Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone şi două angajate ale primăriei, lăsaţi în libertate. Decizia este definitivă

0
98

Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone şi cele două angajate din primăria de sector, Luminiţa Larisa Ganea şi Aurelia Iofciu, arestaţi sâmbătă, vor fi puşi în libertate, după ce Curtea de Apel Bucureşti le-a admis contestaţiile. Decizia, care este definitivă, a fost luată de judecătorul Luchian Constantin Constantinescu. Acesta a admis contestaţiile celor trei inculpaţi la măsura arestului preventiv dispusă în 7 noiembrie de Tribunalul Bucureşti.

Piedone este acuzat de abuz în serviciu şi fals intelectual, privind emiterea autorizaţiei de funcţionare pentru clubul Colectiv, unde un incendiu a izbucnit pe 30 octombrie, ducând la decesul a 50 de persoane şi rănirea a peste 150. Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, şi Luminiţa Larisa Ganea, angajată la acelaşi serviciu, sunt la rândul lor acuzate de procurorii DNA de complicitate la abuz în serviciu şi la fals intelectual.

În motivarea deciziei de arestare a celor trei de la Tribunalul Bucureşti se arată că procurorii au argumentat că primarul şi cele două angajate nu au făcut niciun demers din cele stipulate în atribuţiile lor, atunci când au eliberat autorizaţia de funcţionare pentru Colectiv, “nici măcar demersul minim şi firesc de a analiza şi de a număra documentele depuse de solicitant”.

Procurorii au invocat şi faptul că “inculpatul Popescu Cristian Piedone a desfăşurat activitate şi în domeniul alimentaţiei publice, anterior funcţiei de primar, aşa încât rezultă un tablou complet al indolenţei sale în aprecierea că acordarea de autorizaţii se rezumă la declaraţii pe proprie răspundere, o sumă de bani achitată la ghişeu drept taxă şi câteva documente formale”. “De altfel, în acelaşi mod se manifestă şi comportamentul celor două inculpate, concordant modului de lucru imprimat de primar la Sectorul 4”, au mai arătat procurorii.

În ceea ce priveşte absenţa avizului de prevenire şi stingere a incendiilor între documentele necesare eliberării autorizaţiei, judecătorul a reţinut că, deşi iniţial Legea nr. 359/2004 prevederea emiterea acestui certificat fără obţinerea înainte de către agentul economic a avizelor/autorizaţiilor în domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecţiei mediului, protecţiei muncii şi a celui de prevenire şi stingere a incendiilor, ci doar declaraţia agentului economic din care să rezulte că îndeplineşte condiţiile de funcţionare prevăzute de legislaţia specifică, pentru activităţile declarate, ulterior legea a fost modificată prin Legea nr. 159/15.06.2007. Acest din urmă act excludea din categoria domeniilor pentru care declaraţia pe proprie răspundere echivala cu aviz/autorizaţie emise de autoritatea competentă avizul/autorizaţia PSI (pentru prevenirea şi stingerea incendiilor). Obligativitatea obţinerii acestui aviz în vederea funcţionării era şi este prevăzută de Legea nr. 307/2006 şi Hotărârea de Guvern nr. 1739 din 13/12/2006. Astfel, acest din urmă act normativ stabileşte că se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu “clădiri sau spaţii amenajate în clădiri, având destinaţia de alimentaţie publică, cu aria desfăşurată mai mare sau egală cu 200 m2”, se arată în motivare.

Potrivit ordonanţelor de reţinere, Cristian Popescu Piedone, în calitate de primar al Sectorului 4, a încălcat dispoziţiile legale privind apărarea împotriva incendiilor atunci când a emis acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare, ambele din 14 ianuarie 2015, necesare desfăşurării activităţii de către SC Colectiv Club SRL, cu la punctul de lucru în strada Tăbăcarilor nr 7. Anchetatorii le acuză pe Aurelia Iofciu şi Luminiţa Larisa Ganea că l-au sprijinit pe primar în emiterea celor două acte administrative, “în sensul că cea din urmă le-a întocmit, iar prima menţionată le-a avizat”.