Fondul şcolii – interzis teoretic, dar menţinut în practică – În Craiova, elevii plătesc între 10 şi 50 de lei pe semestru

1
403

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu a anunţat răspicat, la începutul anului şcolar, că este interzisă colectarea fondului şcolii, precum şi a fondului clasei. Există şi legislaţie în acest sens. Numai în practică nu se regăseşte. Elevii din Craiova au de plătit semestrial chiar şi 50 de lei.

La Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu” din Craiova, zeci de eleve de liceu, care au părăsit, ieri, sălile de curs la ora 11.00, au demonstrat că îşi cunosc şi acest an datoriile financiare către şcoală, chiar dacă, la prima vedere par că petrec puţin timp în bănci. „La fondul şcolii avem de plătit 10 lei. Şi trebuie daţi până la sfârşitul acestei săptămâni”, a precizat una din fete. Aceeaşi sumă a fost rostită de toţi liceenii care veneau sau plecau de la şcoală, la acea oră.

Directorii arată către asociaţiile de părinţi

Directorul unităţii de învăţământ, Corina Prica neagă existenţa „fondului şcolii”, dar nu exclude posibilitatea ca să se perceapă totuşi bani elevilor la nivelul claselor. „Fondul şcolii nu mai există, de când am preluat eu funcţia de manager. Dar dacă elevii spun că au dat bani este posibil ca diriginţii să se ocupe de asta. Probabil că dau bani să zugrăvească, să-şi mai cumpere ceva în clasă, aşa cum au mai făcut de multe ori. Eu nu ştiu acum nimic”, a precizat prof. Corina Prica. Totodată, managerul Colegiului Naţional Economic „Gheorghe Chiţu” din Craiova a dezvăluit se strâng bani şi la nivelul şcolii dar la decizia părinţilor.

„Părinţii sunt cei care decid să contribuie cu o anumită sumă de bani, pe care o gestionează ei, prin contul Asociaţiei Reprezentative a Părinţilor care funcţionează ca ONG. Banii sunt folosiţi pentru premierea elevilor sau pentru alte investiţii. Noi nu gestionăm fondurile. Suntem doar colaboratori. Şi în această seară chiar mă întâlnesc cu membrii Asociaţiei Părinţilor să discutăm diverse probleme şi poate se va fixa şi suma pe care vor să o strângă în acest an”, a mai spus managerul Corina Prica. Aşadar, prin alte forme, părinţii sunt cei care contribuie în continuare financiar la şcoală, deşi învăţământul preuniversitar este conform Legii Educaţiei, gratuit şi obligatoriu.

La Liceul CFR- secretara şcolii cunoaşte traiectoria banilor

Şi la Grupul Şcolar Industrial Transporturi Căi Ferate Craiova, elevii ştiu că au de plătit fondul şcolii. Unul din liceeni, grăbit şi el să se îndepărteze cât mai repede de unitatea de învăţământ, încă de la primele ore, ne dezvăluie că în acest an fondul şcolii este 50 de lei. Directorul unităţii de învăţământ spune că nu are nici un amestec: „banii se strâng la propunerea părinţilor”. Pasează sarcina de a da explicaţii secretarei şcolii, Ileana Iordache, care este şi secretara Consiliului Reprezentativ de Părinţi. Aceasta neagă că s-a strâns fondul şcolii până în acest moment. „Nu s-a strâns fondul şcolii, pentru că nu s-a făcut şedinţa cu părinţii până acum”, precizează Ileana Iordache. Confirmă însă că până acum suma propusă la fondul şcolii a fost de 50 de lei. Atât s-a strâns şi anul trecut. Pentru ce s-au folosit banii? „S-au cumpărat jaluzele şi s-au făcut diverse investiţii pentru a îmbunătăţi condiţiile de elevilor. Banii se strâng de la fiecare clasă şi se pun într-un cont. Participă cine vrea. Nu pot fi obligaţi toţi elevii să participe pentru că unii nu au o situaţie financiară destul de precară”, a mai spus secretara Ileana Iordache. Cât priveşte suma care a fost adunată anul trecut, întrebare adresată având în vedere că unitatea de învăţământ are sute de elevi, secretara nu dă informaţii decât „dacă se face o hârtie scrisă”.

Şi şcolarii îşi ştiu datoriile financiare

Colectarea fondului şcolii nu s-a făcut însă până acum la toate unităţile de învăţământ din Craiova. La Grupul Şcolar Energetic taxa nu a fost percepută până acum. Elevii ştiu însă că anul trecut au achitat-o. Şi îşi aduc aminte perfect chiar şi şcolarii. „Anul trecut a fost 20 de lei. Dar acum nu am mai dat banii”, a spus o elevă de clasa a III-a, de la Liceul Energetic, care şi-a terminat orele la 12.30. Fondul şcolii nu a fost colectat nici la Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Naţional „Ştefan Velovan”. Elevii speră să fie chiar scutiţi. „Nu l-am plătit şi nici nu ni s-a spus nimic. Poate nu îl cer pentru că ştim că este ilegal”, a spus o elevă de la Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu”.

20 de lei şi la grădiniţă

Bani se dau chiar şi la grădiniţe. Mama unei fetiţe de la Grădiniţa din curtea Colegiului „Ştefan Velovan” a mărturisit că, la cererea educatoarei, a contribuit cu 20 de lei. „Pe lângă taxa pe care o plătim pentru program prelungit, de aproximativ 140 de lei pe lună, acum ne-au cerut încă 20 de lei în clasă ca să le ia carioci şi caiete speciale. Am dat că este şi grupa pregătitoare şi are nevoie să înveţe”, a spus părintele. Aşadar şi în grădiniţe se continuă achiziţionarea caietelor speciale, chiar dacă Ministrul Educaţiei a cerut să se renunţe la ele. În învăţământ însă teoria nu se îmbină deloc cu practica, mai ales când este vorba de bani.

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.