Unităţile de învăţământ doljene, pregătite pentru noul an şcolar

0
343

Elevii şi preşcolarii doljeni vor studia în condiţii optime în noul an şcolar, autorităţile dând asigurări că unităţile de învăţământ au fost pregătite în acest sens. Astfel, pe perioada vacanţei de vară au fost efectuate lucrări de reparaţii curente şi igienizări, iar acolo unde a fost nevoie a fost achiziţionat combustibilul solid necesar pentru încălzirea în perioada de iarnă. Nu puţine sunt şi şcolile care au accesat fonduri europene, având sprijinul autorităţilor locale, pentru a duce la bun sfârşit procesul de modernizare, astfel încât totul să fie perfect atunci când primul clopoţel va suna.

 Pentru a se asigura că toate unităţile de învăţământ din judeţ corespund normelor, în primele zile din luna septembrie inspectorii şcolari împreună cu reprezentanţii Instituţiei Prefectului Dolj au efectuat un control tematic care a vizat: stadiul pregătirii localurilor pentru deschiderea noului an şcolar; existenţa autorizaţiilor sanitare de funcţionare a unităţilor şcolare; stadiul igienizării spaţiilor de învăţământ; verificarea laboratoarelor şi atelierelor şcolare; stadiul aprovizionării cu combustibil solid pentru sezonul rece. În total, la nivelul întregului judeţ au fost verificate 189 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, precum şi 15 unităţi de învăţământ particular şi la majoritatea au fost deja finalizate lucrările de renovare sau modernizare a sălilor de curs, fiind gata pregătite pentru deschiderea noului an şcolar.

C. N. “Carol I”, modernizat cu sprijinul Primăriei Craiova

Este cunoscut faptul că în majoritatea localităţilor doljene autorităţile locale acordă o atenţie deosebită unităţilor de învăţământ, iar sprijinul financiar pe care îl acordă pentru modernizarea acestora nu este deloc de neglijat. Cu sprijinul Primăriei Craiova, la Colegiul Naţional “Carol I” din Craiova au fost realizate lucrări de renovare şi modernizate atât sălile de clasă cât şi terenurile de sport. De asemenea, a fost modernizat un corp de cămin, iar lucrările pentru consolidarea gardului sunt în plină desfăşurare, termenul de execuţie fiind preconizat în luna decembrie a acestui an. În total, fondurile cheltuite pentru realizarea acestor lucrări se ridică la suma de 1272.000 lei, terenurile de sport au fost realizate de primăria Craiova, iar echipamentul şi panourile pentru baschet au fost achiziţionate de către şcoală. Totodată, primăria Craiova a a alocat suma de 100.000 lei pentru Şcoala Gimnazială “Gheorghe Bibescu”, iar în această perioadă lucrările de modernizare a structurilor Popoveni şi Grădiniţa Popoveni sunt în curs de finalizare.

Grădiniţă din fonduri europene la Bucovăţ

De sprijinul autorităţilor locale în ceea ce priveşte procesul de renovare şi modernizare, au avut parte şi alte unităţi de învăţământ din judeţ, fie că este vorba de accesarea fondurilor europene sau de alocarea sumelor necesare investiţiilor, din bugetul local. Astfel, în localitatea Bucovăţ a fost construită din fonduri europene o grădiniţă cu program normal, fiind finalizată în proporţie de 90 la sută, iar la Şcoala Palilula s-a intervenit pentru repararea acoperişului şi a tavanelor. Şi Şcoala Gimnazială “Tudor Segărceanu” din Goicea a primit fonduri de la bugetul local, în valoare de 238 mii lei, banii fiind folosiţi pentru extinderea reţelei e calorifere, îmbrăcarea podelelor cu gresie şi amenajarea unui grup sanitar. O atenţie deosebită li se acordă şi preşcolarilor din Goicea Mică, acolo unde a fost construită o grădiniţă din fonduri europene, valoarea investiţiei ridicându-se la 248 mii lei. Şi Grădiniţa cu program normal din Urzicuţa a fost modernizată, iar suma necesară lucrărilor, în valoare de 617 mii lei a fost asigurată de Primărie.

Campusul şcolar din Bechet, finalizat la finele anului viitor

Construcţia campusului şcolar cu fonduri europene la Liceul Teoretic Bechet va continua, întrucât, potrivit autorităţilor, a fost întocmită documentaţia necesară şi potrivit contractului ce urmează să fie semnat, lucrările vor fi încheiate la finalul anului 2015. Campusul şcolar ar urma să cuprindă garsoniere pentru cadrele didactice, spaţiu de cazare pentru 100 de elevi, cantină, club şi ateliere-şcoală. În perioada 2007-2008, judeţul Dolj a fost inclus într-un program naţional privind construirea de campusuri şcolare, întrerupt câţiva ani mai târziu din lipsă de fonduri.

Fie că au apelat la fonduri europene, sau au primit sprijin din partea autorităţilor locale, şcolile şi grădiniţele din judeţul Dolj sunt pregătite să-i primească aşa cum se cuvine pe elevii şi preşcolarii care se vor aşeza din nou în bănci luni, 15 septembrie, atunci când clopoţelul va suna din nou după cele trei luni de vacanţă.