Un hatâr avem: 3 puncte peşcheş!

0
66

Turcia – România

Istanbul, stadion: „Şukru Saracoglu”, astăzi, ora 20.30 (TVR 1)

Turcia: Mert Gunok – Gokhan Gonul, Omer Toprak, Egemen Korkmaz, Ali Kaldirim – Arda Turan, Emre Belezoglu, Mehmet Topal, Nuri Sahin – Umut Bulut, Burak Yilmaz. Selecţioner: Abdullah Avci.

România: Tătăruşanu – Tamaş, Goian, Chiricheş, Raţ – Bourceanu, Lazăr – Torje, Cociş, Mutu – Stancu. Selecţioner: Victor Piţurcă.

Arbitru: Howard Webb (Anglia).

 

România dispută în seara aceasta la Istanbul primul meci dificil din actualele preliminarii, contra naţionalei Turciei

Tricolorii şi-au concretizat startul facil luând maximum de puncte estonilor şi andorranilor, denumiri desprinse parcă de lângă klingonienii din Star Trek, dar acum avem de a face cu neamuri „clasice” precum otomanii şi batavii. Dubla ar putea avea motto-ul „nu lăsa pe marţi ce poţi face vineri”, fiindcă meciul din seara aceasta ne pare atât mai la îndemână, cât şi mai important de speculat. Obiectivul minim pentru meciurile cu Turcia şi Olanda ar fi cel menţionat şi de Mircea Sandu: un punct. Condiţia este însă ca acesta să fie luat la Istanbul, din fieful lui Fenerbahce, acolo unde Vasluiul obţinea acum 3 luni un egal, după ce primea gol abia în ultimul minut. Punctual, atuurile noastre în seara aceasta ar fi: forma bună a jucătorilor Stelei, care formează scheletul naţionalei, confirmarea lui Torje şi la Granada, după ce la naţională a făcut mereu partide bune, revenirea lui Mutu, chiar dacă nu a atins un tonus impresionantă, perioada bună a lui Stancu, acesta marcând chiar în campionatul turc, pentru Orduspor, plusul de experienţă în meciurile importante al lui Piţurcă faţă de tânărul selecţioner turc Avci (39 de ani), portarii labili şi defensiva turcă nesigură, deşi omogenă, trei fundaşi provenind de la „gazda” Fener. Pe de altă, parte, avem destule handicapuri, printre care: lipsa unui fundaş dreapta veritabil, Tamaş sau Luchin fiind doar stoperi de picior drept, lipsa lui Marica, decisiv în Estonia, chiar dacă nu era titular la Schalke, slăbiciunea lui Piţurcă pentru Cociş, un jucător util, dar care nu şi-a depăşit niciodată condiţia.

Avem palmares mai bun, au valoare mai mare

Mai avem de contracarat şi punctele forte ale adversarului, unul superior per total. Turcii au o linie de mijloc teribilă, cu Emre şi Arda Turan servanţi de bază pentru Falcao la Atletico Madrid, lider în Primera alături de Barcelona, cu fostul „galactic” Nuri Şahin, care s-a impus imediat printre „cormorani”, iar la finalizare îl au pe prolificul Burak Yilmaz, e care Fener s-a despărţit prea uşor, dar care anul trecut a marcat pentru Trabzon în ritmul în care o făceau pe vremuri Tanju Colak sau Hakan Sukur, iar la Galata pare să nu rămână prea mult, fiind monitorizat de Liverpool. Burak formează un cuplu eficient cu Umit Bulut, cei doi fiind coechiperi atât la Trabzon, cât şi acum la Galata. Cât despre atmosferă, aceasta va fi una incendiară cu siguranţă, dar şi tricolorii vor avea susţinere, fiind anunţaţi şi cel puţin 3.000 de români pe „Sukru Saracoglu”. Un succes în seara aceasta ne-ar propulsa în postura de favoriţi pentru locul de baraj, dar ne-ar conferi şi o doză importantă de optimism în perspectiva duelului cu o Olandă lipsită de Robben şi Sneijder. La palmares le suntem net superiori otomanilor, deoarece i-am învins de 12 ori şi am pierdut doar de 4 ori, în 7 jocuri consemnându-se remiza. Totuşi, în ultima dispută directă, Turcia, cu Guus Hiddink pe bancă, învingea într-un amical disputat tot pe „Sukru Saracolglu”, acum 2 ani, tricolorii lui Răzvan Lucescu cu 2-0, goluri marcate pe final de joc de actualii „atletici” Arda şi Emre. Pe de de altă parte, Piţurcă are victorie în ultima dispută cu Turcia, un 2-0 acum 5 ani, tot într-un joc de verificare, la Bucureşti, reuşitele noastre venind atunci de la Mutu (foto, la jocul din 2007) şi Dică.

 

Victor Piţurcă: „Turcia e favorită, are jucători care evoluează la echipe puternice, iar Arda e numărul 1. Un egal ar fi bun pentru noi, însă cu o victorie am avea şanse mari să terminăm în clasament peste ei”

Abdullah Avci: „România este o echipă tânără, dar compactă şi disciplinată, cu o defensivă bună. Avem forţa să batem, trebuie doar să avem entuziasm şi spirit de echipă”

Adrian Mutu: „Turcia are 60 la sută şanse, pentru că joacă acasă, dar mergem jucăm cu pentru  victorie, nu cu gândul să nu pierdem. Trebuie să stăm uniţi, mobilizaţi şi când vom avea ocazie, să înscriem”

Arda Turan: „Cu România nu avem voie să pierdem. Vrem să câştigăm, dar nu cred că este cazul să atacăm orbeşte în faţa unei astfel de formaţii, trebuie să avem răbdare, fiindcă românii stau bine în defensivă şi contraatacă. Înfrângerea cu Olanda nu a fost sfârşitul lumii şi nu va fi sfârşitul lumii nici în cazul unui nedorit eşec cu România”

 

 

Preliminariile CM Brazilia 2014, grupa D

Olanda – Andorra – ora 21.30 (Digisport 2)

Estonia – Ungaria – ora 21.30

 

Clasament

1. România      2          2          0          0          6-0       6p

2. Olanda        2          2          0          0          6-1       6p

3. Ungaria       2          1          0          1          6-4       3p

4. Turcia          2          1          0          1          3-2       3p

5. Estonia        2          0          0          2          0-5       0p

6. Andorra       2          0          0          2          0-9       0p