În Austria, în pitoreasca localitate montană St. Wolfgang, aşezată pe malul renumitului lac cu acelaşi nume, un punct de atracţie pentru turiştii din ţară şi străinătate îl constituie vestitul han „La Calul Bălan”. Josepha Vogelhuber, stăpâna hanului de mai bine de trei ani de când a rămas văduvă, îşi conduce treburile firmei cu multă energie. În acest răstimp a schimbat cinci chelneri-şefi pentru că au îndrăznit să se îndrăgostească de ea neglijându-şi munca. Acum Leopold, noul angajat în acest post, este pe cale să cadă în acelaşi păcat. Tânăr deosebit de capabil şi foarte serios, Leopold îşi iubeşte stăpâna cu o dragoste sinceră şi dezinteresată; el ar merita din plin atenţia Josephei – şi totuşi, frumoasa hangiţă nici nu-l bagă în seamă. Ea are un vis în a cărui realizare nu încetează să spere…
Care este acesta și dacă se va concretiza el aflați astă-seară, când, de la ora 19.00, pe scena Operei Române Craiova se va spune povestea operetei „La Calul Bălan”, cu care Ralph Benatzky obținea cel mai mare succes al său. Premiera spectacolului – pe un libret de Hans Müler – a avut loc la Berlin, la 8 noiembrie 1930, iar reprezentații au fost date în Europa de nenumărate ori: de exemplu, în Franța s-a jucat de peste 6.000 de ori!
La Craiova, opereta în două acte „La Calul Bălan” a fost pusă în scenă la 4 noiembrie 2004, în regia artistică a lui Migry Avram Nicolau. Costumele și decorurile sunt realizate de Rodica Garștea (Brașov), iar coregrafia, de regretatul Ioan Kelemen. Reprezentația de astă-seară readuce în scenă Orchestra, sub conducerea muzicală a maestrului Alexandru Iosub, ca și Corul și Ansamblul de Balet ale Operei Române Craiova. Partitura lui Benatzky cuprinde numere muzicale de un real succes, la realizarea cărora își vor da concursul și artiștii instituției. Din distribuție fac parte Diana Țugui, Mihaela Popa, Gabriel Marciu, Dan Cornescu, Cosmin Vasilescu, Teodor Ispas, Anca Țecu, Laurențiu Nicu, Ioan Cherata, Edith Mag, Nicolae Popa, Andreea Gheorghe, Costinel Stancu și Dragoș Teodorescu.