Europarlamentarul Marian Jean Marinescu : Gazul natural și energia nucleară vor continua să joace un rol important chiar și după anul 2030

0
347
Europarlamentarul Marian Jean Marinescu susţine că şi după anul 2030, gazul natural și energia nucleară vor continua să joace un rol important. Acesta fiind  anul până când UE și-a propus să reducă cu 55% emisiile, față de anul 1990, potrivit pachetului legislativ ”Fit for 55”.
“Anii care vor veni sunt ani de transformări profunde atât pentru economiile noastre, cât și pentru cetățeni. De aceea, am întrebat obsesiv atât Comisia Europeană cât și colegii mei din Parlamentul European ce presupune pentru industrie și cetățeni  atingerea acestor ținte, care va fi cantitatea de energie electrică necesară în 2030 și din ce surse o vom produce”, a susţinut deputatul european.
Comisia Europeană i-a răspuns europarlamentarului român în cele din urmă, în scris, la aceste întrebări: necesarul total de energie electrică în anul 2030 va fi de 3150 terawatt-oră (TWh). Prin comparație, în anul 2019 producția de energie electrică a fost de 2780 TWh. Altfel spus, pentru tot efortul de decarbonizare până în 2030 va fi nevoie de doar 370 TWh în plus. Greu de înțeles cum va acoperi această cantitate necesarul unei economii europene care în 2030 va fi mult diferită față de cea din 2019. Doar un exemplu:  autoturismele electrice care se dorește să le înlocuiască pe cele pe combustie internă. Or, creșterea parcului de autorturisme electrice va veni în paralel cu extinderea rețelei de stații electrice de alimentare la un nivel fără precedent.
Tot potrivit Comisiei, 65%  din cei 3150 TWh va proveni din surse regenerabile. Cărbunele va conta în continuare- un mic procent, 4%, din totalul de energie electrica va fi produs prin explotarea carbunelui. Gazul natural va conta în continuare- 13% din energia electrică va fi produsă prin explotarea gazului, iar 16% din energia electrică va proveni de la centralele nucleare.
“Aceste date ale Comisiei arată că eforturile noastre de a menține în legislație posibilitatea statelor membre de a folosi gazul și energia nucleară în mixul energetic sunt nu doar justificate, dar absolut necesare. Da, trebuie investit în continuare în cercetare și inovare pentru ca regenerabilele să fie produse cât mai ierftin și oferta să fie cât mai diversificată. Dar dincolo de asta, nu trebuie să uităm de  asigurarea securității energetice, atât în UE cât și la nivelul fiecărui stat în parte. Fiecare țară are o situație diferită: unele au dezvoltat sectorul de energie solară, altele cel de energie eoliană, altele au industrie extractivă de care depind milioane de familii. Pentru România, menținerea gazului și energiei nucleare în paralel cu dezvoltarea și integrarea în economie a tehnologiilor verzi este calea de urmat”, mai spune europarlamentarul Marian Jean Marinescu, într-o postare pe facebook.