România, ţara UE cu cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză

0
348

Tuberculoza ucide în fiecare an sute de români, chiar dacă în ultima perioadă s-au înregistrat progrese terapeutice semnificative, iar numărul de îmbolnăviri pare să fie în scădere. În opinia medicilor, de vină pentru această situaţie este sărăcia în care trăiesc mulţi dintre bolnavi, dar şi pacienţii care nu de puţine ori renunţă la tratamentul prescris înainte să se vindece. Din păcate, de câţiva ani România ocupă primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte prevalenţa cazurilor de TBC. 

Hipertensiunea, consumul de tutun, răspândirea tuberculozei sau rata mortalităţii materne sunt doar câteva din problemele mari de sănătate cu care românii se confruntă. Când vine vorba de persoane hipertensive, spre exemplu, peste 25,39% din bărbaţi suferă de această problemă, cu 6% mai mult faţă de media regională. Şi mai îngrijorătoare sunt însă statisticile medicale la capitolul tuberculoză. România nu a reuşit nici în 2013 să scape de vârful clasamentului în ceea ce priveşte incidenţa cazurilor de TBC în Uniunea Europeană. Astfel, 145 din 100.000 de locuitori suferă de această boală, în timp ce media regională este de numai 56 de bolnavi din 100.000 de locuitori.

Toate acestea au condus la creşterea mortalităţii cu 14%, iar speranţa de viaţă a scăzut în comparaţie cu media din Europa, unde doar 183 de bărbaţi şi 81 de femei din 1.000 de locuitori, se confruntă cu probabilitatea de a muri în intervalul de vârstă de 15 şi 60 de ani.

Rezistenţa la tratament, cel mai mare pericol

Tuberculoza continuă să fie o problemă de sănătate publică mai ales în regiunile în care populaţia suferă de sărăcie, iar Doljul nu face excepţie de la această regulă. Chiar dacă numărul de îmbolnăviri a mai scăzut în ultimii ani, judeţul se plasează între primele în ceea ce priveşte răspândirea TBC. În 2012 incidenţa cazurilor a fost de 124 de bolnavi la suta de mii de locuitori, în scădere faţă de anul 2011 când această rată a fost de 139 de pacienţi la suta de mii de locuitori.

Specialiştii spun că boala este una vindecabilă în condiţiile în care se respectă tratamentul, însă, un motiv de îngrijorare în ultimul timp îl reprezintă creşterea numărului de îmbolnăviri în rândul tinerilor şi adolescenţilor. Potrivit medicilor, un tratament complet împotriva tuberculozei, desfăşurat sub supraveghere medicală, aduce, în mod normal, vindecarea în şase luni de zile. În situaţia în care pacientul abandonează tratamentul şi revine atunci când simptomatologia este mult mai gravă, acesta riscă să nu mai răspundă la medicaţie, adică să dobândească multidrog rezistenţă. În plus, costurile cresc de zece ori, întrucât medicamentele sunt mai puţin eficiente, mult mai scumpe iar tratamentul poate să dureze şi doi ani. În aceste condiţii, specialiştii spun că pentru bolnavii de tuberculoză care refuză să facă tratamentul ar trebui poate să se introducă o serie de măsuri care să-i oblige să urmeze medicaţia la timp şi în mod corect, adică sub supravegherea medicului. În România trăiesc aproximativ 1.480 de pacienţi cu tuberculoză rezistentă la tratament.

În fiecare zi, trei copii sunt diagnosticaţi cu TBC

În fiecare zi, în România, trei copii sunt diagnosticaţi cu tu­ber­culoză. Pentru mulţi dintre pacienţi, principala sursă de îmbolnăvire este chiar familia, fie că este vorba de unul din pă­rinţi sau o rudă care nu s-a tra­tat corect. În ceea ce priveşte multidrog rezistenţa sau TBC MDR, cel mai mare pericol este dat de faptul că bolnavii pot transmite această boală gravă. Important de ştiut este că tuberculoza se manifestă cel mai frecvent prin tuse seacă, ce du­rează mai mult de trei săptămâni, febră, scădere în greutate, obo­sea­lă şi transpiraţii, mai ales în cursul nopţii. Nivelul scăzut al imu­nităţii, alimentaţia nesănătoasă, i­giena precară şi prezenţa unor afecţiuni precum diabetul sau in­fec­ţia cu HIV cresc riscul de apariţie a bolii. Tuberculoza este o boală contagioasă care se transmite prin aer. Când persoanele bolnave tuşesc răspândesc în aer germenii tuberculozei, cunoscuţi drept bacili Koch. Netratată, orice persoană cu tu­ber­culoză activă va infecta, în me­die, între 10 şi 15 persoane pe an.