Dorin Pascu, candidatul PSD pentru primăria Bucovăţ: „Un primar are nevoie de viziune, altfel banii comunităţii sunt irosiţi“

0
5695

Este tânăr, cunoaşte problemele comunităţii sale şi, mai presus de toate, înţelege şi care sunt paşii necesari pentru rezolvarea lor. Îl cheamă Dorin Pascu, consilier local şi director al şcolii din localitate, şi este candidatul PSD pentru funcţia de primar al comunei Bucovăţ. Spune că a ales să intre în această bătălie pentru că îşi doreşte să ducă localitatea pe drumul către o dezvoltare sustenabilă, capabilă să ofere condiţii de trai de calitate cetăţenilor. Visează la un Bucovăţ modern, capabil să atragă investiţii, şi care să pună în valoare poziţia geografică şi resursele cu care a fost înzestrat.

Reporter: Ce v-a determinat să candidaţi la funcţia de primar al comunei Bucovăţ?

Dorin Pascu:  Am fost dezamăgit de actualul primar şi „performanţele“ administraţiei pe care o conduce. O perioadă am sperat că lucrurile vor merge în direcţia bună, dar realitatea ne-a dovedit că, din nefericire pentru comunitatea noastră, primarul în funcţie a irosit 4 ani de şanse şi oportunităţi. Mai grav este faptul că vorbim despre oportunităţi pe care le-am ratat încetinind dezvoltarea comunei noastre. Ca să înţelegeţi mai bine cum stau lucrurile, gândiţi-vă că, în actualul mandat, administraţia condusă de Marius Cristian Tuţă nu a derulat niciun proiect cu fonduri europene! Poate părea greu de crezut acest lucru, dar acesta este bilanţul cu care se va prezenta în faţa cetăţenilor la final de mandat: zero lei atraşi din banii Uniunii! Ca un detaliu, singura instituţie care a atras bani europeni este Şcoala Gimnazială Bucovăţ, care derulează un proiect în valoare de jumătate de milion de euro.

 

Reporter: Chiar niciun proiect cu finanţare europeană?

Dorin Pascu: Nici măcar unul. Au fost câteva investiţii în cei patru ani, dar banii au venit de la Guvern, prin diverse programe, ori de la Consiliul Judeţean Dolj, nu în urma unor proiecte cu finanţare europeană. Iar singura „performanţă“ a actualului primar este că a asfaltat, în patru ani şi cu bani de la buget, 6-7 kilometri de drumuri. Privit la suprafaţă, acest lucru ar fi de lăudat, dar lucrurile se schimbă când descoperi că noi nu avem reţea de canalizare şi nici reţea de apă peste tot. De fapt, am pus căruţa înaintea boilor. Pentru că logic ar fi fost să realizezi întâi reţelele de apă şi canalizare, iar apoi, normal, torni asfalt. Asta înseamnă să ai viziune şi să lucrezi eficient. El a dovedit că nu are.

Reporter: Ce înţelegeţi când spuneţi că un primar are nevoie de viziune?
Dorin Pascu: Fără viziune este aproape imposibil să dezvolţi o localitate. Trebuie să ştii ce vrei, de ce alegi să bagi bani într-un anumit proiect, cum se va lega acel proiect cu alte investiţii. În caz contrar, arunci nişte bani pe fereastră, în condiţiile în care bugetul şi aşa nu este nu este unul mare, în proiecte care nu îţi aduc plus valoare, nu reuşesc să stimuleze o dezvoltare a economiei locale. Mai pe româneşte, degeaba vopseşti pereţii interiori ai casei dacă tu nu ai acoperiş şi îţi plouă înăuntru. Trebuie să ai o logică în ceea ce faci, să ai un plan, altfel faci lucrurile degeaba.

Investiţiile trebuie să genereze alte investiţii

Reporter: Care sunt priorităţile dvs. pentru Bucovăţ?

Dorin Pascu: Priorităţile mele sunt simple: reţele de apă şi canalizare în toată comuna, alimentare cu gaze şi modernizarea drumurilor. Pentru că fără ele nu poţi să ai pretenţii să atragi investitori care să creeze locuri de muncă şi să genereze venituri la buget. Pentru că, în definitiv, acesta trebuie să fie scopul nostru: să oferim cetăţenilor condiţii de trai adecvate secolului în care trăim şi să generăm un context economic favorabil care să le permită găsirea unui loc de muncă. Abia atunci vei putea vorbi despre dezvoltarea comunităţii. Dar dacă tu nu ai canalizare, reţeaua de apă nu acoperă întreaga localitate şi, oricum, apa nu este potabilă şi nici suficientă, nu ai gaze, cum să vină cineva să investească? Fără investiţii nu se crează locuri de muncă, iar cetăţenii fie pleacă, fie au dificultăţi să-şi achite obligaţiile. Şi eu nu am văzut vreo localitate bogată cu oameni săraci. Toate lucrurile sunt legate şi depinde doar de noi în ce direcţie vom alege să mergem.

Reporter: Spuneţi că Bucovăţul are probleme în alimentarea cu apă. Cum este posibil acest lucru când Jiul trece, practic, prin localitate?
Dorin Pascu: Poate părea şocant că o localitate aflată pe malul Jiului are probleme în asigurarea necesarului de apă pentru comunitate, dar acest lucru se întâmplă la Bucovăţ. Dincolo de faptul că, aşa cum am spus, este nepotabilă, dar nu este nici suficientă! Asta este realitatea, oricât de greu de explicat ar fi ea. Iar acest lucru denotă o lipsă acută de implicare a actualei administraţii, care nu a făcut niciun efort în această direcţie. Cum să mai vorbim noi despre proiecte care să pună în valoare Jiul – faleză, zone de agrement – când noi nu suntem capabili să folosim apa care curge pe lângă noi?!

Eu unul m-am implicat deja şi o să fac toate demersurile necesare pentru ca Bucovăţul să beneficieze din plin de masterplanul de apă al judeţului, iar locuitorii noştri să aibă la robinete apă de Isvarna.

Reporter: Dincolo de investiţiile menţionate, pe care le consideraţi prioritare, unde ar trebui intervenit pentru ca Bucovăţul să se ridice la nivelul altor localităţi din jurul Craiovei, cum sunt Podari ori Cârcea?   

Dorin Pascu: Sunt multe lucruri care trebuie şi pot fi făcute. Eu cred că Bucovăţul este o localitate cu un potenţial uriaş, dar care, până acum, nu a fost exploatat. Dincolo de faptul că suntem aproape legaţi de oraş şi suntem la mai puţin de 10 minute de centrul Craiovei, avem Jiul, avem o zonă deluroasă împădurită recunoscută pentru calitatea aerului, avem peisaje senzaţionale şi o privelişte grozavă. Toate aceste avantaje ar trebui exploatate prin investiţii inteligente care să creeze locuri de muncă şi care să genereze încasări la bugetul localităţii. Spre exemplu, eu am în plan înfiinţarea unei societăţi locale de transport care să asigure cetăţenilor posibilităţi de deplasare în toate cele cinci sate ale comune, precum şi legătura cu Craiova, asigurată acum de către Regia Autonomă de Transport. Şi de firme private. Este vital ca oamenii din comună să se poată deplasa rapid şi în siguranţă şi la preţuri accesibile. Totodată, doresc amenajarea unei pieţe unde producătorii locali să poată să-şi comercializeze produsele, cum ar fi brânza de bivoliţă, produsă la Palilula. Avem o comună cu oameni gospodari care trebuie ajutaţi şi sprijiniţi.

Educaţie şi sport într-un mediu sănătos

Reporter: Sunteţi directorul Şcolii Gimnaziale Bucovăţ. Ce ne puteţi spune despre condiţiile de învăţământ din localitate? 

Dorin Pascu: Din păcate, timp de patru ani, Primăria Bucovăţ nu a alocat suficiente fonduri care să creeze condiţii optime pentru copiii comunităţii noastre. Avem nevoie de investiţii în şcoli. Din păcate, viziunea primarului Tuţă este diferită. El nu vrea o dezvoltare a infrastructurii de educaţie, ci o restrângere a sa. Mai exact, îşi doreşte comasarea celor trei şcoli existente, cea din Bucovăţ, Palilula şi Sărbătoarea, şi păstrarea doar a şcolii din Bucovăţ. Consider că acest lucru va crea un disconfort pentru elevi şi părinţi şi reprezintă o direcţie total greşită deoarece avem nevoie de şcoli, mai ales dacă vrem să vorbim despre o dezvoltare a comunei pe termen lung, despre atragerea unor familii tinere care să se stabilească aici. Nu poţi să atragi familii tinere dacă nu le oferi acces facil la infrastructura educaţională, respectiv grădiniţe şi şcoli. Nu mai vorbim despre faptul că s-ar aglomera excesiv şcoala din Bucovăţ, care, aşa cum spuneam, are nevoie de investiţii consistente.

Reporter: În special în ultimii ani, educaţia a fost legată tot mai mult de sport şi mediu. Cum priviţi aceste două domenii?

Dorin Pascu: Aşa este. Lucrurile sunt legate şi se influenţează unele pe altele. Astfel că mă reîntorc la idea mea cu necesitatea realizării reţelei de gaze. Dincolo de beneficiile economice care pot veni prin atragerea de investiţii, am rezolva şi o problemă de mediu. Pentru că, în prezent, neavând alternativă pentru încălzirea caselor, oamenii din comună folosesc lemne. Iar racordarea la gaze ar aduce un confort sporit locuitorilor comuneitotodată îmi doresc o localitate înconjurată de cât mai multe păduri, cu un aer curat şi unde oamenii, nu doar cei din comună, să vină pentru plimbări, picnic ori, aşa cum se întâmplă deja, trasee pe bicicletă. De aceea o să fac demersuri pentru reîmpădurirea zonelor din jurul localităţii care să transforme Bucovăţul într-un adevărat plămân verde al acestei părţi a judeţului şi de care să beneficieze nu doar locuitorii comunei, ci şi cei ai Craiovei învecinate. În ceea ce priveşte sportul şi în special fotbalul, mă voi implica în crearea condiţiilor optime de dezvoltare  pe termen lung a acestui fenomen îndrăgit de tinerii talentaţi din comunitatea noastră, inclusiv formarea de grupe de juniori din rândul generaţiei tinere, fără perceperea vreunei taxe din partea părinţilor.

În afară de aceste proiecte pe care le voi implementa, voi încuraja participarea activă a cetăţenilor în conturarea altor proiecte pe care le consideră necesare. Vocea cetăţenilor trebuie ascultată!