Parlamentarii liberali au sesizat Curtea Constituțională a României cu privire la OUG 55/2014 privind migrația aleșilor locali. Deputatul PNL Dolj, Ionuț Stroe, a declarat că toți cei care și-au părăsit partidele, uzând de această ordonanță, nu vor mai fi reprimiți în PNL și ar putea chiar să-și piardă mandatele de aleși locali sau primari.
Deputatul liberal Ionuț Stroe a declarat, ieri, într-o conferință de presă susținută la sediul partidului, că parlamentarii PNL au contestat la Curtea Constituțională a României prevederile OUG nr. 55/2014 privind migrarea aleșilor locali. „Articolul 115 din Constituție prevede explicit că ordonanțele de urgență nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului. În acest caz, administraţia publică locală este o instituţie fundamentală, statut care reiese inclusiv din faptul că i se alocă un subcapitol în Constituţie. De asemenea, articolul 115, alineatul 6 din Constituţie, menționează faptul că drepturile electorale nu pot fi reglementate prin ordonanţe de urgenţă. Or alineatul 5 al articolului unic modifică Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor publice locale, instituind o nouă categorie de aleşi locali – supleanţii. Având în vedere faptul că noua categorie de aleşi urmează a avea drepturi nereglementate până acum, înseamnă că drepturile electorale ale candidaţilor sunt modificate, lucru care poate fi realizat numai prin lege”, a menționat Stroe aspectele ce vizează neconstituționalitatea acestei ordonanțe.
Cine a plecat nu se mai întoarce
În situația în care Curtea Constituțională va admite sesizarea PNL, deputatul Ionuț Stroe a mai spus că este posibil ca motivarea deciziei să ofere și niște îndrumări privitoare la ce se poate întâmpla mai departe cu mandatele aleșilor locali care au migrat. „Declarată neconstituțională, OUG nr. 55/2014 trebuie să se întoarcă în Parlament, pentru a fi adoptat un proiect de lege de respingere a actului normativ. Cu acest prilej, legiuitorul urmează să stabilească și ce se întâmplă cu efectele juridice ale ordonanței respinse în privința aleșilor locali care au migrat”. Întrebat dacă persoanele care au plecat din PNL sau fostul PDL vor fi reprimite, parlamentarul a răspuns că există o politică clară în această privință, nici unul dintre aceștia nefiind primit. „Politica noastră este clară: nu vom reprimi nici un ales local care a beneficiat de Ordonanța OUG nr. 55/2014 . PNL condamnă traseismul politic și nu va încerca să construiască majorități prin atragerea de persoane din alte partide politice”.
În Dolj, numărul aleșilor locali – fie ei consilieri sau primari – care au migrat spre alte partide este mare, reprezentanții PNL Dolj apreciindu-l la peste 100 sau chiar 150 de persoane.