Prof. univ. dr. Ion Turculeanu, decanul Baroului Dolj: „Rolul avocaţilor în viaţa publică ar trebui să fie mai important”

0
961

Decanul Baroului Dolj, prof. univ. dr. Ion Turculeanu, îşi doreşte ca avocaţii să joace un rol tot mai important în viaţa publică. Acesta consideră că România ar trebui, din acest punct de vedere, să preia modelul altor state europene, în care avocaţii au un cuvânt greu de spus, mai ales la nivelul puterii legislative. Într-un interviu acordat cotidianului „Cuvântul Libertăţii”, prof. univ. dr. Ion Turculeanu a vorbit şi despre noutăţile în domeniu discutate la Congresul avocaţilor de la Florenţa, dar şi despre conferinţele programate luna aceasta, dar şi în decembrie de Baroul Dolj.  

 -Domnule decan, recent aţi participat la un congres al avocaţilor care a avut loc la Florenţa. Ce ar trebui să ştie profesioniştii din domeniu, care sunt ultimele noutăţi discutate în Italia?

– Congresul de la Florenţa a avut loc în perioada 29 octombrie-2 noiembrie şi s-a desfăşurat sub înaltul patronaj al preşedintelui Republicii italiene. Evident că având loc în oraşul Renaşterii italiene, la Florenţa, tema principală nu putea fi legată decât de cultură. Iar subiectul central a fost, într-adevăr, protecţia creaţiei, adică legislaţia legată de modă şi design. De aceea, unul dintre invitaţi a fost un mare designer, care a vorbit despre problemele pe care le întâlneşte în activitatea lui de creaţie vestimentară. Însă pentru că s-a desfăşurat pe durata a patru zile, congresul a avut şi alte teme, cum ar fi drept penal, protecţia avocatului, contractul avocatului, legislaţia asigurărilor, legislaţia bancară, dreptul muncii sau legislaţia bio-tehnologiei. În mod deosebit s-a pus accentul pe drepturile omului şi pe protecţia juridică a drepturilor omului. S-a şi acordat un premiu unei tinere avocate din Slovenia, ca o recunoaştere a activităţii depuse în materia apărării drepturilor fundamentale ale omului.

-Spuneaţi că evenimentul a avut loc sub patronajul preşedintelui Italiei. Ce alte personalităţi ale vieţii publice din Peninsulă au participat?

Evident, congresul s-a bucurat de participarea a foarte multe personalităţi. A fost de faţă reprezentantul preşedintelui Italiei, ministrul Justiţiei din Italia, decanul Baroului din Florenţa, decanul Baroului din Paris, preşedintele barourilor din Franţa. Apropo de Franţa, trebuie spus că acolo avocaţii au avut câteva mişcări interesante  în această vară. Avocaţii francezi au ieşit în stradă în semn de protest faţă de limitarea accesului la justiţie, care s-a realizat într-un mod indirect de guvernul francez prin diminuarea sumelor alocate ca şi ajutor judiciar în materie civilă şi penală. Este bine ştiut că în Franţa există o bună protecţie a acestui acces la justiţie, prin faptul că persoanele care au un venit mai mic de 900 de euro primesc ajutor judiciar în materie civilă şi penală. Este o luptă pe care baroul francez o duce. Toată lumea i-a felicitat acolo pentru că într-adevăr s-au ridicat pentru a apăra acest acces liber la justiţie, care depinde şi de suma de bani pe care o dă statul. Altfel nu ai bani să-ţi plăteşti avocatul sau taxele judiciare şi de timbru.

-Întâmpinăm şi noi aceleaşi probleme?

-Sigur că aceeaşi problemă se întâmplă şi la noi cu taxele de timbru care sunt prohibitive pentru foarte multă lume. Actul normativ apărut în 2013 transformă această taxă în una prohibitivă pentru majoritatea cetăţenilor simpli. Spre exemplu, într-un partaj de bunuri comune sau un partaj succesoral, taxa de timbru poate să ajungă până la 5 la sută  din valoarea bunurilor de împărţit. Evident că dacă sunt foarte multe bunuri de împărţit şi moştenitorii nu au bani vor refuza să se adreseze justiţiei şi în felul acesta accesul la justiţie este încălcat. Nu mai spun că din aceste sume un cuantum important se duce la bugetul local. Aşadar, din nefericire, suferă şi bugetul local. Părerea mea că a fost o politică greşită aceasta fiscală, crescând taxele judiciare de timbru, fără însă o protecţie reală, aşa cum se întâmplă în Franţa, a justiţiabilului.

– Revenind la congresul de la Florenţa, consideraţi că avocaţii din România se confruntă cu dificultăţi mai mari în a-şi practica profesia decât cei italieni?

-Evident că foarte multe probleme ale avocaturii din România se întâlnesc în majoritatea ţărilor lumii. Părerea mea este că avocaţii din ţările civilizate ale Europei occidentale joacă un rol mult mai important decât în România. Puterea avocatului este mult mai mare. Cred că în primul rând istoric suntem în urmă.  Avocaţii italieni mi-au mărturisit însă că au cunoştinţe români care sunt foarte bine integraţi societăţii. Erau uimiţi că foarte uşor vorbim limba italiană. Am profitat de acest congres pentru a vedea şi marile comori culturale ale Florenţei, dar am încercat să văd şi cum trăieşte această ţară, de ce lucrurile sunt foarte bine puse la punct acolo. M-am comportat ca un turist care n-are cu ce să meargă şi foloseşte trenul, foloseşte autobuzul, merge pe jos. Experienţa a fost una extraordinară. Am vrut să văd viile din Toscana care sunt celebre în toată lumea şi în sensul acesta m-am dus la Chianti cu autobuzul. Am mers la ferme care sunt în mijlocul câmpurilor, în pustietate, înconjurate de hectare de viţă de vie şi măslini. Am văzut că au alte preocupări decât noi. Am mers cu trenul de mare viteză al lor, care atinge 245 de km/h, şi mi-am adus aminte de o călătorie  de la Craiova la Petroşani care a durat şase ore, cu gări care nu aveau nici becuri. Am venit impresionat de modul în care funcţionează societatea italiană. Am găsit români fericiţi, care munceau, trăiau fericiţi acolo şi mulţumiţi de ceea ce fac.

-Unde şi când va avea loc următorul congres al avocaţilor europeni?

-Congresul viitor va avea loc la Valencia, anul viitor. S-ar putea să aibă tematici care privesc dreptul contractelor sportive, vizavi de schimbările care se vor face în legislaţia sportului, în sensul reglementărilor care privesc instituţia agentului de jucători. În mod deosebit trebuie să-i intereseze pe avocaţi  deşi ei şi acum pot să facă această activitate de agent de jucători fără să fie nevoie să aibă un contract şi autorizarea de la federaţia naţională de fotbal.

-Am văzut că şi Baroul Dolj va organiza o  serie de conferinţe în aceste ultime două luni ale anului…

-Sigur că am venit de-acolo cu tot felul de gânduri. În primul rând că pe 22 noiembrie vom organiza la Filarmonica „Oltenia” o conferinţă care pune în discuţie respectul vieţii private şi dreptul la liberă exprimare. Participarea este de excepţie. Baroul Dolj este pe acelaşi afiş cu Ambasada SUA la Bucureşti. Vor fi prezenţi Marisa Mac Isaac, ofiţer politic al Ambasadei SUA, jurnalistul Corina Drăgotescu, Gabriel Caian, judecãtor detașat, agentul guvernamental al României la C.E.D.O. De asemenea, pe 6 decembrie se împlinesc 150 de ani de la apariţia primei legi de organizare modernă a avocaturii în România şi noi vom scoate revista baroului într-un număr special, dedicat acestui eveniment. Am rugat foarte multe personalităţi să scrie în legătură cu această aniversare. Apoi, pe data de 10 decembrie, Baroul Dolj va sărbători Ziua Avocaţilor Europeni care are ca temă supravegherea guvernamentală de masă şi secretul profesional.

-Care consideraţi că este rolul pe care avocaţii ar trebui să-l joace în societatea românească?

-Indiscutabil, avocaţii ar trebui să fie mai implicaţi în viaţa publică. Rolul avocaţilor în viaţa publică ar trebui să fie mai important. Nu mă duc peste Ocean  unde ultimii preşedinţi americani au fost avocaţi, merg mai aproape, în Germania, unde majoritatea Bundestag-ului este formată din jurişti. În Europa sunt preşedinţi, prim-miniştri care au studii juridice.