Lansare de carte la Universitatea din Craiova / Acad. dr. Irinel Popescu: „Am fost şi am rămas un fiu al acestor locuri”

0
890

Fără a-şi ascunde vreo clipă mândria de a fi originar din părţile locului, acad. dr. Irinel Popescu a fost, ieri, prezent la lansarea unei lucrări monografice dedicată eforturilor acestuia de a introduce în România transplantul hepatic. Cartea, apărută la Editura Beladi sub semnătura prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, poartă, de altfel, un titlu sugestiv: „Irinel Popescu sau triumful transplantului hepatic în România”. De la evenimentul editorial, ce a avut loc la Universitatea din Craiova, nu au lipsit primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, rectorul Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Dan-Claudiu Dănişor sau rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie, prof. univ. dr. Ion Rogoveanu.

Lansarea de carte a reunit în Sala Albastră a Universităţii din Craiova zeci de profesori, medici şi studenţi. În deschiderea manifestării, prof. univ. dr. Dumitru Otovescu a vorbit despre demersul său de a dedica o lucrare monografică acad. dr. Irinel Popescu. „Lansăm astăzi o carte despre una  din personalităţile de seamă ale României, care a influenţat evoluţia medicinei şi a chirurgiei, în special. Uitându-mă în sală, unde sunt peste 200 de persoane, aş începe cu o definiţie sintetică a profesorului Irinel Popescu, şi anume că a făcut de încă trei ori, pe cât există persoane în sală, transplanturi de ficat. Prin urmare, o definiţie care exprimă capacitatea, anvergura profesorului Irinel Popescu”, a precizat prof. univ. dr. Dumitru Otovescu.

„Această lucrare este în primul rând o carte despre transplantul de ficat”

La rândul său, acad. Irinel Popescu s-a declarat încântat de colaborarea editorială cu prof. Dumitru Otovescu. „Am acceptat cu plăcere colaborarea cu prof. Dumitru Otovescu pentru că în coperta acestei cărţi se regăseşte şi viziunea mea despre acest subiect şi anume, transplantul hepatic. Nu cred că era un loc mai nimerit de lansare a acestei cărţi decât aici, în Oltenia. Pentru că în ceea ce mă priveşte am fost şi am rămas un fiu al acestor locuri, am fost şi am rămas oltean. Sunt lucruri care, fără îndoială, mă leagă de aceste locuri. Educaţia pe care am primit-o în cadrul formării mele în Oltenia, mă defineşte ca oltean şi a stat la baza a tot ceea ce am realizat. Această carte este în primul rând o carte despre transplantul de ficat. Într-un fel introducerea transplantului hepatic în România a fost, cumva, înaintea timpului şi cred că aici a intervenit un pic şi acea ambiţie oltenească pe care o avem toţi cei care am plecat de pe aceste meleaguri”.

Irinel Popescu, invitat să opereze şi la Craiova peste câţiva ani

Invitată să ia cuvântul, Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova, a vorbit despre Irinel Popescu ca despre una din marile personalităţi ale Olteniei. „Pentru mine este o mare onoare să mă aflu, aici, în faţa unei personalităţi uriaşe a judeţului nostru, a Olteniei. În momentul în care ne-am gândit ce personalitate ar putea să ne reprezinte în competiţia pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, cu care să ne mândrim, ne-au venit în minte câteva nume: Tudor Gheorghe, Marcel Iureş şi, bineînţeles, domnul doctor Irinel Popescu, care a făcut foarte multe pentru această zonă şi nu doar din punct de vedere al notorietăţii. Domnul doctor operează mult şi în străinătate, şi la Bucureşti. Dar vestea bună este că şi la Craiova vom beneficia de un spital regional pe fonduri europene şi îl aşteptăm cu mare drag acasă”.

La rândul său, Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, a precizat că medicul originar din oraşul Filiaşi ar putea primi fără probleme titlul onorific de ambasador al Olteniei. „Mă gândesc că dacă la un moment dat ar trebui să acordăm titlul onorific de ambasador al Olteniei şi al judeţului nu s-ar supăra nimeni dacă s-ar îndrepta către dumneavoastră. Ne face o mare plăcere că domnul Irinel Popescu face parte din această seminţie oltenească. Domnule profesor, vă doresc să puteţi face cât mai multe lucruri bune şi la un moment dat, în anii următori, să ne putem întâlni la Craiova în cadrul clinicii de chirurgie cardiovasculară pe care sperăm să o avem în anul 2016 gata”.

„Profesorul Irinel Popescu este un exemplu viu că se poate”

Dan-Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova, a apreciat faptul că Irinel Popescu a reuşit să realizeze peste 600 de transplanturi hepatice, în ciuda dificultăţilor pe care le-a întâmpinat. „Profesorul Irinel Popescu este un exemplu viu că se poate. Reprezintă două sisteme care au fost, de la Revoluţie şi până acum, în criză permanentă – Învăţământul şi Sănătatea. Două sisteme care au fost subfinanţate, neglijate, hulite de multe ori, dar care pot să dea oameni cum este profesorul  Irinel Popescu. Dacă eşti serios, dacă eşti dedicat muncii, dacă pui interesele celorlalţi deasupra intereselor personale, până la urmă reuşeşti. Profesorul Irinel Popescu este un exemplu pentru noi toţi”.

Şi rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova, prof. univ. dr. Ion Rogoveanu, a precizat că a avut profesorul Irinel Popescu a avut contribuţie majoră la dezvoltarea medicinei româneşti. „Apariţia unei cărţi reprezintă întotdeauna un moment de bucurie. Lansarea unei cărţi trenbuie să reprezinte întotdeauna un moment festiv ca acesta la care asistăm astăzi. Personalitate remarcabilă nu doar a regiunii ci şi a întregii ţări, activitatea profesorului Irinel Popescu nu poate fi rezumată în timpul scurt pe care îl avem la dispoziţie. Sincer, cred că o mare parte din populaţia Olteniei cunoaşte această activitate.”