Cresc preţurile: La alimentele de bază, scumpirile sunt de peste 20%

0
463

Faţă de luna decembrie a anului anterior (2018), preţul cartofilor a urcat la 21,71%, iar cel al citricelor a înregistrat o creştere de 20,1%. Preţurile au avansat şi în cazul combustibililor şi al tutunului, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică.

Pe lângă scumpirile înregistrate în cazul cartofilor (21,71%) şi în cazul portocalelor şi lămâilor (20,01%), INS arată că există şi scăderi ale preţurilor în cazul anumitor produse principale de consum. Ouăle s-au ieftinit cu 7,71% iar fasolea are un preţ mai mic cu 2,18% faţă de finalul anului trecut, potrivit datelor INS.

În luna iulie a anului în curs (2019), fructele s-au ieftinit cu 1,31% faţă de iunie, iar preţul cartofilor a scăzut faţă de iulie, cu 11,41%.

Pe de altă parte, în iulie preţurile cărnii de porc au crescut cu 0,58%, oule au fost mai scumpe cu 0,64% iar telemeaua a înregistrat o scumpire de 0,55%, mai arată analiza INS. (Mediafax)