„Bursele europene. Jurnalişti în dialog”, seminar dedicat presei locale

0
494

Al şaselea seminar derulat în cadrul proiectului „Bursele europene. Jurnalişti în dialog” s-a organizat ieri, la Craiova, la sala de conferinţe a Hotelului Europeca. Acesta a fost adresat jurnaliştilor din presa locală. Evenimentul, organizat de Freedom House România în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene, a avut un format interesant, iar pe agenda discuţiile au fost introduse spre dezbatere subiecte actuale: criza din Grecia, criza refugiaţilor, fonduri europene şi dacă mai este nevoie de MCV.

Mihai Roşioru, coordonatorul biroului de presă al Comisiei Europene, Reprezentanţa România, a prezentat în deschidere obiectivul seminarului şi a precizat că se comunică foarte mult pe evenimente de actualitate, dând ca exemplu criza din Grecia, problema refugiaţilor, dar şi tragedia de la clubul Colectiv din Bucureşti. „Comunicăm foarte mult, transmitem politicile Uniunii Europene către cetăţenii României, dar totodată ţinem la curent şi Bruxelles-ul cu tot ceea ce se întâmplă la Bucureşti”, a mai spus Mihai Roşioru. Extrem de interactiv, cu date actualizate, soluţii viabile şi perspective de viitor, a fost şi subiectul legat de problema refugiaţilor.

„Prioritar ar fi de rezolvat problema refugiaţilor”

Ciprian Ciucu, expert Centrul Român pentru Politici Europene, a prezentat tema „Criza migraţiei şi a refugiaţilor, impactul asupra spaţiului Schengen” . E bine sau nu e bine că nu suntem în Schengen ?! A fost o întrebare cu care au fost provocaţi jurnaliştii. „Trebuie să facem diferenţa dintre imigrant şi refugiat. De unde a început totul ?! Primăvara arabă, acolo trebuie să căutăm. Conflictul nu se va încheia foarte rapid, cei care au plecat din Siria nu au perspective. Vorbim de 9 milioane de refugiaţi. Două milioane sunt numai în Turcia. Acum discutăm mai mult de Siria, dar este de luat în seamă şi valul care va veni mai ales la anul din Afganistan. Vorbim de 15.000 de imigranţi care vin zilnic spre Germania. Prioritar ar fi de rezolvat problema refugiaţilor, pentru că ei fug din calea războiului. Imigranţii caută un trai mai bun. 65% dintre refugiaţi sunt bărbaţi şi doar 15% sunt femei. Din Siria vin cei ai mulţi, în jur de 53%….”, a subliniat Ciprian Ciucu. Prezentarea crizei migraţiei a fost foarte laborioasă, s-a discutat inclusiv despre răspunsul Uniunii Europene.

„Trebuie să discutăm despre Europa ca despre un are imperiu”

Prof. univ. dr. Dumitru Chiriţescu, prorector Universitatea „Constantin Brâncuşi” Târgu Jiu, a prezentat jurnaliştilor din Oltenia tema „Grecia – Mecanisme europene pentru situaţiile de criză economică. Lecţii greceşti pentru România. Viitorul Uniunii Europene şi Monetare”. Publicistul de la „Dilema Veche” are o viziune mai optimistă asupra Europei din perspectiva imigranţilor, dar este convins că statul grec nu va fi iertat de datoria externă, datorie pe care o vor achita-o în timp generaţiile viitoare. „Trebuie să discutăm despre Europa ca despre un are imperiu, cu o dezvoltare economică uluitoare. SUA s-a dezvoltat în completarea acestui spaţiu de civilizaţie. Eu nu sunt atât de pesimist. Numai România a dat Uniunii Europene peste 4 milioane de imigranţi. La noi s-a simţit, la ei nu. Declaraţia Germaniei nu este întâmplătoare. Germania nu este o ţară fără strategii. Refugiaţii vor învăţa rapid să se comportate ca cetăţeni europeni. Sunt milioane de turci în Germania, care asigură prosperitatea Germaniei…”, a subliniat prof. univ. dr. Dumitru Chiriţescu.

„DNA, instituţie model”

Despre MCV şi nevoia de menţinere a acestuia… sau nu a vorbit directorul de comunicare al Freedom House România, Gelu Trandafir. Jurnaliştii olteni au adus în discuţie cazuri locale de corupţie şi modul de soluţionare a lor în instanţele de judecată. S-a vorbit despre „Marţea neagră”, Codurile Penale  dar şi despre Rapoartele MCV pe 2014 şi 2015. „Dacă nu aderam în 2007, nu mai aderam nici acum. Nu aveam niciun fel de şansă. Ce pot să vă spun este că DNA este dat exemplu de bună practică la nivel european. DNA are specialişti în economie, în achiziţii publice, în IT. Este singura instituţie care are proprii specialişti…”, susţine jurnalistul Gelu Trandafir. Despre „Fondurile europene, absorbţie, oportunităţi de finanţare, dar şi despre infrastructura de transport” a vorbit Doina Moşneag, expert independent. Proiectul de modernizare a pistei de la Aeroportul Internaţional Craiova a fost apreciat, fiind realizat pe fonduri europene, în timp record. S-a prezentat şi o listă cu proiecte nerealizabile deşi ele para în Masterplanul de Transporturi. Din păcate, cap de listă este chiar Autostrada Craiova-Piteşti. Un speaker mult aşteptat, extrem de pragmatic, a fost Angela Filote, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, care ne-a vorbit de Planul Juncker, de proiectele Comisiei Europene, dar şi despre ceea ce înseamnă să ai creştere economică şi acest lucru să nu se reflecte în creşterea nivelului de trai şi crearea de noi locuri de muncă, aşa cum este situaţia României, astăzi.