Cooperare economică și culturală între Craiova și Salonic

0
178

O delegaţie din cadrul Primăriei municipiului Craiova şi oameni de afaceri din Oltenia se află, zilele acestea, la Salonic, în Grecia, unde, împreună cu autorităţile elene, au pus bazele unei cooperări economice şi culturale care să aducă avantaje ambelor ţări. În judeţul Dolj, dar şi în Craiova, investitorii greci sunt aşteptaţi atât în parcurile industriale, cât şi în zonele cu potenţial agricol. Toţi cei implicaţi speră ca primele efecte ale parteneriatului să se simtă în toamna acestui an, când se vor semna primele contracte comerciale.

Între Craiova și orașul Salonic din Grecia exista deja o colaborare culturală, iar autoritățile speră ca următorul pas să fie făcut în domeniul economic. Cu sprijinul Consultatului României din Salonic a fost înființată în orașul grecesc o Cameră de Comerț româno-elenă.

„Cea de-a II-a ediție a Forumului economic eleno-român vine ca urmare a celui care a avut loc, anul acesta, la Craiova. Ne dorim să atingem cele patru puncte pe care le-am discutat la Craiova și anume schimburile economice, agricultura, turismul și parteneriatele culturale. Un punct foarte important este deschiderea unei linii aeriene Craiova-Salonic”, a declarat Sabina Şomăcescu – Consulul General al României la Salonic. La Forumul economic eleno-român de la Salonic au participat, din partea statului grec, mai mulți viceguvernatori ai Macedoniei Centrale, primarul Salonicului, dar și oameni de afaceri eleni care vor să știe care este potențialul județului Dolj.

Adrian Cosman, viceprimar al Craiovei, a apreciat Forumul ca „o oportunitate pentru ambele țări”. „Din partea Primăriei Craiova vă asigurăm de o mare deschidere față de orice proiect care poate duce la cunoașterea mai bună a facilităților pe care le poate oferi orașul nostru investitorilor eleni, dar și la promovarea obiectivelor cultural-turistice din Craiova și din regiunea Oltenia. Suntem convinși că acordul care va fi semnat în luna noiembrie nu va fi doar o formalitate. Reprezentanții mediului economic din Craiova vor să încheie contracte, iar relațiile bilateral din alte domenii vor fi impulsionate odată ce va prinde contur și ruta aeriană Craiova-Salonic”, a spus viceprimarul Craiovei.

Cu același prilej, la Salonic, Oltenia își prezintă frumusețile turistice, ca și cultura, tradițiile și meșteșugurile populare în cadrul unui stand deschis la Thessaloniki International Fair 2018 – târg internațional ajuns la cea de-a 83-a ediție. Deschis în perioada 8-16 septembrie 2018, standul este amenajat de Muzeul Olteniei, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova și Muzeului Județean „Alexandru Ștefulescu” Gorj. Participarea este sprijinită de Consiliul Județean Dolj, Consiliul Județean Gorj și Consulatul României de la Salonic.