Craiovenii, somaţi să-şi plătească impozitele

0
419

Craiovenii care au uitat să-şi plătească impozitele pe casă şi maşină trebuie să dea fuga la ghişee pentru a şi le achita. Inspectorii Direcţiei de Taxe şi Impozite a Primăriei Craiova vor trece de la somaţii la executarea silită a datornicilor, prin scoaterea la licitaţie a bunurilor.

Sorin Marcu

Potrivit directorului Direcţiei de Taxe şi Impozite a Primăriei Craiova, Sorin Marcu, sunt aşteptaţi să-şi plătească dările către buget în jur de 20% dintre contribuabili, care ar trebui să achite aproximativ 24 milioane de lei, sub formă de taxe şi impozite. «De la începutul anului şi până acum (n.r. – jumătatea lunii octombrie), am colectat de la populaţie 90 de milioane de lei din cele 114 milioane de lei pe care le-am previzionat la început de an, când a fost proiectat bugetul de venituri şi cheltuieli al Craiovei. Este o sumă mare, deci putem spune că este o laudă pentru cetăţenii municipiului faptul că, în ciuda crizei, cea mai mare parte dintre ei au venit să-şi plătească datoriile către buget. În afară de aceştia mai sunt şi craioveni care nu se achită de obligaţii şi pe care ne vedem nevoiţi să-i atenţionăm conform legii», a declarat dierctorul Sorin Marcu.

Întâi somaţia, apoi sechestrul

Cei care nu şi-au achitat, până în acest moment, impozitul pe locuinţă şi pe maşină vor găsi în cutia poştală somaţii de plată care au fost emise pe numele lor de către Direcţia de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei. «Cetăţenii care nu achită impozitul pe locuinţă sau maşină nici după ce primesc aceste somaţiile, care poartă antetul nostru, trebuie să se aştepte la executarea silită a bunurilor de care dispune. Vom proceda conform legii cu toate persoanele care nu plătesc», a mai spus directorul Marcu. Potrivit acestuia, dacă în termen de 15 zile de la primirea somaţiei, persoana vizată nu-şi achită impozitul i se va face poprire pe conturi, iar dacă nu are venituri, atunci se va chiar trece la scoaterea bunurilor la licitaţie. Inspectorii spun că se poate merge până acolo încât, dacă un contribuabil nu deţine nici venituri şi nici bunuri substanţiale, se poate alege şi cu sechestru pe apartament.

Penalităţi de 2% pe lună

În această categorie a datornicilor intră, de regulă, persoanele foarte sărace, de multe ori fără servicii şi al căror singură avere o constituie doar apartamentul în care locuiesc. Directorul Sorin Marcu spune că, din păcate, nu se poate face nimic pentru aceştia. Vrând-nevrând, ei vor trebui să găsească o modalitate pentru a-şi plăti taxele şi impozitele până la sfârşitul acestui an. «Singurul lucru bun în cazul lor e că legislaţia interzice să le fie scoase la vânzare apartamentele», a mai spus Sorin Marcu. Partea proastă este că tuturor celor care nu au achitat nici un ban din impozitul aferent acestui an li se aplică penalităţi de 2% din suma restantă, pentru fiecare lună de întârziere. Până acum, aceste penalităţi se aplicau doar persoanelor care nu plătiseră măcar jumătate din impozitul pe anul în curs, până la finele lunii martie.