În Dolj, peste 400 ha de vegetaţie uscată, mistuite de flăcări, în ultimele 72 de ore

0
314

În ultimele  72 de ore, echipajele de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj „Oltenia” al județului Dolj, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, căutării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor medical calificat, au participat la un număr de peste 80 de intervenții. Din păcate, peste 400 ha de vegetaţie uscată au fost mistuite de flăcări.

În perioada 08 – 10 august, ISU Dolj a  intervenit pentru stingerea a 10 incendii , opt fiind lichidate de către pompieri și  două de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență. Din cele opt , şase  au fost la vegetație uscată. Acestea pot fi extrem de periculoase pentru comunitate, dar pot duce și la tragedii. Pe timp de caniculă și temperaturi ridicate, numai intervenind prompt, cu eforturi depuse din partea echipajele de intervenție, s-a reușit gestionarea situațiilor  de urgență,  cu profesionalism și devotament. În urma acestora,  au ars peste 383 ha vegetație uscată și cca. 1ha viță de vie, pe raza localităţilor Bratovoești – sat Georocu Mare, Preajba – str. “Petuniior”, Sălcuța, Goiești, Ciupercenii Noi și Fratoștița. Cauza probabilă de izbucnire a incendiilor a fost stabilită ca fiind flacără (foc deschis în spații deschise).

Duminică plină pentru ISU Dolj

De asemenea,  în ziua de 11 august, echipajele de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia” al județului Dolj, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, căutării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor medical calificat, au participat la un număr de 50 intervenții. Din numărul total de intervenții, 34 au fost ale paramedicilor SMURD pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave. “Din  totalul de 11 incendii, şapte au fost stinse de către pompieri și patru de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență. Şase incendii au fost la vegetație uscată, pe raza localităților Craiova,  str. “Poligonului”, Fratoștița, Lipovu, Giurgița,Teasc și Coșoveni.  În urma acestora au ars peste 38 ha vegetație. Cauza probabilă de izbucnire a incendiilor a fost stabilită ca fiind flacără (foc deschis în spații deschise). REAMINTIM CETĂȚENILOR mai multe măsuri: Arderea vegetației este interzisă, extrem de periculoasă și poate duce la tragedii.  Iată câteva motive pentru a evita această practică: risc major de propagare rapidă a incendiilor – vântul și condițiile meteorologice pot transforma rapid un foc mic într-un incendiu de proporții; pericol pentru vieți omenești și bunuri – incendiile de vegetație pot ajunge în zone locuite, punând în pericol casele și viețile oamenilor; impact negativ asupra mediului – distrugerea habitatelor naturale și poluarea aerului sunt consecințe grave ale incendiilor de vegetație. De asemenea , venim şi cu metode de prevenire a incendiilor de vegetație: nefolosirea focului  deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt; vigilenţă  și semnalarea oricăui început de incendiu,  la numărul de urgență 112. Noi suntem aici pentru a vă proteja, dar avem nevoie de ajutorul și responsabilitatea fiecărui cetățean. Împreună protejăm mediul înconjurător și comunitățile noastre!”, a precizat Tania Vîlceanu, purtător de cuvânt al ISU Dolj.