Aurescu: Tragedia fără sens suferită de poporul american în 11 septembrie ne-a apropiat şi mai mult

0
168

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis ieri omologului său american, John Kerry, un mesaj cu ocazia comemorării atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001, în care exprimă solidaritatea României şi afirmă că tragedia suferită de poporul american a apropiat şi mai mult cele două ţări.

“Astăzi ( n.r ieri) suntem alături de poporul american în comemorarea celor căzuţi şi omagierea eroilor unuia dintre cele mai negre momente ale istoriei recente.(…) România a fost şi rămâne deplin solidară cu Statele Unite ale Americii. Tragedia fără sens suferită de poporul american a apropiat şi mai mult naţiunile noastre şi a dat o nouă semnificaţie relaţiei între România şi Statele Unite ale Americii“, i-a tramsmis Aurescu secretarului de stat american, potrivit unui comunicat de presă transmis de MAE Agenţiei MEDIAFAX.

Aurescu a omagiat “sacrificiul celor care au luptat până la jertfa supremă împotriva terorismului” şi a reiterat determinarea României de a continua eforturile pentru prevenirii şi combaterii terorismului, alături de SUA şi partenerii internaţionali, “indiferent de forma sa de manifestare”. De asemenea, ministrul a evocat rolul semnificativ al Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA, în consolidarea relaţiilor bilaterale, în asigurarea securităţii comune şi a stabilităţii în regiunea euro-atlantică.

În urma atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 şi-au pierdut viaţa peste 3000 de cetăţeni americani, inclusiv membri ai comunităţii româno-americane, precizează MAE. Statele Unite marchează vineri 14 ani de la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 printr-o serie de ceremonii, inclusiv o comemorare la un memorial deschis joi în Pennsylvania pe locul unde s-a prăbuşit unul dintre cele patru avioane deturnate, relatează DPA online. Momente de reculegre urmează să comemoreze, în întreaga ţară, cele mai sângeroase atacuri teroriste comise în istoria Statelor Unite. Pe 11 septembrie 2001, extremişti angajaţi în misiuni sinucigaşe au deturnat patru avioane de pasageri, transformând aeronavele de linie în adevărate rachete ghidate împotriva celor două turnuri ale World Trade Center de la New York, Pentagonului şi unor locuri din afara Washington.