Echipa Naţională a României la Dezbateri, Oratorie şi Retorică, în primele opt ţări din lume

0
550
Echipa Națională a României la Dezbateri pentru elevi, coordonată de ARDOR (Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică), s-a clasat în primele 8 echipe la Campionatului Mondial din cele 74 de echipe ale lumii, potrivit unui comunicat de presă, preluar de edupedu.ro. De asemenea, a obținut și titlul de Cea mai bună echipă EFL („EFL Best Team”) dintre cele 19 echipe EFL (English as a Foreign Language – Engleza ca limbă străină) din concurs. 

Campionatului Mondial de Dezbateri pentru Elevi (World Schools Debate Championship), desfășurat online în perioada 25 iulie-5 august. Parcursul elevilor români s-a oprit în sferturi, în fața echipei statului Filipine.

Echipa României a fost formată din elevii:

  • Oana Nițu (clasa a XII-a) (Colegiul Național „Mihai Viteazul” Ploiești)
  • Elena Rădulescu (clasa a XI-a) (Colegiul Național „Sfântul Sava” București)
  • Tania Acsinte (clasa a XI-a)  (Colegiul Național „Sfântul Sava” București)
  • Irina Chicuș (clasa a XI-a)  (Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” București)
  • Valeriu Cărășel (clasa a XII-a)  (Colegiul Național „Mihai Viteazul” București)
  • rezerva Arina Dumitru  (clasa a X-a) (Colegiul Național „Mihai Viteazul” Ploieș

Potrivit comunicatului, printre temele dezbătute se numără: posibilitatea ca serialele cu polițiști să facă mai mult rău decât bine, interzicerea producerii și a consumului de carne, comercializarea spațiului cosmic, capitalismul „curcubeu”, faptul că țările în curs de dezvoltare ar trebui să prioritizeze industrializarea în scopul substituirii importurilor în defavoarea industrializării orientate spre exporturi. Eleva Elena Rădulescu a spus cum a perceput acest concurs: Campionatul a fost o avalanșă de emoții de toate tipurile – adrenalină, stres, dar și satisfacție enormă după fiecare discurs reușit și meci câștigat. Dezbaterile înseamnă bucuria autodepășirii intelectuale constante, prin fiecare meci, caz sau discurs. E sentimentul de libertate intelectuală absolută, în secundele în care vezi pentru prima dată o moțiune și îți lași creativitatea să zboare în zeci de direcții. Și mai e sentimentul de încredere în propria voce și în propriile cuvinte”. De asemenea, Emanuel Beteringhe, președinte executiv ARDOR, a declarat că: „Dezbaterea este un sport intelectual. Este activitatea educațională cu cea mai mare capacitate de transformare pozitivă a unui adolescent. Dezbaterea îi ajută pe elevi să capete încredere în ei (un aspect crucial, la vârsta adolescenței), le dezvoltă gândirea critică și îi ajută să se cunoască și să se înțeleagă mai bine pe sine, îi învață abilități de documentare, de lucru în echipă, de discurs public, de argumentare și persuasiune”.b România este reprezentată la Campionatului Mondial de Dezbateri pentru Elevi (World Schools Debate Championship) încă din 2006. Cea mai bună performanță anterioară a echipei a fost în 2020, când elevii români au obținut locul 15 în clasamentul general și locul 1 în clasamentul EFL.

FOTO: Asociaţia Română de Dezbateri , Oratorie şi Retorică