Medici amendaţi de Casa de Asigurări de Sănătate

1
421

În urma controalelor efectuate în mai multe cabinete medicale, ambulatorii de specialitate şi cabinete stomatologice, inspectorii din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Dolj au constatat o serie de deficienţe pentru care au aplicat amenzi.

Numai pe parcursul lunii august a.c. au fost verificate şapte cabinete de medicina familiei, în cadrul cărora s-a descoperit o serie de nereguli. Printre altele, acordarea nelegală de concedii medicale sau nerespectarea programului de activitate a cabinetului. Nu au lipsit însă nici greşeli precum raportarea distinctă a imunizărilor antipoliomelitică şi „împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsivă – DTP”, deşi forma de prezentare a vaccinurilor le includea pe ambele, fiind necesară o singură inoculare.

Unii dintre medici au fost sancţionaţi pentru că nu au consemnat în fişele pacienţilor prescripţiile şi concediile medicale sau biletele de trimitere eliberate bolnavilor. În alte situaţii, inspectorii CAS Dolj au descoperit că registrul de consultaţii nu a fost completat corect, în sensul că lipsea semnătura pacientului. Printre deficienţele sesizate de reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate figurează, de asemenea, lipsa cererilor asiguraţilor la înscrierea pe lista de capitaţie a medicului de familie şi nesolicitarea de către doctor a dovezii calităţii de asigurat.

Pentru deficienţele constatate s-a dispus în cazul unui furnizor măsura de recuperare a sumei de 250 de lei şi aplicarea unei amenzi contravenţionale de 5.000 de lei, iar doi furnizori au fost sancţionaţi cu avertisment.

Inspectorii CAS Dolj au descoperit mai multe nereguli

Şi în policlinicile spitalelor fost întreprinse verificări. În urma deficienţelor constatate, la doi furnizori de servicii medicale spitaliceşti, pe specialitatea oftalmologie, s-a dispus măsura recuperării sumei de 5.788 lei. „În urma verificărilor s-a stabilit că au fost raportate servicii medicale pentru care nu erau completate documentele justificative la nivelul cabinetului. În unele cazuri lipsea semnătura pacienţilor în registrul de consultaţii sau fişele de consultaţii ale pacienţilor, în care să fie consemnate datele şi care să fie semnate şi parafate de medic. S-a mai descoperit că documentele primare de evidenţă din cadrul cabinetului au fost completate incorect sau incomplet”, a declarat Daniela Gheorghe, purtător de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Dolj.

În cazul cabinetelor de medicină dentară printre nereguli figurează lipsa fişelor pentru toţi pacienţii, registrul de consultaţii completat incorect, absenţa parafei medicului şi a semnăturii pacientului pe fişa de tratamente sau lipsa listei de aşteptare pentru pacienţii programabili în vârstă de peste 18 ani. Deficienţele au fost constate la un singur furnizor şi s-a dispus ca măsură corectarea acestora.

Au fost efectuate, de asemenea, patru controale tematice la furnizorii de medicamente compensate şi gratuite în tratamentul ambulatoriu, constatându-se că sunt respectate clauzele contractului de furnizare de medicamente compensate şi gratuite în tratamentul ambulatoriu încheiat cu CAS Dolj.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a trecut sub coordonarea Ministerului Sănătăţii

De săptămâna trecută, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a trecut sub coordonarea Ministerului Sănătăţii, care va exercita din acest moment controlul asupra sistemului de asigurări sociale de sănătate,  din punctul de vedere al aplicării politicilor în domeniul sanitar  aprobate de Guvernul României. Conform unei ordonanţe guvernamentale, proiectele de acte normative elaborate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru asigurarea funcţionării sistemului de asigurări sociale de sănătate, precum şi cele cu incidenţă asupra Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate vor purta avizul conform al Ministerului Sănătăţii. CNAS va solicita avizul Ministerului Sănătăţii  înaintea depunerii bugetului de venituri şi cheltuieli, precum şi a proiectului de rectificare bugetară la Ministerul Finanţelor Publice.

De asemenea, CNAS are obligaţia de a prezenta Ministerului Sănătăţii trimestrial şi anual activităţile realizate cu privire la serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale  furnizate asiguraţilor decontarea şi finanţarea acestora în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi execuţia bugetului.

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.