Camera Agricolă Dolj: Când nu ştie bărbatul ce ştie tot satul!

1
474
Marius Deca

Camerele Agricole, la nivelul ţării, se încropesc anevoios după toate aparenţele, printre motive aflându-se şi ambiguitatea legislativă. Astfel, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 58/2013 modifică şi completează Legea nr. 283/2010 privind camerele pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură şi dezvoltare rurală, care la rândul său fusese modificată şi completată prin Legea nr. 122/2012. Cum întreaga metodologie de lucru este conferită acum de OUG 58/2013, să vedem ce prevederi, avute în vedere de iniţiatorii cadrului legislativ, au mai rămas în viaţă.

Camerele Agricole sunt organizaţii neguvernamentale deschise, apolitice, fără scop patrimonial, cu personalitate juridică, cu statut de utilitate publică dobândit în condiţiile prezentei legi. Ele promovează interesele fermierilor, persoane fizice/juridice din agricultură, cu toate ramurile ei – industrie alimentară, silvicultură, piscicultură, turism rural şi agroturism –, denumite în continuare domenii ale agriculturii şi conexe.

La nivel judeţean, stipulează art. 6, din menţionata ordonanţă de urgenţă a guvernului, prin ordin al prefectului se constituie Comitetul Judeţean de Iniţiativă, din maximum 11 membri, după următoarea recomandare expresă: un reprezentant al DADR, un reprezentant al Consiliului Judeţean, un reprezentant al Instituţiei Prefectului, şapte reprezentanţi propuşi de formele asociative din domeniile agriculturii şi conexe, un reprezentant al Asociaţiei comunelor.

Comitetul de Iniţiativă este mandatat prin lege pentru înscrierea Camerei Agricole judeţene în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţilor, aflat la grefa judecătoriei. Sunt enumerate toate competenţele acestei entităţi, dar şi modul de funcţionare al Comitetului Judeţean de Iniţiativă, toate acestea prevăzute într-o ordonanţă de urgenţă „varză” în planul acurateţei logice şi stilistice. De reţinut este şi faptul că OUG  58/2013 menţionează expres aportul prefectului în constituirea Comitetului Judeţean de Iniţiativă, precum şi în nominalizarea reprezentanţilor formelor asociative din agricultură şi conexe, atunci când numărul acestora este mai mare decât cel prevăzut.

Validarea Comitetului de Iniţiativă, a preşedintelui acestuia, desemnat prin vot secret, incumbă avizul perfectului, materializat prin ordin, aşa cum prevede şi legea specifică (Legea nr. 340/2004, cu modificările ulterioare). La Dolj, preşedinte al Comitetului de Iniţiativă a fost uns Ionel Dascălu, din partea societăţilor comerciale Izomar şi Automecanica, în stare de insolvenţă, momentan încărcat de povara unei condamnări penale de doi ani, cu executare, într-un dosar instrumentat de DNA. Chiar dacă, deocamdată, condamnarea nu este definitivă, urmând a mai fi exercitată o cale de atac, desemnarea putea fi evitată din minime raţiuni etice. Şi nu numai. Şi este de-a dreptul straniu că la Prefectura Dolj nu se ştia ce ştia tot judeţul.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Marius Deca „s-a spălat pe mâini” cu această numire, declarându-ne că „nu l-a desemnat domnia sa, ci s-au desemnat între ei”. Numai că, revenim: OUG 58/2013 precizează că acest Comitet Judeţean de Iniţiativă se înfiinţează „prin grija prefectului”, ceea ce parcă e cu totul altceva. Mai exact, actul normativ la care facem referire trebuia lecturat cu maximă atenţie. Şi ne oprim aici.

Aspectul cel mai nevralgic al lucrurilor este însă altul: OUG 58/2013 s-a publicat în M.O. nr. 347 din 12 iunie 2013 şi prevederea explicită este ca în maximum 90 de zile de la intrarea în vigoarea a acesteia să fie organizate primele alegeri pentru constituirea camerelor agricole. Cum termenul prevăzut de OUG 58/2013 nu a fost prorogat, ne aflăm în afara cadrului legal prevăzut, încât orice contestare eventuală a alegerilor, în instanţă, are şansă deplină de a fi luată în seamă.

1 COMENTARIU

  1. iar un fost colonel de securitate accede untr-o functie de conducere. tipic pentru statul politienesc actual.partener de afaceri cu lili schutz,prieten la catarama cu “celebrul” sef de serviciu din prefectura dolj,eugen marinescu,care probabil pe cand era mana dreapta a inculpatului dan mogos la ads, stia foarte multe despre miliardele pe care ionel dascalu le datora prin societatile sale,institutiei statului pentru plata redeventelor.dar prietenii securisti la nevoie se cunosc.:)

Comments are closed.