Problemele românilor din comunitățile istorice, dezbătute la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului

0
793
Problemele cu care se confruntă românii din comunităţile istorice, aflaţi în pericol de a-şi pierde identitatea, dar şi cei din Harghita şi Covasna sau cei care trăiesc în diaspora se află pe agenda lucrărilor Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, eveniment ajuns la a XVII-a ediţie, care se desfăşoară de astăzi până sâmbătă, 17 august.
Tema centrală a evenimentului este “România şi românii de pretutindeni, la un an (în primul an) de la Centenarul Marii Uniri”, printre subiectele abordate numărându-se “Republica Moldova în evoluţiile geopolitice din zonă şi interesul naţional românesc”, “Provocări privind păstrarea identităţii la românii din Ucraina. Jumătate de milion de români în pericol de asimilare. Poziţia României”, “Românii din Serbia între politicile de asimilare ale Serbiei şi promisiunile autorităţilor române”, “Drama românilor din Bulgaria. Ce face statul bulgar? Dar cel român?”, “Provocări şi priorităţi privind păstrarea şi afirmarea identităţii naţionale a românilor din judeţele Covasna şi Harghita. Acţiunea ‘Români pentru români’. Capcanele Codului Administrativ”.
La fel ca şi în anii precedenţi, la lucrări participă cursanţi din ţară şi de peste hotare – Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria şi din diaspora, reprezentanţi ai românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, ai romano-catolicilor din Moldova, conferenţiari din principalele centre universitare ale ţării şi din străinătate, ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mass-media.
Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului este organizată de Centrul Cultural Topliţa, cu sprijinul Guvernului României, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Federaţia Organizaţiilor Româneşti din centrul şi sud-estul Europei şi Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş.