Cu nici o săptămână înainte de încheierea celei de-a 41-a ediții, Festivalul Internațional „Craiova Muzicală” îi are ca invitați pe membrii Orchestrei Române de Tineret, condusă de reputatul dirijor Cristian Mandeal. Concertul are loc astă-seară, de la ora 19.00, în sala Filarmonicii „Oltenia”, și oferă spre audiție un generos și atractiv program. Nu lipsesc Dansurile ungare nr. 3 şi 5 de Johannes Brahms, Rapsodia română în Re major, op. 11, nr. 2 de George Enescu, „Moartea Aasei” şi „Dans arab” din suita „Peer Gynt” de Edvard Grieg, Polka Sport, op. 170, și Polka Feuerfest (Polca franceză), op. 269 de Josef Strauss, Uvertura festivă, op. 96 de Dmitri Şostakovici.
Înființată în anul 2008, la iniţiativa violoncelistului Marin Cazacu și a dirijorului Cristian Mandeal, Orchestra Română de Tineret cuprinde, în mare parte, instrumentiști cu vârste între 18 şi 30 de ani, selectaţi dintre cei mai buni absolvenți de conservator și chiar studenți dintre cei mai merituoși. Ansamblul se bucură, la ora actuală, de prestigiu, fiind cotat printre cele mai performante pe plan național. Evoluţia impresionantă şi succesele obţinute în aceşti șase ani de existenţă au culminat cu prezenţa în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu” în 2011 și 2013. În noiembrie 2011, Orchestra a devenit membră a EFNYO – European Federation of National Youth Orchestras. Din mai 2014, activitățile îi sunt sprijinite de Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”.
Cristian Mandeal a studiat pianul, compoziţia şi dirijatul la Braşov şi Bucureşti, urmând apoi cursurile de măiestrie ale lui Herbert von Karajan la Berlin şi ale lui Sergiu Celibidache la Munchen. Din 1991 până în 2009 a fost director general al Filarmonicii „George Enescu”, iar în perioada 1998-2008 a fost director artistic al Orchestrei Simfonice Euskadi din Spania. Până în 2002 a fost director artistic al Orchestrei Simfonice Haifa din Israel. A colaborat cu orchestre de prestigiu din toată lumea, cu solişti de renume, cu orchestre de tineret (a condus cursuri de vară şi a predat cursuri de măiestrie). A dirijat în 32 de ţări şi în 25 de capitale ale lumii.