Specialişti din toată ţara, prezenţi la conferinţa Muzeului Olteniei

0
349

Cercetători de prestigiu din cadrul multor institute de cercetare în domeniul biologiei, cadre universitare şi muzeografi din ţară şi străinătate sunt prezenţi zilele acestea la Craiova pentru un eveniment ştiinţific organizat de Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova.

Ediţia a 21-a a Conferinţei ştiinţifice internaţionale „Muzeul şi cercetarea ştiinţifică” a reunit, ieri, la deschiderea ce a avut loc în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Dolj, specialişti din ţară, dar şi din străinătate, din ţări precum Bulgaria, Turcia, Siria, Republica Moldova, Belgia, Japonia sau Slovacia. Tematica manifestării ştiinţifice cuprinde mai multe secţiuni între care Biologie Vegetală, Biologie Animală (Nevertebrate şi Vertebrate), Ecologie şi Protecţia Mediului. „Conferinţa este deja una de tradiţie. Prima ediţie a avut loc în anul 1993. Iniţial participarea a fost naţională, apoi, din 2006, au fost şi invitaţi din străinătate care ne-au onorat cu prezenţa. Conferinţa este o manifestare ştiinţifică emblematică pentru Muzeul Olteniei”, a precizat Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei.

Studiile ştiinţifice prezentate în cadrul Conferinţei sunt rodul unei îndelungi cercetări a micro şi macro-organismelor din diverse ecosisteme, precum şi a analizei fenomenelor geologice/climatice petrecute de-a lungul anilor sau erelor în diverse bioregiuni.

Lansare de carte

Toate lucrările care vor fi susţinute au primit girul colegiului ştiinţific redacţional reprezentat de personalităţi academice din ţară şi străinătate şi vor fi tipărite în anuarul Secţiei de Ştiinţele Naturii, ajuns la cel de-al 30-lea număr, revistă cotată la categoria B+ şi aflată în baza de date Thomson-Reuters.

În cadrul conferinţei, a avut loc şi lansarea unei noi publicaţii a muzeului şi anume „Contribuţii la cunoaşterea chiropterelor din Oltenia”, lucrare ce introduce în circuitul public rezultatele cercetărilor complexe realizate de dr. Elena Bazilescu, pe parcursul a 16 ani (1960-1976) şi sintetizate în teza de doctorat, cu acelaşi titlu, aceasta fiind elaborată şi susţinută în anul 1977, sub coordonarea ştiinţifică a reputatului prof. dr. doc. Alexandru V. Grossu. Studiul cuprinde date referitoare la componenţa specifică a chiropterelor (lilieci) prezente pe teritoriul Olteniei, precum şi observaţii complexe legate de biologia şi ecologia acestei specii. Autoarea cărţii a fost muzeograf al Secţiei de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova.

În programul conferinţei este cuprinsă şi o excursie documentară aplicativă care are ca scop evidenţierea şi promovarea patrimoniului natural şi a obiectivelor turistice din zona Olteniei şi, totodată, stimularea interesului privind cercetarea ştiinţifică.

Concluziile comunicărilor ştiinţifice prezentate vor fi dezbătute la sediul Secţiei de Ştiinţele Naturii, în cadrul unor mese rotunde, mâine, înainte de încheierea manifestării.