Pe când o decizie în dosarul „Gala Bute” ?!

0
747

Dosarul „Gala Bute” se tegiversează de mai mult timp, se mută dintr-un sertar în altul, se şterge praful după coperţile lui şi se pune deoparte. Procurorii se feresc de acest dosar, făcând tot posibilul să-l ocolească. Numai că suntem într-un moment în care Justiţia ar trebui să se pronunţe, să  dea o decizie, indiferent care ar fi ea, desigur o decizie corectă şi motivată. Când era foarte aproape acest lucru, CSM a aprobat cererea de pensionare a procurorului Mariana Alexandru, adjuncta procurorului-şef al Secţiei II din DNA, cea care se ocupa de acest caz. Cu o zi înainte de cererea de pensionare începuseră audierile funcţionarilor de la Ministerul Dezvoltării Regională…

           Pensionarea pe neaşteptate a procurorului de caz face ca din nou, pentru a nu ştiu câta oară, decizia pe această cauză să întârzie pentru că va trebui ca acest dosar să fie redistribuit altui procuror, mai puţin familiarizat cu cauza, căruia îi va trebui timp să analizeze probele şi să le completeze. Toate aceste întârzieri, toate aceste tegiversări aruncă o pată pe instituţiile statului, cu cât se va da mai repede o decizie, cu atât va fi mai bine pentru Justiţia din România.

           Mariana Alexandru a infirmat în decembrie 2013 rechizitoriul iniţial în dosarul “Gala Bute”, prin care se dispusese trimiterea in judecată doar a lui Rudel Obreja, fiind scoşi de sub urmarire penală reprezentanţii Ministerului Dezvoltarii Regionale şi Turismului, Ministerului Economiei, companiilor naţionale şi ai Federaţiei Române de Box. Ea a dispus astfel reluarea cercetărilor din dosar. Mariana Alexandru a fost de-a lungul timpului adjunct al secţiei I a DNA, a făcut echipă cu procurorul Lucian Papici la şefia secţiei, la sfârşitul anului trecut au fost schimbaţi ambii procurori iar, ulterior, Mariana Alexandru a fost numită adjunct al secţiei II-a a DNA.

          Procurorul mai sus menţionat este cunoscut ca unul curajos şi destoinic, de aceea plecarea sa poate avea legătură cu o serie de suspiciuni care l-au vizat în ultimul timp în legătură cu instrumentarea corectă şi tergiversarea nejustificată a mai multor dosare de corupţie extrem de importante. Mariana Alexandru a beneficiat chiar şi  de sustinerea publică a Ambasadei SUA în scandalul din octombrie 2013, când ministrul Justiţiei a încercat schimbarea sa şi a lui Lucian Papici de la şefia unei secţii DNA. Mariana Alexandru a instrumentat dosare de corupţie precum cele ale lui Cătălin Voicu, Monica Ridzi sau Adrian Năstase.