Începe şcoala! În Dolj, 6.100 de copii intră astăzi în clasa I

0
380

Clopoţelul sună astăzi de intrare în noul an şcolar, 2011-2012. În judeţul Dolj, 107.000 de elevi sunt aşteptaţi la clase. Dintre aceştia, 6.100 de copii testează primele emoţii din viaţa de şcolar, fiind înmatriculaţi în clasa I.

Noul an şcolar debutează cu noutăţi atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice. La nivelul judeţului Dolj, reţeaua unităţilor de învăţământ a trecut printr-un nou val de comasări, astfel încât au rămas 195 de şcoli şi grădiniţe cu personalitate juridică. Prin reorganizare, şcolile generale din comuna Călăraşi au trecut sub directa coordonare a Grupului Şcolar „Petre Baniţă”. La fel s-a întâmplat şi la Poiana Mare, conducerea unităţilor de învăţământ fiind deţinută de Liceul „George Ştefan Marincu”, dar şi în la Pleniţa, unde Şcoala cu clasele I-VIII a trecut în subordinea Grupului Şcolar Industrial „Constantin Nicolăescu- Plopşor” din localitate.

Schimbări în reţeaua şcolară au intervenit şi în Craiova. S-a înfiinţat Colegiul „Ştefan Odobleja”, care a preluat elevii Liceului de Informatică „Ştefan Odobleja”, dar şi pe cei de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, ICM 2 şi Grupul Şcolar „Electroputere”, unităţi de învăţământ cu profil tehnic care dispar de pe harta educaţională, clădirile lor intrând totodată în conservare. De asemenea, Palatul Copiilor din Craiova a preluat în subordinea sa cluburile copiilor din judeţ.

Inspectorii şi directorii intră la clase

Noul an şcolar vine şi cu schimbări de ordin metodologic. Inspectorii şcolari, dar şi directorii Casei Corpului Didactic sunt degrevaţi parţial de norma didactică, ei fiind obligaţi să aibă activitate la clasă cuprinsă între 2 şi 4 ore pe săptămână, aşa cum se întâmplă de trei ani şi în cazul managerilor şcolari. La clase vor intra din această toamnă şi directorii grădiniţelor, care vor avea grupe de copii la fel ca şi educatoarele. Munca la catedră nu va fi plătită. Aceştia vor încasa doar salariul de încadrare ca manager sau inspector.

În ceea priveşte lecţiile, profesorii le vor realiza după programele postate pe site-ul Ministerului, Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, materiale care nu au fost puse la dispoziţie până acum. O parte dintre ei spune însă că noile planificări îi trimit la manuale pe care nu le folosesc la clasă.

Elevii vor fi evaluaţi după primele două săptămâni de şcoală

O altă noutate este că după primele două săptămâni de cursuri elevii vor fi supuşi unor teste pentru a li se cunoaşte nivelul de pregătire. Evaluările se vor repeta după alte două luni de şcoală. Totodată, elevii de clasa a V-a vor face cinci ani de gimnaziu. Noutăţi în desfăşurarea activităţii manageriale şi educaţionale sunt aşteptate pe tot parcursul primului semestru, fiind aduse de metodologiile pentru aplicarea Legii Educaţiei. Ministrul Daniel Funeriu a precizat că metodologiile vor fi publicate până pe 15 octombrie a.c. Schimbări aşteaptă şi  liderii de sindicat din învăţământul preuniversitar prin Contractul Colectiv de Muncă la nivel de ramură, act ce întârzie să apară.

Primul semestru va fi mai scurt, iar vacanţa de iarnă – mai mare

Structura anului şcolar 2011-2012 ce începe astăzi, aprobată prin Ordinul ministrului nr. 4292/2011, are 36 de săptămâni şi două semestre. Spre deosebire de anii anteriori, semestrul I va fi mai scurt, având o durată de doar trei luni, în intervalul  12 septembrie – 23 decembrie 2011.  În perioada 22-30 octombrie 2011, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor avea vacanţă. Şi  vacanţa de iarnă are o durată mai mare, fiind cuprinsă  între 24 decembrie 2011 şi 15 ianuarie 2012.

Semestrul al II-lea va debuta pe 16 ianuarie 2012 şi se va finaliza abia 23 iunie 2012. În intervalul 7 aprilie – 22 aprilie 2012 elevii vor fi în vacanţa de primăvară. Pe parcursul anului şcolar nu se vor face cursuri pe 1 decembrie 2011 de Ziua Naţională a României, pe 1 mai 2012 – Ziua Muncii şi pe 4 iunie 2012 – în a doua zi de Rusalii. De asemenea între 2 şi 6 aprilie 2012 este săptămâna dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, după un orar specific. Anul şcolar va fi mai scurt pentru elevii de liceu din clasele terminale, dar şi pentru elevii de clasa a VIII-a. Liceenii care vor susţine bacalaureatul vor finaliza cursurile pe 1 iunie 2012, iar absolvenţii de gimnaziu – pe 15 iunie 2012.