53 de autorizaţii pentru platformele pe care vor fi instalate containerele îngropate

1
227
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a anunţat, ieri, faptul că au fost obţinute primele 53 de autorizaţii de construire necesare pentru amenajarea platformelor pe care vor fi instalate containerele îngropate destinate colectării deşeurilor în municipiul Craiova, investiţie realizată în cadrul unui proiect cu finanţare europeană în valoare totală de aproape 54 de milioane de euro.
Lucrările pentru amenajarea celor 438 de platforme destinate amplasării containerelor îngropate în municipiul Craiova se derulează în cadrul unui contract cu valoarea totală de aproximativ 7,5 milioane de euro, încheiat între Consiliul Judeţean Dolj şi S.C. European Waste Technology S.R.L., în calitate de lider al Asocierii S.C. European Waste Technology S.R.L. – Nord Engineering S.R.L., contract în care mai sunt incluse procurarea şi montarea a 729 de containere cu capacitatea de 5 metri cubi şi a 30 de containere de 3 metri cubi, precum şi furnizarea a 15 utilaje specifice.  „Ne bucurăm să putem spune că ne aflăm cu un pas mai aproape de realizarea acestei componente esenţiale a Sistemului de management integrat al deşeurilor (SMID), una dintre cele mai ample şi ambiţioase iniţiative asumate vreodată de Consiliul Judeţean, cu beneficii semnificative pentru toţi doljenii. În egală măsură, trebuie precizat faptul că vorbim şi despre cel mai complex contract implementat prin acest proiect, de altfel ultimul aflat în derulare din cele şapte semnate în cadrul SMID, aspect care s-a reflectat şi în provocările pe care se impune să le depăşim în implementarea sa, inclusiv în ceea ce priveşte definitivarea documentaţiei necesare pentru lansarea în lucru”, a subliniat şeful administraţiei judeţene.
Achiziţionarea a 32 de autospeciale
Investiţia constituie o componentă a proiectului cu finanţare europeană „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj“, cu o valoare totală de 53,6 milioane de euro, care a mai vizat achiziţionarea a 32 de autospeciale pentru colectarea şi transportul deşeurilor menajere, a 3.906 containere de diferite capacităţi, a 102.985 de compostoare individuale pentru gospodării din mediul rural şi din oraşele Bechet şi Dăbuleni, închiderea depozitelor neconforme de la Calafat, Filiaşi şi Segarcea, precum şi construirea a patru staţii de transfer, a două staţii de compostare şi a unei staţii de sortare a deşeurilor. „Demersul, pe care dorim să-l finalizăm până la sfârşitul anului viitor, este, fără îndoială, unul extrem de laborios, dacă ne gândim doar la faptul că în municipiul Craiova vor fi amenajate aproape 440 de platforme pentru instalarea containerelor îngropate, iar fiecare dintre acestea a trebuit să fie tratată în mod individual, în funcţie de specificul amplasării sale, şi fiecare a necesitat obţinerea unui număr de 17 avize de la instituţiile şi entităţile responsabile. Primele 53 de autorizaţii de construire, din cele 78 pe care le-am solicitat, se află acum în posesia noastră, fiind create premisele pentru ca, în cel mai scurt timp, să fie emis ordinul de începere, iar constructorul să poată aborda acest prim front de lucru”, a mai spus Ion Prioteasa.
„Realizarea acestei investiţii reprezintă o prioritate”
Consiliul Judeţean se află deja în proprietatea celor 15 autospeciale, pe care le-a achiziţionat prin contract, utilaje care vor fi folosite pentru ridicarea şi transportarea deşeurilor, inclusiv curăţarea containerelor. „Vreau să scot în evidenţă faptul că am încheiat deja contracte cu Distribuţie Energie Oltenia SA şi Compania de Apă «Oltenia» pentru a devia reţelele de utilitate publică în cazul platformelor care urmează a fi amenajate, documente absolut necesare pentru obţinerea autorizaţiilor de construire. Toate aceste eforturi considerabile sunt pe deplin justificate prin prisma rezultatelor, pentru că utilizarea noului sistem de colectare a deşeurilor va contribui în mod decisiv la creşterea gradului de salubritate şi, în definitiv, de sănătate publică, dar şi la asigurarea cadrului optim pentru recuperarea şi valorificarea materialelor reciclabile. Doresc să reiterez faptul că realizarea acestei investiţii reprezintă o prioritate pe agenda Consiliului Judeţean Dolj, astfel că, alături de Primăria Municipiului Craiova, rămânem ferm implicaţi în identificarea celor mai eficiente soluţii pentru ca ea să poată fi pusă în operă în bune condiţii şi într-un timp cât mai scurt“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa. 

1 COMENTARIU

Comments are closed.