„Giselle”, un spectacol-bijuterie prezentat de Teatrul Naţional de Operă şi Balet din Chişinău

0
328

După opera „Evgheni Oneghin” pe muzica lui P.I. Ceaikovski, prezentată pe 22 octombrie, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău revine în cadrul Festivalului Internațional „Elena Teodorini” cu o producție de excepție. Este vorba despre baletul în două acte „Giselle”, de Adolphe Adam, prezentat pe scena Operei Române Craiova astă-seară, de la ora 19.00. La pupitrul dirijoral se va afla Mihai Agafița, prim-dirijor şi director artistic al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naţionale din Chişinău.

Pe un libret de Vernoy de Saint-Georges, Théophile  Gautier  şi  Jean Coralli, după povestea lui Heinrich Heine, „Giselle” a avut premiera mondială pe 28 iunie 1841, la Academia Regală de Muzică din Paris. La Chișinău, spectacolul a fost pus în scenă încă din 1963, însă versiunea curentă a putut fi văzută prima dată pe 30 noiembrie 1985, la Teatrul Academic de Stat de Operă şi Balet al RSS Moldoveneşti „A.S. Puşkin”.

Coregrafia este realizată de Jean Coralli, Jules Perrot şi Marius Petipa, iar scenografia, de Veaceslav Ocunev. În distribuție: Cristina Terentiev – Artist al Poporului (Giselle), Alexei Terentiev – Artist al Poporului (Albert), Natalia Balan, Tudor Tudose, Tamara Tiurina, Dumitru Lisitcenco, Svetlana Ivanenco, Eugeniu Tcaci – Om Emerit, Mariana Anghilinici, Alexandru Balan.

«„Giselle” de Adolphe Adam aparţine stilului supranumit „baletul alb” şi reuneşte armonios muzica, dansul şi pantomima, oferind publicului un spectacol extraordinar. Baletul „Giselle” poate fi considerat un punct culminant al romantismului care zugrăvește în pas de dans viața adevărata a omului cu gândurile și visurile lui, bucuria de a trăi până la melancolie și deziluzie», menționează organizatorii.

„Giselle” este penultimul spectacol din cadrul celei de-a XIV-a ediții a Festivalul Internațional „Elena Teodorini”, organizat de Opera Română Craiova în perioada 10 octombrie – 15 noiembrie a.c. Programul va fi încheiat cu opera bufă Nunta lui Figaro”, în prezentarea artiștilor Teatrului Național de Operă Belgrad – duminică, 15 noiembrie, de la ora 19.00. Din 16 până pe 20 noiembrie, la Opera craioveană se va desfășura cea de-a II-a ediție a Concursului International de Canto „Elena Teodorini”. Înscrierile au început încă din 1 iulie și continuă până în prima zi a competiției, formularul putând fi descărcat de pe site-ul instituției, www.operacraiova.ro.