Evazionist condamnat la 8 ani de închisoare

0
163

Trei persoane, care au înfiinţat „pe hârtie” o societate comercială în comuna doljeană Vela şi au fost trimise în judecată pentru o evaziune fiscală de peste 1,3 milioane lei, au fost condamnate de magistraţii Tribunalului Dolj la pedepse cuprinse între 3 ani cu suspendare şi 8 ani de închisoare cu executare. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel atât de inculpaţi, cât şi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care au instrumentat dosarul.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj îi reţineau pe 18 septembrie 2012 pe Viorel Duţu (34 de ani), din comuna Vulpeni, judeţul Olt, Constantina Şoşa (23 de ani), din Craiova, şi Petrică Nasta (25 de ani), din Drobeta-Turnu Severin, judeţul Mehedinţi – cei doi bărbaţi locuind efectiv în Craiova –, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, folosirea cu rea credinţă a bunurilor sau creditului societăţii în scop contrar intereselor acesteia sau în folosul propriu şi transmitere (cesiunea) fictivă a părţilor sociale sau a acţiunilor deţinute într-o societate.

Din cercetările efectuate de procurori şi poliţiştii Serviciului de Investigarea Fraudelor Dolj s-a stabilit că, în anul 2010, cele trei persoane au înfiinţat o societate comercială, SC Criscomclau SRL, pe care au înregistrat-o la Registrul Comerţului, declarând în acte că firma are sediul în satul Bucovicior, comuna Vela, numai că unitatea nu a funcţionat niciodată la adresa respectivă, sediul fiind fictiv. Prin această firmă, în perioada iulie – octombrie 2010, cei trei învinuiţi, în calitate de administratori de drept şi de fapt ai societăţii, au derulat o serie de operaţiuni comerciale, respectiv achiziţie şi vânzare de cereale şi rapiţă fără a evidenţia în contabilitate veniturile realizate, sustrăgându-se astfel de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat cu suma de 1.308.389 lei.

În aceeaşi perioadă, Viorel Duţu a întocmit borderouri de achiziţii false, în baza cărora, la îndemnul său, ceilalţi doi parteneri de afaceri, Şoşa şi Nasta, au ridicat sume importante de bani din contul firmei pe care le-au folosit în scop contrar intereselor societăţii, mai exact, cei doi şi-au achiziţionat două autoturisme. În plus, pe 23 iulie 2010, Constantina Şoşa, îndemnată de Duţu, a cedat în mod fictiv părţile sociale deţinute la SC Criscomclau SRL către Petrică Nasta, pentru a transfera răspunderea privind obligaţiile fiscale rezultate din activităţile comerciale efectuate în numele societăţii până în acel moment dar şi ulterior.

Bărbatul cercetat în mai multe dosare, cea mai mare pedeapsă

Mai mult decât atât, în urma anchetei a reieşit că Viorel Duţu a fost asociat şi administrator la alte cinci societăţi comerciale, toate cu obiect de activitate intermedieri în comerţul cu materii prime agricole, animale vii, materii prime textile şi semifabricate, fiind cercetat pentru fapte de evaziune fiscală şi în alte dosare penale înregistrate la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj şi aflate în lucru la IPJ Dolj – Serviciul de Investigare a Fraudelor. De altfel, o bună parte din cerealele cumpărate pe firma Criscomclau erau vândute, mai departe, prin societăţile deţinute de Duţu.

Pe 12 octombrie 2012 se înregistra pe rolul Tribunalului Dolj dosarul în care cei trei erau trimişi în judecată pentru evaziune fiscală. După un an de proces, pe 8 octombrie a.c., judecătorii i-au găsit vinovaţi şi i-au condamnat pe cei trei inculpaţi. Cea mai mare pedeapsă a primit-o Viorel Duţu, instanţa dispunând ca bărbatul, aflat în spatele gratiilor de pe 18 septembrie 2012, să execute 8 ani de închisoare. În plus, alţi 4 ani după executarea pedepsei principale bărbatul va fi decăzut din dreptul de a fi administrator al unei societăţi comerciale. Judecătorii au menţinut şi starea de arest preventiv a lui Duţu.

Constantina Şoşa şi Petrică Nasta au fost condamnaţi la câte 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 8 ani, şi ei fiind decăzuţi din dreptul de a fi administratori de societăţi comerciale timp de 2 ani.

Instanţa de fond i-a obligat, în aceeaşi sentinţă, pe inculpatul Duţu Costin Viorel în solidar cu inculpata Şoşa Constantina la plata sumei de 702.569 lei către Direcţia Finanţelor Publice Dolj, parte civilă în proces, şi pe Duţu Costin Viorel în solidar cu Nasta Petrică la plata sumei de 605.820 lei tot către Finanţele doljene, inculpaţii având de achitat şi câte 4.000 lei fiecare cheltuieli judiciare.

Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.