Consiliul JAI la care trebuia discutată aderarea noastră la Schengen, amânat

0
375

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), programat pentru 19-20 septembrie, care trebuia să ia o decizie privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, a fost anulat, au declarat ieri, pentru Mediafax, surse oficiale. Conform surselor citate, aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen era singurul subiect important pe agenda reuniunii. În condiţiile menţinerii opoziţiei Olandei, precum şi a nuanţării poziţiilor Germaniei şi Belgiei, care consideră necesară aşteptarea raportului suplimentar privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, de la finalul acestui an, s-a decis de către preşedinţia cipriotă a UE anularea acestei reuniuni. Decizia anulării reuniunii a fost luată luni seară, au precizat aceleaşi surse. Următoarea reuniune a Consiliului JAI este prevăzută pentru 25-26 octombrie. Ulterior, informaţia a fost confirmată şi de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban (foto). „Vă pot confirma că reuniunea a fost anulată şi toate subiectele aflate pe agendă au fost reprogramate pentru următoarea reuniune, de pe 25 octombrie”, a declarat acesta pentru Mediafax. Întrebat care au fost considerentele care au dus la anularea acestei reuniuni, Orban a arătat că „e posibil ca, în condiţiile în care nu s-au întrunit toate elementele pentru lărgirea spaţiului Schengen, să fi fost luată această decizie. E o decizie care se ia de către preşedinţia Consiliului, cu consultarea statelor membre”.

Potrivit unor surse europene, aderarea ţării noastre şi a Bulgariei putea fi luată în discuţie în urmă cu trei luni, când se pare că fusese netezit terenul pentru o decizie pozitivă. Acum, şansele de a fi primiţi în Schengen anul acesta sunt minime, mai afirmă sursele, deoarece, de la Consiliul European din martie, când s-a decis ca aderarea să fie dezbătută la Consiliul JAI din septembrie, au apărut noi evenimente, care au dat agenda peste cap. Cum spuneam, acum se opun aderării şi Belgia – în contextul alegerilor locale din octombrie – şi Germania, care a transmis semnale în acest sens prin declaraţiile ministrului de interne, Hans-Peter Friedrich, acesta exprimându-şi scepticismul în legătură cu aderarea României şi Bulgariei.

La 5 septembrie, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, declara, la Realitatea TV, că în 2011, deşi îndeplinise criteriile de aderare, România nu a fost primită în Schengen din raţiuni politice, astfel că, şi cu referendumul de demitere a preşedintelui şi fără, obiectivul este dificil de atins şi anul acesta. „Anul trecut, Comisia Europeană şi majoritatea statelor membre au spus: România a îndeplinit criteriile de aderare, cu eforturi, cu buget alocat, eforturi depuse de mai multe guvernări la rând. Şi cu toate astea n-am intrat. De ce? Au fost unul, două state care s-au opus din raţiuni de politică internă”, a declarat ministrul.

Pe 4 septembrie, şeful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, chestorul şef Marian Tutilescu, explica presei că din cele 11 cerinţe principale ale Uniunii Europene au fost îndeplinite 10, în timp ce ultima ţine exclusiv de competenţele Parlamentului, care a intrat luni în sesiune şi care „va avea, probabil, în vedere şi aceste probleme”.