Mihail Genoiu, primarul Craiovei: „Ne dorim să fim în primele trei oraşe din ţară, la accesarea fondurilor europene”

0
1789

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a vorbit, în urmă cu două zile, în faţa reprezentanţilor mass – media, despre proiectele aflate în derulare la nivelul municipiului şi despre cele care îşi aşteaptă debutul. Punctul principal a fost cel al deschiderii noului an de învăţământ preuniversitar, cu tot ceea ce presupune aceasta. S-au dat asigurări că totul va fi bine şi nu vor exista dificultăţi majore în derularea activităţilor.

După deschiderea oficială a simpozionului „Drumuri Brâncuşiene”, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a fost provocat, de reprezentanţii mass – media, să prezinte situaţia existentă, la ora actuală, la nivelul municipiului. A răspuns cu promptitudine la solicitare, iar subiectul „fierbinte” a fost cel care ţine de începutul anului şcolar preuniversitar 2020 – 2021. „Suntem pregătiţi pentru începutul anului şcolar. Pe de o parte sunt în derulare lucrări de întreţinere, pe de altă parte sunt reparaţii, reabilitări. În ceea ce priveşte condiţiile impuse de COVID – 19, sunt alocaţi bani pentru achiziţia de tablete, 500.000 de lei, pentru copiii din familii defavorizate, dar, în acest sens, situaţia este mult mai amplă. Am făcut o adresă către Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, de acolo urmând să primim răspunsul în ceea ce priveşte modalitatea de achiziţie şi cum poate fi făcută plata. Faţă de cele trei scenarii propuse pentru începerea anului şcolar, este responsabilitatea instituţiilor de învăţământ, a ISJ Dolj şi a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dolj felul în care se vor derula activităţile ”, a precizat Mihail Genoiu. Referitor la spaţiile destinate pentru derularea procesului de învăţământ, în viitorul an şcolar, prin măsurile impuse de situaţia pandemiei, primarul Craiovei a menţionat: „Avem două solicitări majore, de la Şcoala „Gheorghe Ţiţeica” şi Şcoala „Mircea Eliade”, ambele din Craiova, unde s-a cerut suplimentarea spaţiilor pentru cinci clase, la „Eliade”, şi trei la Ţiţeica. La aceste două unităţi de învăţământ sunt proiecte europene pentru dezvoltare, la „Eliade” pentru o sală de sport şi alte accesorii, iar la „Ţiţeica” pentru o sală de sport. Şcoala din cartierul „Popoveni” a fost reabilitată în întregime, s-a ridicat şi o grădiniţă, în foarte scurt timp urmând să fie făcută inaugurarea”.

Pe lângă proiectele actuale, se lucrează şi la cele din 2021 – 2027

Un alt punct de interes a fost cel al proiectelor, unele aflate în derulare, altele în faza premergătoare începerii lor, iar asfaltarea străzilor este unul dintre cele care îi interesează pe toţi craiovenii. „Se lucrează pe partea de asfaltare, la reparaţii şi la întreţinere. În pachetul pentru acest an, au fost prevăzute 35 de străzi, 11 dintre ele fiind finalizate, alte nouă în stadii avansate de execuţie. Am dat drumul şi la alte 16 străzi, sperînd să avem, la finalul lui 2020, 51 de artere prinse în lucru, chiar dacă cele 16 nu vor fi finalizate. De asemenea, sunt cuprinse între 35 – 40 de străzi prinse în programul derulat de Compania de Apă Oltenia, pentru introducerea canalizării. Săptămâna aceasta, vor începe lucrările pe mai multe străzi din „Bariera Vâlcii”, acolo fiind un plan complex de dezvoltare”, a mai spus Mihail Genoiu. Primăria Craiova a atrsa fonduri de peste 160 de milioane de euro, prin finanţarea europeană a mai multor proiecte, dar lucrurile nu se opresc aici, după cum a mai afirmat primarul Craiovei: „Pe lângă proiectele aflate în desfăşurare, se lucrează, în paralel, şi pentru altele, cuprinse în exerciţiul financiar 2021 – 2027, fiind în negocieri, chiar zilele acestea urmând să avem întâlniri cu rebrezentanţi ai Băncii Mondiale şi ai Uniunii Europene, pentru derularea unor proiecte de dezvoltare. Am fost selectaţi pentru acest studiu de dezvoltare, unul care ţine de relansarea economică a României, şi vrem să fim între primele trei oraşe din ţară care vor accesa aceste fonduri”.