Craiova nu a intrat în finala pentru Capitală Culturală Europeană 2021

0
482

Doar patru oraşe, din cele 14 care şi-au depus dosarele de candidatură, au intrat pe „lista scurtă” a competiţiei Capitală Culturală Europeană 2021, dintre acestea urmând să se aleagă, în toamna anului viitor, oraşul câştigător. Juriul de experţi, format din 10 specialişti în artă şi cultură ai Comisiei Europene şi doi din România, au recomandat Ministerului Culturii să nominalizeze în finală municipiile Timişoara, Baia Mare, Cluj-Napoca şi Bucureşti. Deşi Craiova nu a intrat pe lista scurtă, va continua proiectele care facilitează accesul publicului la un act de cultură de calitate, au precizat într-un comunicat de presă reprezentanţii Asociaţiei „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021”.

„Cluj, Baia Mare, Timişoara şi Bucureşti au intrat în etapa finală pentru Capitala Europeană a Culturii 2021. Contrar strategiei de până acum a juriilor pentru desemnarea finalistelor, anul acesta au fost preferate oraşe deja foarte dezvoltate din punct de vedere economic. Felicitări câştigătorilor! Pentru noi această competiţie a însemnat schimbarea imaginii oraşului”, a postat, pe Facebook, la scurt timp de la aflarea câştigătorilor, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. „Au fost ani în care s-a muncit foarte mult pentru transformarea oraşului în bine şi, indiferent de această competiţie, Craiova trebuie să continue să investească în reabilitarea clădirilor monument, să faciliteze accesul publicului la un act de cultură de calitate”, a precizat primarul Craiovei.

Cele 4 oraşe au fost selectate dintr-o listă de 14

Evenimentul în cadrul căruia au fost anunţate numele celor patru oraşe care merg mai departe a avut loc ieri, la prânz, la sediul Bibliotecii Naţionale a României, în prezenţa ministrului Culturii – Vlad Alexandrescu, a preşedintelui juriului de experţi care evaluează candidaturile oraşelor – Steve Green, precum şi a reprezentantului Comisiei Europene – Sylvain Pasqua. Steve Green a precizat că ordinea anunţării oraşelor a fost aleatorie şi a îndemnat toate celelalte oraşe care nu au reuşit să meargă mai departe să-şi continue totuşi proiectele culturale pentru a nu dezamăgi miile de oameni care s-au implicat în scrierea lor. Timişoara, Baia Mare, Cluj-Napoca şi Bucureşti au fost selectate dintre 14 oraşe care şi-au depus dosarele de candidatură şi au fost acceptate, pe care s-au mai regăsit Alba Iulia, Arad, Bacău, Braşov, Brăila, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Suceava, Târgu Mureş.

Craiova continuă să investească în cultură

„Mulţumim tuturor autorităţilor, presei, artiştilor şi societăţii civile care s-au implicat în campania de pregătire a dosarului nostru. Am avut parte de o susţinere puternică din partea întregii regiuni. Nu ştim care au fost minusurile. Din punctul nostru de vedere, dosarul şi prezentarea au fost bune, am fost încrezători după ce am susţinut interviul în faţa juriului. Aşteptăm raportul comisiei de experţi care a evaluat dosarele şi care va fi dat publicităţii la sfârşitul lunii ianuarie”, a declarat Lucian Dindirică, preşedintele Asociaţiei „Craiova 2021”.

La rândul său, Vlad Drăgulescu, directorul artistic al programului „Craiova 2021”, este convins că dezvoltarea oraşului prin cultură va continua. „Mulţumesc colegilor mei şi tuturor celor care cred că oraşul nostru poate arăta mai mult! Felicitări celor care s-au implicat şi ne-au fost alături în acest demers, dar şi celor care ne-au criticat! În ultimii trei ani am trăit şi luptat împreună pentru Craiova de azi. Sunt bucuros să merg mai departe într-un oraş care a înţeles că doar prin cultură se poate construi şi salva!”.