, participarea celor cu două mandate fiind uşor de identificat în baza declaraţiilor pe proprie răspundere făcute de toţi candidaţii. De aceea, CEC a refuzat să valideze alegerea ilegală a celor care aveau deja două mandate succesive”, scrie conferenţiarul. Preşedintele CMR a fost nevoit să recunoască azi acest „proces electoral ratat”, dar vine cu o nouă şmecherie, nelegală şi neregulamentară, invalidarea parţială a acestor alegeri deşi este evident că toate ilegalităţile impun anularea acestui scrutin şi demisia celor care au decredibilizat CMR, atenţionează medicul. „Nimeni nu este mai presus de lege. Nici măcar conducerea CMR“, adaugă medicul. Conferenţiarul, alături de alţi doctori, cer instituţiilor statutului să se autosesizeze. În ediţiile trecute ale ziarului nostru puteţi vedea toate documentele care arătau ilegalitatea alegerilor CMR, dar şi atenţionările avocaţilor, inclusiv ale avocatului organizaţiei profesionale.

  3. Este pentru prima dată în istoria Colegiului Medicilor din România (CMR) când alegerile pentru funcțiile de conducere s-au făcut sub umbrela ilegalităților. Au încălcat Legea Sănătății (95/2006) cu nerușinare, au transformat CMR într-o mascaradă, au anulat tot ce se putea anula din credibilitatea pe care cândva această organizație profesională o avea, atât în țară, cât și peste hotare – o spun chiar unii doctori, public. Și sunt îndreptățiți să facă aceste afirmații, atât timp cât au dovezi. Sunt extrem de indignați pe cei care au făcut ca CMR să fie arătat cu degetul. Nu mai aveau voie să candideze, dar au făcut-o.

    DEMISIILE DE ONOARE! Doctorii care încă mai țin la organizația lor profesională și care cred în reușitele de resuscitare cer să se facă dreptate, iar colegii care au mânjit cu bună știință imaginea CMR să își dea demisiile de onoare! Din păcate, tot cei care au făcut atât rău CMR se vor afla în continuare la șefia colegiilor, chiar dacă s-a strigat cu voce tare, pe baza dovezilor: ”Fraudă națională, abuz în serviciu, ilegalități fără margini”! Cine va mai avea încredere în Colegiul Medicilor? Vor mai avea pacienții încredere în corectitudinea analizării dosarelor de malpraxis, când cei care ar fi trebuit să lămurească lucrurile au călcat în picioare cu bună știință Legea Sănătății? Doctorii care cred totuși în șansele CMR cer intervenția autorităților statului. Cu toții așteaptă intervenția organismelor abilitate și neacceptarea la conducerile unor organizații profesionale a unor persoane ”pătate”, cu iz penal!

    In toata presa s-au prezentat ilegalitățile comise în prag de desfășurare a alegerilor. S-a încălcat Legea Sănătății 95/2006 cu bună știință, inclusiv de către președinții de colegii din țară, motiv pentru care Comisia Electorală Centrală (CEC) a invalidat alegerile, sâmbătă, 12 decembrie.

    ȘEFUL CMR SE SCUZĂ! Imediat după întâlnirea CEC, șeful CMR, dr. Gheorghe Borcean, a dat o declarație din care prea mare lucru nu se înțelege… Mulți doctori întreabă pe rețelele de socializare ce a vrut să zică, de fapt, dr. Borcean? ”Alegerile pentru organele de conducere ale CMR au fost parțial invalidate. (…) Comisia electorală centrală a primit mandat să organizeze și să vegheze la legalitatea alegerilor, însă nu a împărtășit opinia noastră, astfel încât a invalidat parțial alegerile. (…) Acest episod electoral ratat ne creează oportunitatea de a mulțumi public tuturor celor care nu ne-au permis să comitem o neconformitate (…)”, scrie dr. Borcean.

    ”LEGEA, ÎNCĂLCATĂ DE LA CAP LA COADĂ” „Legea a fost încălcată de la cap la coadă la recomandarea conducerii Colegiului”, spune, revoltat, un doctor din țară, conf. univ. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgenţe. Afirmaţiile sale nu sunt întâmplătoare, ci bazate pe dovezi, dovezi pe care cotidianul nostru le-a prezentat în ediţiile trecute. „Deşi, conform Legii nr. 95/2006, cei care au mai avut două mandate succesive nu aveau voie nici măcar să candideze, înscrierea candidaturii a fost acceptată de comisiile electorale locale în urma unei informări venite de la nivel central. Mai precis, de la Consiliul Naţional al CMR, semnată de preşedinte şi vicepreşedinte. Şi asta, în ciuda avertismentelor privind legalitatea venite de la CEC. Alegerile s-au desfăşurat în ilegalitate, participarea celor cu două mandate fiind uşor de identificat în baza declaraţiilor pe proprie răspundere făcute de toţi candidaţii. De aceea, CEC a refuzat să valideze alegerea ilegală a celor care aveau deja două mandate succesive”, scrie conferenţiarul.

    O NOUĂ ȘMECHERIE : Dr. Ciuhodaru atrage atenția că CMR vine cu o nouă şmecherie nelegală şi neregulamentară – invalidarea parţială a acestor alegeri, deşi este evident că toate ilegalităţile impun anularea acestui scrutin şi demisia celor care au decredibilizat CMR. Invalidarea parțială a fost făcută pentru că, după noua conducere, CMR a ajuns să funcționeze pe principiul ”pentru unii mumă, pentru alții ciumă”. S-a stabilit ca organizarea alegerilor să aibă loc, pentru 35 de județe, în martie 2016, mai puțin pentru cele 6, plus municipiul București, care au respectat legea. Medicii întreabă ”cum este posibil ca CMR să funcționeze pe baza a două legi?”.

    ”ÎNCĂLCAREA FLAGRANTĂ A LEGII” Medicii au reacționat, din nou. ”Așa cum presa a susținut în toată această perioadă, alegerile la CMR s-au desfășurat cu încălcarea flagrantă a legii, fiind profund viciate. Consecința – anularea scrutinului. Conducerile locale, medicii care s-au înscris ilegal, dar și Comisiile Electorală Locale poartă întreaga răspundere. Pentru asta primesc, deocamdată, un bonus – prelungirea mandatului și dreptul de a organiza noi alegeri”.
    INTREBARE: ”CINE RĂSPUNDE PENTRU PĂTAREA IMAGINII COLECTIVITĂȚII PROFESIONALE? DAR PENTRU CHELTUIELILE FĂCUTE?”
    Cei care au greșit cu bună știință ”nu vor avea cel mai mic sentiment de jenă, dimpotrivă, la reluarea procesului electoral se vor încrie din nou, legal de data asta, și vor cere legitimarea în fruntea medicilor”. ”Nu au contat cererile legitime: respectarea legii, alegeri corecte, transparență, vot la spital, mai mulți observatori. La unele nu s-a primit răspuns, la altele s-a răspuns în batjocură. Scenariul se va repeta. Poate câștigul cel mai important al întregii situații este conștientizarea de către tot mai mulți doctori a locului și rolului CMR în viața profesională a fiecăruia, dar și a necesității unei conduceri cu adevărat reprezentative, atât la nivel local, cât și la nivel central.
    Incredibil: ilegalitățile continuă! Au scris greșit în lege!
    Grav este că CMR funcționează în continuare în ilegalitate, fapt semnalat, din nou, de medici. Nici noul articol ”fabricat în mare viteză pentru a-i avantaja pe cei care nu vor să renunțe nici în ruptul capului la scaune”, nr. 449, din Legea Sănătății 95/2006, promulgat în timpul jocului, nu clarifică lucrurile. Dimpotrivă! Asistăm la o nouă ilegalitate incredibilă. Poate în disperarea de a face ceva pe ultima sută de metri, au greșit mențiunea din articolul de lege. Cineva a uitat cum funcționează CMR! ”Numărul maxim de mandate în organele de conducere de la nivel teritorial și național se stabilește de către Adunarea generală națională și este prevăzut în Regulamentul de organizare și funcționare a CMR”, legea fiind adoptată de Parlamentul României. Problema este că CMR NU ARE REGULAMENT, CI STATUT! Deci articolul de lege, practic, nu are valoare! Între timp trebuie fabricat repede și un… Regulament!

Comments are closed.