Medicii se pregătesc de proteste

0
302

După mai multe discuţii legate în principal de noua lege a salarizării, sindicaliştii din Sănătate, dar şi membrii unor organizaţii profesionale din domeniul sanitar – dintre care poate cea mai importantă este Colegiul Medicilor – au anunţat că se pregătesc să declanşeze proteste în întreaga ţară. Acestea ar putea culmina, în situaţia în care revendicările nu sunt rezolvate, cu o grevă generală, programată să aibă loc în luna noiembrie. 

Medicii solicită acordarea a minimum 6% din PIB pentru Sănătate, precum şi o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat. De asemenea, doctorii revendică o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi şi consultarea reală a Coaliţiei profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură care poate afecta funcţionarea sistemului sanitar.

Membrii fondatori ai Coaliţiei profesioniştilor din sistemul de sănătate sunt Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentişti din România, Colegiul Farmaciştilor din România, Colegiul Psihologilor din România, Ordinul Biologilor, Biochimiştilor şi Chimiştilor din Sistemul Sanitar din România, Federaţia Sanitas, Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor şi Federaţia Sindicatelor Medicilor „Dr. Ion Cantacuzino”. Aceştia au realizat o evaluare a discuţiilor avute cu Ministerul Sănătăţii pe marginea proiectului legii malpraxisului, a rectificării de buget la sănătate şi a proiectului legii de salarizare.

Grevă generală, în luna noiembrie

Coaliţia profesioniştilor din sistemul de sănătate a stabilit şi un calendar al protestelor. Până pe 13 septembrie, liderii organizaţiilor membre din judeţe vor constitui coaliţii la nivel local şi vor înmâna revendicările lor prefecţilor. Pe data de 17 septembrie va fi organizată o nouă şedinţă a Coaliţiei şi vor fi analizate acţiunile realizate până atunci. Între 18 şi 27 septembrie sunt programate pichete zilnice în faţa Ministerului Sănătăţii şi Ministerului de Finanţe, iar în octombrie, un miting în faţa Guvernului. Luna noiembrie este rezervată unei greve generale în sistemul de sănătate, în acest caz, urmând să se asigure minimum de personal sanitar prevăzut de lege astfel încât spitalele să poată funcţiona.

De altfel, referitor la legea salarizării, într-un comunicat remis la mijlocul lunii august, reprezentanţii Coaliţiei remarcă faptul că acest proiect se adresează doar unui număr restrâns de medici. „Nu este un proiect de salarizare, ci un act normativ care stabileşte criteriile de performanţă şi posibilitatea practicii private în spitale publice. Coaliţia îşi menţine punctul de vedere privind necesitatea unui proiect a legii salarizării special pentru profesioniştii din sistemul de sănătate, în care actualul proiect să se regăsească ca un capitol distinct”, se arată în comunicatul de presă al Colegiului Medicilor din România.

Autorităţile sanitare vor negocieri

În replică, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, au precizat că acţiunile de protest anunţate de Coaliţia profesioniştilor din sistemul sanitar nu sunt justificate. Ministrul Eugen Nicolăescu a spus că invită toate părţile cu responsabilităţi în sistemul sanitar la discuţii şi dezbateri şi solicită ca orice manifestare a personalului medical să nu-i afecteze pe pacienţi.

Până în prezent, pe marginea reformei din sănătate au fost organizate deja patru dezbateri publice regionale, la Alexandria, Craiova, Constanţa şi Sighişoara, la care au participat sute de profesionişti şi oameni interesaţi, iar în perioada următoare dezbateri similare vor avea loc la Iaşi, Oradea şi Timişoara. Până la finele lunii septembrie vor avea loc alte noi runde de discuţii cu Colegiul Medicilor, Colegiul Farmaciştilor, societăţile şi patronatele medicilor de familie, asociaţii ale medicilor de ambulatoriu, asociaţiile de pacienţi, sindicatele, reprezentanţii producătorilor de medicamente şi alte organizaţii. În momentul de faţă, oficialii din Ministerul Sănătăţii au precizat că analizează toate propunerile primite pentru a perfecţiona proiectele de acte normative şi au în vedere finalizarea lor „printr-un acord larg, cuprinzător şi satisfăcător”.